Kontaktirajte nas na:

Preporuka

Reakcije na likvidaciju generala Sulejmanija: „SAD su otvorile vrata pakla“

Kao što smo izvijestili, noćas polije tri sata po ponoći je u blizini zračne luke u Bagdadu ubijen zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, general Qassem Sulejmani, a s njim i njegov najbliži prijatelj u regiji, dozapovjednik Hashd Al-Shaabi armije, Abu Mahdi Al-Muhandis. Projektilima je pogođen konvoj automobila u kojima su bile mete i general i irački zapovjednik su poginuli na licu mjesta.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Vrijedi napomenuti da je akciju naredio Donald Trump, koju američki mediji nazivaju „osvetom“ za protjerivanje američkog veleposlanika iz Bagdada i raniji napad na bazu K-1 u Kirkuku u kojem je poginuo jedan američki državljanin koji je pod ugovorom radio za američku vojsku. I ovaj put je napad proveden bez obavijesti iračkih vlasti i čeka se odgovor Bagdada, gdje su najmoćnije frakcije u parlamentu već pokrenule inicijativu za protjerivanje američkih snaga iz Iraka za „neovlaštene napade u zemlji, bez dozvole premijera i Vijeća za nacionalnu sigurnost, što smatraju agresijom“.

General Sulejmani je bio u društvu, vjerojatno na povratku u Iran, također ključne mete američkog napada, Abu ja Al-Muhandisa, koji je viđen na dan demonstracija u blizini američkog veleposlanstva u Bagdadu i hitne evakuacije američkog osoblja i veleposlanika koju su, kako prenosi Reuters, proveli američki marinci. Trump nije mogao podnijeti ovo poniženje i verzija pentagona je da je po primitku obavještajnih podataka da su „visoke mete u konvoju“ osobno naredio napad. No, to bi na kraju mogla biti pogreška koja će SAD skupo koštati.

Likvidacija karizmatičnog generala i zapovjednika iračke šiitske armije je izazvala lavinu bijesa u Iranu i Iraku, što je razumljivo, obzirom na popularnost generala Sulejmanija među borcima „Osovine otpora“ od Libanona sve do Afganistana i Pakistana.

Ogorčenje je tim veće zato što je general Sulejmani na bojnom polju gotovo cijeli svoj život, negdje od sredine ’80-ih, kada je započeo karijeru u ratu protiv Iraka Sadama Husseina, sve do noćas. U jednom od rijetkih intervjua, kojeg je dao 2014., na posljednje pitanje novinara kako zamišlja raj, general je kratko odgovorio: „Za mene je raj tamo gdje se borim za domovinu.“

General Sulejmani: Čovjek uvijek korak ispred američke uprave i CIA-e

Moglo bi se reći da je ovo „osveta“ Trumpa, ali osveta nemoćnog bijesa predsjednika Sjedinjenih Država koji, gdje god da se kretao,koju god inicijativu da je poduzeo sa svojom upravom, general Sulejmani je bio korak ispred.

Ovo je bio jedini način da se ukloni vjerojatno najsposobniji vojnik i obavještajac šireg Bliskog istoka.

Ranije su u američki mediji naveli trojicu „velikana“ obavještajnih i vojnih operacija u regiji i među njih su svrstali bivšeg ravnatelja saudijskih obavještajnih službi Bandara bin Sultana, turskog ravnatelja nacionalne obavještajne službe Hakana Fidana i generala Qassema Sulejmanija.

