Kontaktirajte nas na:

Politika

Rusi su u Ukrajini odradili pljačku kakva se nije dogodila još od vremena nacista

U agresiji na Ukrajinu ruske snage opljačkale su desetke tisuća komada umjetnina, uključujući avangardne uljane slike i skitsko zlato.

Online:

/ Datum objave:

Stručnjaci kažu da je to najveća pljačka umjetnina od nacista u Drugome svjetskom ratu, s namjerom da Ukrajinu liše njezine kulturne baštine, a koliki su razmjeri spomenutog kulturocida, otkrio je The New York Times. Jednog jutra krajem listopada ruske su snage blokirale ulicu u središtu Hersona i deseci vojnika opkolili su gracioznu staru zgradu. Došlo je pet velikih kamiona, kao i kolona vojnih vozila koja su prevozila ruske agente koji su ulazili kroz nekoliko vrata. Bio je to pažljivo planiran, visoko organiziran napad u vojnom stilu – na muzej umjetnosti.

Tijekom sljedeća četiri dana Regionalni umjetnički muzej u Hersonu bio je očišćen, što su napravile ruske snage koje su “vrludale poput kukaca”, nosači koji su na kotačićima iznosili tisuće slika, vojnici koji su ih žurno umatali u plahte, umjetnički stručnjaci koji su izdavali zapovijedi što treba odnijeti, otkrili su svjedoci.

Brutalni zločini

“Utovarivali su takva remek-djela kakvih više nema na svijetu”, rekla je dugogodišnja ravnateljica muzeja Alina Dotsenko, koja se nedavno vratila iz progonstva, prepričavajući što su joj rekli zaposlenici i svjedoci. Kad se početkom studenoga vratila u muzej i shvatila koliko je ukradeno, “skoro sam poludjela”, rekla je.

U Hersonu, ukrajinski tužitelji i upravitelji muzeja kažu da su Rusi ukrali više od 15.000 umjetnina i unikatnih artefakata. Odvukli su brončane kipove iz parkova, podigli knjige iz znanstvene knjižnice uz rijeku, spremili u kutije raspadajuće, 200 godina stare kosti Grigorija Potemkina, ljubavnika Katarine Velike, pa čak i ukrali rakuna iz zoološkog vrta, ostavljajući za sobom prazan kavez.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruske snage opljačkale ili oštetile više od 30 muzeja – uključujući nekoliko u Hersonu, koji je ponovno zauzet u studenome, i druge u Mariupolju i Melitopolju, koji su i dalje pod ruskom okupacijom. Budući da još uvijek katalogiziraju gubitke nestalih uljanih slika, starih stela, brončanih posuda, novčića, ogrlica i bista, broj prijavljenih ukradenih predmeta vjerojatno će rasti.

“Nije kao da jedan vojnik stavlja srebrni kalež u svoj ruksak, ovo je puno, puno više”, rekao je James Ratcliffe, glavni savjetnik The Art Loss Registera, organizacije sa sjedištem u Londonu koja traga za ukradenim umjetninama. U jednom muzeju u Melitopolju, južnoukrajinskom gradu koji su Rusi zauzeli u prvim danima rata, svjedoci su rekli da je stigao misteriozni čovjek u bijeloj laboratorijskoj kuti kako bi pažljivo izvadio, rukavicama i pincetom, najvrednije predmete iz zbirki, uključujući zlatne komade iz Skitskog Carstva izrađene prije 2300 godina.

Odred ruskih vojnika je stajao iza njega, u slučaju da ga netko pokuša spriječiti. Prije toga su ruski vojnici oteli ravnatelja muzeja umjetnosti i domara te ubrzo pronašli zlato skriveno u kutijama u podrumu.

U muzeju na Krimu

Ukrajinci surađuju s međunarodnim umjetničkim organizacijama, kao što je The Art Loss Register, kako bi pratili opljačkane komade. Organizacija je već registrirala više od 2000 predmeta iz Ukrajine za koje se vjeruje da su ukradeni. Ali Rusi su izokrenuli priču i predstavili svoje postupke ne kao krađu, već kao oslobođenje.

Također, mnoge slike opljačkane iz hersonskoga umjetničkog muzeja nedavno su se pojavile u muzeju na Krimu, crnomorskom poluotoku koji je Rusija otela od Ukrajine 2014. “Čuvamo zbirku radi vlastite “zaštite”, rekao je ravnatelj muzeja Andrei Malguin za El Pais.

Izvor: Jutarnji list

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

VUČIĆ PODNOSI OSTAVKU: Kandidirat će se za premijera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podnijet će ostavku, sazvati nove izbore i kandidirati se za premijera”, tvrdi tamošnji list Blic, koji se poziva na neslužbene izvore iz vrha Vučićeve Srpske napredne stranke.

