Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

REIS HUSEIN KAVAZOVIĆ: Hrvatska se otvoreno miješa u politička pitanja u BiH

“Danas smo svjedoci političkih pritisaka na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju”, rekao je vjerski poglavar Bošnjaka.

“Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, dodao je reis Kavazović na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu.

‘Pritisci na Bošnjake popraćeni uvredama s najvišeg vrha države’

Istaknuo je da su pritisci na Bošnjake popraćeni ‘uvredama s najvišeg vrha države’ i pritom izrijekom spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Kavazović smatra kako BiH treba bolje zakone, no da njih trebaju donositi njezini politički predstavnici ‘bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije’.

Naglasio je kako se Islamska zajednica zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno podrijetlo. “Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću trebaju razumijeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza”, rekao je Kavazović.

Predstojeći izbori su prevažni

Predstojeće izbore u zemlji je ocijenio prevažnim i pozvao muslimanske vjernike da glasaju za kandidate koji će “biti u stanju izdržati politički pritisak”.

Službeni Zagreb uporno upozorava kako izborni zakon omogućuje da tri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate birajući im člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda čime se krši Daytonsko-pariški mirovni sporazuma kojemu je Hrvatska supotpisnica.

Ustavni sud BiH je osporio dio izbornog zakona koji se odnosi na izbore za Dom naroda, no njegove izmjene mjesecima nisu uspjeli dogovoriti predstavnici političkih stranaka Hrvata i Bošnjaka ni uz posredovanje američke i administracije EU-a.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x