Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ROJS: ‘Šušak za Čovića rekao da je najpametniji, a za Ljubića da je politički debil’

General Ćesić to je istaknuo u okviru svog osvrta na izbor predsjednika HDZ-a BiH u svibnju 1998. godine, kada je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman podržavao izbor dr. Bože Ljubića za predsjednika HDZ-a BiH, a tadašnja ‘vojna struja’ stala je na stranu Ante Jelavića. Epilog je poznat – Jelavić je izabran za predsjednika, no nije poznato kako se u tom kontekstu našao i Čović.

Osebujni general Ćesić Rojs, poznat po narodu pitkim dosjetkama, a posebno po izjavi “‘Ko je jamio, jamio”, kojom se referirao na kriminal u nekadašnjoj Herceg – Bosni, to je kazao na nedavnom predstavljanju knjige generala Rahima Ademija ‘Samo Istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske’ u Čitluku.

Rojs tvrdi da je Šušak za Ljubića kazao da je „politički debil“

Njegova izlaganja koja počinju sa “neću duljiti”, a “odulje” se nekada i na pola sata te je očito da uživa u nastupima pred publikom. Često general u tako kratko vrijeme govori o Domovinskom ratu, ratnim zbivanjima i svojim iskustvima, ne propušta naprasito i iz tko zna kojih razloga, istaknuti da “mora priznati da mu je Čović prijatelj”, osvrne se i na geopolitičku situaciju, političko stanje u BiH i Hrvatskoj, prozove i iskritizira neistomišljenike, a sve “začini” dosjetkama popraćenim smijehom i pljeskom prisutnih. Ali i uz mnoge zbunjene izraze lica kojima pobudi ponovno preispitivanje vlastitih sjećanja.

Rojs tako, umjesto samog autora i knjige, tradicionalno postane “zvijezda večeri”, a njegova izlaganja česta tema za prepričavanje i pošalice, ali i pokoji ozbiljan komentar.

“…21. ožujka 1998. godine Šušak još nije umro. Kada smo tada ispunjavali anketne listiće i veliki obavještajac, tu vaš susjed, Ivo Lučić, gurao je Božu Ljubića. Ministar u bolnici (Šušak, op.au.), a ja kad sam pošao na sastanak s predsjednikom Tuđmanom, pitam ga: Ministre što ću ja reći Mateši, Šeksu, Dragi Krpini…?”. Puno nas je bilo, sastanak je trajao šest i pol sati. Kaže on meni, prenesi ovako:” Od svih dolje što imamo, najpametniji od njih je Dragan Čović”. A ja mu kažem: “A Božo Ljubić, on je vaš Širokobriježanin?”. Kaže on meni: “Božo je iz dobre obitelji, dobar čovjek, skroman čovjek, a politički debil”. Evo vidite, tada su Lučići, da su ovi pobijedili, Bog zna kud bi ovo otišlo. Pa su nas optuživali kasnije kad je bio Sabor, kad je izabran Ante Jelavić…”, osvrnuo se general Ljubo Ćesić Rojs, navevši i kako će on pisati ne jednu, nego više knjiga.

Očito je da general Rojs želi kazati da on ne može snositi odgovornost za neizbor Bože Ljubića za predsjednika HDZ-a BiH na 5. Saboru te stranke u Mostaru 17. svibnja 1998. godine te ističe kako je to bio stav pokojnog ministra obrane Šuška, a koji tu informaciju danas niti može potvrditi, niti demantirati.

Međutim, poznato je i to da je predsjednik Tuđman zagovarao Ljubića kao kandidata za predsjednika HDZ-a, a ne Jelavića. Ipak, nekako se u generalovoj priči našao i Čović kojeg je Šušak, a kako je to Rojs nakon skoro četvrt stoljeća kasnije i po prvi put kazao, okarakterizirao kao “najpametnijeg”.

Stoji iza svoje odluke i – iza Gotovine

Podsjetimo, pred 5. Sabor HDZ-a i izbor novog predsjednika, Tuđman je podržavao Božu Ljubića, a protiv izbora tada federalnog ministra obrane Ante Jelavića utjecao je Ivo Lučić, šef HIS-a u BiH koji se protivio i biranju u Predsjedništvo stranke Dragana Čovića zbog, kako to pokazuju transkripti njegovog jugoslavenstva u mladosti, ali i Jadranka Prlića koji je bio pod sumnjom umiješanosti u kriminalne radnje. Upravo Lučića Rojs i najviše proziva navedenom osvrtu.

No, Jelavić je uživao potporu veterana i generala HVO-a, a među njima i Ljube Ćesića Rojsa. Ovo je u to vrijeme bio nevjerojatan potez, a mediji su izvješćivali kako je Tuđman optuživao generale i časnike HVO-a za puč.

Epilog jednog od najburnijih izbora predsjednika HDZ-a BiH je poznat – Jelavić je izabran za predsjednika, za potpredsjednike su izabrani Jozo Marić, Pero Skopljak, Krešimir Zubak i Dragan Čović, a u Predsjedništvo HDZ-a BiH izabrani su Jadranko Prlić, Slavica Josipović, Ivan Bender, Dragan Vrankić i Ivo Andrić Lužanski.

Čović je član Predsjedništva HDZ-a BiH postao 2002. godine, a po prvi put je postao predsjednik stranke u lipnju 2005. godine te je njen predsjednik do danas.

No, general Rojs i dalje je u žiži javnosti jer je jedan od pet supotpisnika zahtjeva prema hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nekadašnjih istaknutih dužnosnika UDBA-e, ali i početkom Domovinskog rata bliskih suradnika Franje Tuđmana.

Obojicu je njemačko pravosuđe osudilo na doživotne kazne zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine. Ovo je izazvalo mnoga negodovanja kako među braniteljima i visokim hrvatskim časnicima, tako i u političkim krugovima. Pismo su potpisali prvobitno šestorica hrvatskih generala, Ivan Čermak, Ljubo Ćesic, Ante Gotovina, Marinko Krešić, Pavao Miljavac i Davor Domazet Lošo, a naknadno je svoj potpis povukao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

Međutim, Rojs, kako kaže, i dalje stoji čvrsto iza svoje odluke i – iza generala Ante Gotovine. “Stojim čvrsto iza svoje odluke. Što me više napadaju, ja sam još čvršći. Ne samo ja nego i ostale moje kolege generali. Kada je Ante potpisao, da je bio put popločan u pakao, ja bih išao u pakao s Antom Gotovinom. Radije s Antom u pakao, nego s nekim veleizdajnicima u raj”, komentirao je Rojs ne navodeći koga smatra “veleizdajnicima”. Inače, Hrvatski generalski zbor broji više od 100 najviših časnika HV-a i HVO-a, piše Dnevni list.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x