Online:

/ Datum objave:

Pišu kako njihovo saznanje dolazi nakon oštrog govora lidera stranke i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici vrha SNS-a te da bi se izbori mogli održati u rujnu.

“Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam stranački i privatni interesi vode državu. Spreman sam da ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama”, poručio je navodno Vučić na toj sjednici.

Do usijanja političke situacije u Srbiji došlo je tijekom nedavne sjednice parlamenta Srbije o stanju s Kosovom. Vučić je navodno stranačkim kolegama rekao da je SNS bio usamljen u obrani državnih interesa te tvrdio da je uz sebe imao narod.

Vučić je, kako navodi Blic, također rekao da mu je “dosta i pokvarenjaka koji bi se bogatili na račun stranke, često se pozivajući na njega prilikom svojih mutnih poslova, a kad se god trebalo boriti za državu i narod prvi su okretali leđa”, a obraćanje je završio riječima “Pobijedit će Srbija”.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

HNS ponovo izabrao Dragana Čovića za predsjednika te udruge

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom Dragana Čovića za predsjednika te krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Online:

/ Datum objave:

Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te institucije te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.

”Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora”, rekao je Čović.

Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.

”HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima” poručio je Čović.

HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.

”Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora”, ustvrdio je.

Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.

”Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas”,ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH.

Na novinarsko pitanje da prokomentira proces uspostave vlasti, Čović je odgovorio kako se taj posao privodi kraju.

”U ponedjeljak su potvrđene liste za predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika te bi oni trebali između sebe izabrati gospođu Lidiju Bradaru, kako je to i predviđeno, a onda idu dalji procesi. Tko će biti naši partneri u Vladi ne želim špekulirati, vjerujem da će se provesti do kraja što smo potpisali kao zajednički dokument. Ono što mi se čini danas, nakon razgovora s predstavnicima „Osmorke“, mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu toj vladi i otprilike dvije trećine zastupnika u Domu naroda FBiH i to bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi i donositi zakone”, zaključio je predsjednik HNS-a Dragan Čović. | Fena

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

BOŽO KOVAČEVIĆ: “Srbija je na rubu političke krize koja je bila predvidljiva”

Predstavljanje međunarodnog mirovnog plana za Kosovo koji ne ide na ruku Beogradu izazvao je potpuni haos u parlamentu. Opozicija je žestoko napala Vučića, tražila se njegova ostavka, pljuštale su uvrede, a sve je bilo i na rubu fizičkog sukoba.

Online:

/ Datum objave:

Dokument je odbijen, a vlada i opozicija su donijele zajedničku odluku da je to za Srbiju neprihvatljivo. Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević ističe da je sve to u granicama očekivanja.

“Bilo je jasno kada su SAD i Europska unija odlučili usklađeno nastupati i prema Srbiji i prema Kosovu da je manevarski prostor za predsjednika Aleksandra Vučića sve manji. Bilo je jasno da daljnji europski put Srbije ovisi o normalizaciji odnosa s Kosovom i bilo je jasno da će opozicija posebice ova opozicija koja je desnija od Srpske napredne stranke, predsjednika Vučića proglasiti izdajnikom, za HRT rekao je Kovačević.

Kovačević je ustvrdio da je Srbija na rubu političke krize koja je bila predvidljiva, a na stolu je sada pitanje hoće li Aleksandar Vučić uspjeti držati pod kontrolom i javnost i glavne političke aktere, što je već i činio.

“Političke elite u Srbiji nisu spremne suočiti se s činjenicom da je Srbija u vrlo kratkom razdoblju izgubila nekoliko ratova za čije je izbijanje bila ona odgovorna. Kriza u bivšoj Jugoslaviji započela je na Kosovu uvođenjem izvanrednog stanja, eskalirala je Miloševićevom odlukom da etnički očisti Kosovo i to je dovelo do međunarodne intervencije čija je posljedica proglašenje samostalnosti Kosova”, kazao je Kovačević.

Analitičar je rekao da treba istaknuti ulogu predsjednika Vučića u izgradnji mita da je Kosovo i dalje dio Srbije. Dodao je kako je jasno da postoji ustavno-pravni problem u kojem se definira da je Kosovo dio Srbije, ali da ni politika predsjednika i promicanje da je Kosovo dio Srbije nije prihvatljivo.

On se predstavljao kao onaj političar koji će ostvariti tu ambiciju Srbije, rekao je Kovačević za predsjednika Srbije.

Kovačević ističe da je ključna tačka Međunarodnog mirovnog plana za Kosovo tačka 4., a to je tačka koja ne govori isključivo o međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa, ali govori o nepovredivosti i priznanju granica.

“To je ono što za Srbiju nije prihvatljivo jer to je na posredan način priznanje Kosova”, rekao je analitičar.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x