Na Bandara bin Sultana ne vrijedi trošiti riječi i dovoljan je osvrt na „pobjede“ Saudijske Arabije. Nema niti jednog bojnog polja ili pokušaja destabilizacije u kojima je ostvario bilo kakav rezultat. Hakan Fidan je već druga priča, ali se i za njega ne može reći da je, osim u borbi protiv Kurda, zabilježio značajnije uspjehe u karijeri. General Qassem Sulejmani odlazi s pozornice s moćnom mrežom iranskih saveznika od Libanona preko Sirije, Iraka i Jemena sve do Irana i šire. Korak po korak, godinama, uspio je u Libanonu i Iraku političke snage koje su u prijateljski vezama s Iranom toliko ojačati da je bez njih nemoguće sastaviti vladu, a američki projekt s „Islamskom državom“ je iskoristio da ustroji i naoruža šiitske armije koje samo u Iraku broje do 150 000 boraca, dok je libanonskom Hezbollahu u Siriji pomogao da preraste u vojsku u svakom smislu te riječi, sposobnu za voditi ne samo taktičke, već i strateške operacije širih razmjera.

Reakcije Teherana

Na mučku likvidaciju generala vojske zemlje članice Ujedinjenih naroda, i to na teritoriju druge države, reagirali svi visoki dužnosnici u Iranu, ali i regiji.

Vođa Islamske revolucije ajatolah Sayyed Ali Hamnei je rekao da oni koji su ubili zapovjednika Quds snaga IRGC, generala Qassema Sulejmanija „čeka oštra osveta i da su se s ovim činom za njih otvorila vrata pakla“.

Ajatolah Hamnei je rekao da su “najokrutniji ljudi na zemlji ubili najčasnijeg zapovjednika koji se godinama hrabro borio protiv svjetskih zala i razbojnika”.

„Njegova smrt neće zaustaviti njegovu misiju, ali zločinci koji na rukama imaju krv generala Sulejmanija i ostalih mučenika napada u četvrtak navečer čeka oštra osveta“, dodao je vođa Islamske revolucije.

“Mučenik Sulejmani je ikona međunarodnog otpora. Svi pristaše otpora od danas su osvetnici”, rekao je ajatolah Hamnei.

“Svi prijatelji i neprijatelji moraju znati da će se sveti rat otpora nastaviti dvostrukom motivacijom, a definitivna pobjeda čeka one koji se bore na putu pravde“, rekao je ajatolah Hamnei.

“Odlazak našeg nesebičnog i dragog generala izaziva ogorčenje, ali stalna borba i konačna pobjeda zagorčat će život ubojicama i zločincima”, dodao je.

U svojoj izjavi, Vođa je uputio sućut iranskoj naciji i obitelji generala Sulejmanija, te proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Rohani: „Ova likvidacija samo pokazuje razinu njihova očaja“

Iranski predsjednik Hassan Rohani najoštrije je osudio napad i rekao da će atentat na Sjedinjenih Država Iran i ostale slobodne nacije natjerati da još odlučnije ustraju u svojoj borbi protiv Washingtona.

“Ubojstvom velikog zapovjednika islama i Irana, generala Qassema Sulejmanija, zajedno s nekim od njegovih drugova, posebno velikog borca Abu Mahdija Al-Muhandisa, agresivni i zločinački SAD probio je srce cijele nacije Irana i regionalnih naroda“, rekao je predsjednik Rohani.

„Ali ovo ubojstvo je udvostručilo odlučnost velikog iranskog i drugih slobodnih naroda da se suprotstave i odupru se pretjeranim zahtjevima Sjedinjenih Država i brane islamske vrijednosti”, dodao je.

“Nema sumnje da je ovaj kukavički i zli potez još jedan znak američkog očaja, nesposobnosti i neuspjeha u regiji i mržnje koju regionalne nacije osjećaju prema ovom zločinačkom režimu”, primijetio je Rohani.

“Velika nacija Irana i druge slobodne nacije regije osvetit će se za ovaj grozni zločin zločinačkih Sjedinjenih Američkih Država”, upozorio je Rohani.

Slične poruke su uputili i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je ovaj napad nazvao „činom međunarodnog terorizma, potom ministar obrane Irana, brigadni general Amir Hatami, te savjetnik ajatolaha Hamneia za vanjske poslove Ali Akbar Velayati.

Iste poruke dolaze iz Sirije, Libanona, posebno iz Hezbolaha, pokreta Ansarullah u Jemenu, dok u vrijeme pisanja ovog čelnika još nema službenih reakcija Bagdada. SAD bi se trebale zabrinuti zbog ove tišine, jer je ovaj napad još više zbližio političkog predstavnika iračke šiitske armije u institucijama Hadija Al-Amerija i Moqtada Al-Sadra, šiitskog klerika i vođu najjače frakcije Sairoon u iračkom parlamentu.

Irak zbog „američke agresije“ sazvao hitnu sjednicu parlamenta

Irački premijer Adil Abdul Mahdi osudio je atentat na iranskog zapovjednika Quds snaga Qassema Sulejmanija i iračkog zapovjednika Abu Mahdija Al-Muhandisa.

„Zračni napad na bagdadsku zračnu luku predstavlja čin agresije na Irak i kršenje njegova suvereniteta što će dovesti do rata u Iraku, regiji i svijetu“, navodi se u izjavi iračkog premijera.

„Napad je također prekršio uvjete američke vojne prisutnosti u Iraku i trebao bi biti proveden legitimno, tako da štiti sigurnost i suverenitet Iraka“, dodao je premijer Adil Abdul Mahdi i pozvao parlament da sazove izvanrednu sjednicu.

Budući da ćemo još izvještavati o razvoju događaja, ono što se sigurno neće dogoditi su napadi na američke trupe u Iraku i Siriji. To je ono što bi išlo na ruku Washingtonu i takvi bi napadi poslužili kao „izgovor“ za napad na Iran.

Posjetimo da strategija borbe generala Sulejmanija nikada nije uključivala takve reakcije, čaki kada se činilo da zločin zaslužuje neposredan odgovor. Međutim, kada bi zadao udarac američkim interesima na Bliskom istoku, a to je učinio na više mjesta i ne jednom, to je bilo bolno i šteta za SAD je često bila nepopravljiva.

Izvor: logicno.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Novi zakon: Zbogom komentarima čitatelja ispod članaka, izdavači odgovaraju i za oglase

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek očekuje kako će se prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici. Nakon toga zakonski prijedlog bit će upućen u Sabor, kako doznajemo, u redovnu proceduru – u dva čitanja. A što se čekalo više od pola godine nakon što je Zakon o elektroničkim medijima prošao proces javnog savjetovanja još početkom ožujka?

– Nacrt prijedloga zakona prošao je javno savjetovanje koje je trajalo do 5. ožujka i slijedom okolnosti izazvanih pandemijom nije bio upućen ranije u daljnju proceduru. Predloženim Zakonom o elektroničkim medijima u nacionalno zakonodavstvo RH transponirat će se odredbe revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u pogledu promjenjivog stanja na tržištu – poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja tijekom kojeg je upućeno više od 600 primjedbi, odnosno prijedloga poboljšanja zakona, od čega su brojni prijedlozi odbijeni u cijelosti. Neki od njih za medijske izdavače bili su od krucijalne važnosti.

Ograničenja medija

– Predloženi novi Zakon o elektroničkim medijima znatno se razlikuje od aktualnog te je općenito ocjena Udruge novinskih izdavača HUP-a da se njime u cijelosti znatno otežava rad pružatelja elektroničkih publikacija. Time se zapravo ugrožava sloboda i neovisnost medija, što i jest njihova primarna zadaća u skladu s odredbama Zakona o medijima. Zakon o medijima propisuje što sloboda medija znači, koja je uloga medija i koja su ograničenja medija.

Ta ograničenja su s ovim prijedlogom izmjena Zakona o elektroničkim medijima znatno pooštrena. Primjena zakona proširena je na pružatelje elektroničkih publikacija kroz više odredbi, što do sada nije bilo, pa je teško procijeniti kakav će to utjecaj imati na pružatelje elektroničkih publikacija i što to znači za medije.

Najveći problem izdavači vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u iznimno rigidnim prekršajnim odredbama. Naime, prvi se put izrijekom propisuje odgovornost izdavača za komentare čitatelja, što bi posljedično moglo dovesti do tužbi radi naknade štete neovisno o odredbama Zakona o medijima – kažu u Udruzi novinskih izdavača.

Bez jasne definicije

Naime, člankom 93. Zakona o elektroničkim medijima predlaže se “odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. Drugim riječima, urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni i zbog nekog rasističkog komentara ili, primjerice, zbog komentara koji potiču na nasilje, a koji se objavljuju ispod novinarskih tekstova na portalima, a najčešće to čine anonimne osobe.

Za kršenje odredbi iz članka 93. predviđa se kazna u rasponu od 100 tisuća do milijun (!?) kuna.

– Prekršajne odredbe su proširene (više od 100 prekršaja) i pritom nejasno definirane te prepuštene arbitrarnom tumačenju Agencije (potpuno su izmijenjene), a kazne su goleme. Minimalna kazna predviđena je u iznosu od 100.000 kuna, a tekst je sročen tako da sve može biti prekršaj. Dodatni problem je to što se u prekršajnim odredbama taksativno nabrajaju prekršaji koji su već predviđeni u Zakonu o medijima i drugim matičnim zakonima koji precizno definiraju kršenja u svom području, tako da se zapravo time predviđa mogućnost višestrukog kažnjavanja za isti prekršaj.

Također, proizlazi i da će većina oglašavanja moći biti kažnjiva prema tom prijedlogu zakona jer su prekršajne odredbe preširoke i bez jasne definicije da bi se moglo razlučiti što i kako se uopće može objavljivati i prema kojem zakonu će onda biti kažnjivo. HUP Udruga novinskih izdavača stoga je zakonodavcu uputila detaljno očitovanje te očekujemo prihvaćanje prijedloga izdavača kako bi se na vrijeme spriječile navedene neusklađenosti i moguće negativne posljedice – poručuju iz Udruge novinskih izdavača HUP-a.

Neravnopravan položaj

Boris Trupčević, predsjednik izvršnog odbora udruge, pridodaje da su “kad je riječ o odgovornosti izdavača za komentare čitatelja, domaći izdavači na domaćem tržištu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na globalne internetske platforme”.

– Od lokalnih sudionika traži se praktički da pronađu rješenje za probleme koje ne uspijevaju riješiti ni globalni giganti, pri čemu znamo da se najveći dio govora mržnje događa na svima dostupnim globalnim platformama koje ostaju zaštićene od odgovornosti. Paradoksalno, ishod takvog rješenja mogla bi biti zabrana komentiranja te neizravno dodatno osnaživanje globalnih platformi – kaže Trupčević.

S druge strane, u Ministarstvu kulture i medija poručuju da su “vodeći računa o potrebi donošenja propisa koji će biti u skladu s razvojem tehnologije, načelima slobode medija i potrebom promicanja javnog interesa u obavljanju djelatnosti pružanja audiovizualnih medijskih usluga” predloženim Zakonom o elektroničkim medijima uredili brojna pitanja i riješili probleme.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavi čitati

Preporuka

Zašto je Mostar “svjetski lider” po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika?

S obzirom na povećanje broja inficiranih korona virusom u Mostaru, djelatnici Doma zdravlja Mostar na svojoj Facebooke stranici iznijeli su alarmantne brojke o broju zaraženih u Mostaru te uputili su upozorenje i molbu građanima Mostara da se pridržavaju svih mjera za sprječavanje širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje i zdravlje svojih sugrađana te pomogli i olakšali zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv ove infekcije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

– Alarmantne brojke zaraženih stanovnika HNŽ-a nam ukazuju da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Brojke i slike govore same za sebe – upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar i navode zabrinjavajuće brojke.
Kažu da je u periodu od 28.9.2020. do 18.10.2020. godine u Domu zdravlja Mostar obavljeno 4511 testiranja, do čega je na SARS CoV-2 pozitivnih PCR testova bilo 796. Od tog broja 30% su na SARS CoV-2 pozitivna djeca školske dobi. Ukupna incidenca (broj novooboljelih) iznosi 710,25 na 100 000 stanovnika.

U Domu zdravlja su napravili i usporedbu dvotjedne incidence na SARS Cov-2 pozitivnih PCR testova Mostara sa Republikom Hrvatskom i Njemačkoj pa je tako grad Mostar ima 554,99 pozitivnih testova na 100 000 stanovnika , Hrvatska 193,8 na 100 000 stanovnika, a Njemačka 40 na 100 000 stanovnika.
– Iz navedenih podataka je evidentno da je transmisija u zajednici izvan kontrole te ukoliko nastavi ovakav trend prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sustava – apeliraju iz Doma zdravlja Mostar.

Kako vidimo, iz mostarskog Doma zdravlja ponovo, po tko zna koji put, apeliraju na građane da se odgovorno ponašaju kako bi se spriječilo širenje opasnog virusa. Međutim, umjesto upornog apeliranja na građane, čime posredno krivicu i odgovornost prebacuju na njih, konačno bi vrijeme bilo da i zdravstveni radnici jedan apel upere tamo gdje mu je i mjesto te da jasno identificiraju gdje se pravi problemi nalaze

U nekoliko navrata smo predvidjeli da će vrlo brzo dnevni broj zaraženih doseći broj od 1000 dnevno oboljelih u BiH, a da će se pogotovo u Hercegovini dramatično povećati čak i odnosu na ostale krajeve BiH.

Jer, nekažnjavanje ‘prekršitelja’ mjera i toleriranje svadbenih, kafanskih druženja, vjerskih i sličnih slavlja na kojima su redovni posjetitelji upravo oni koji donose mjere, pa ih krše i ne pridržavaju ih se, čak i zbog uskostranačkih, često i financijskih interesa sada dolazi na naplatu.
Zbog toga, čak i kad dolazi iz Doma zdravlja, koji je usput rečeno, također pod apsolutnom stranačkom kontrolom apel koji se upućuje građanima je u potpunosti licemjeran.

Umjesto građanima, taj apel potrebno je uputiti nadležnim strukturama vlasti da konačno počne obračun s neodgovornim ponašanjem vladajućih struktura koji apsolutno ništa ne čine kako bi se spriječila izvorišta masovnog širenja virusa. Također, ne čini ništa ni kada je u pitanju kontroliranje širenja virusa u školama, pa ni dan danas nemamo obavezno periodično testiranje nastavnog osoblja niti serološka testiranja djece.

Očekivati od običnih građana i pozivati ih apelima na odgovornost potpuno je besmisleno kada znamo da su u prvom redu čelni ljudi raznih ministarstava, premijeri vlada, članovi kriznih stožera prvi u neodgovornom ponašanju kako u obavljanju svojih funkcija, tako i u svakodnevnom ponašanju mimo tih funkcija.

Zato, upravo bi zdravstveni radnici trebali biti prvi koji će jasno i otvoreno govoriti gdje se pravi problemi nalaze, a ne apelima odgovornost ‘svaljivati’ na građane.

Izvjesno je da nas čeka novi svojevrsni ‘lockdown’ , makar u Mostaru, možda čak već od ponedjeljka kada će nadležne vlasti da bi pokušale spasiti cijelu situaciju prekinuti izvođenje nastave i zatvoriti škole.

Na taj način će zaključati i ogroman broj roditelja da sa svojom djecom realiziraju faktički nepostojeću ‘online’ nastavu. Jednostavno, osim ‘lockdowna’ oni niti znaju niti mogu niti su sposobni da uraditi bilo šta drugo. Sve to će pravdati, fantomskom obranom zdravstvenog sistema, a da pri tome ništa nisu uradili da takav scenarij spriječe.

Naprotiv, u pogoršavanju tog scenarija svojom nesposobnošću i svojim neodgovornim ponašanjem na svojim funkcijama, pa čak i osobnim primjerima, sudjelovali! Jer, očigledno nekima kao da odgovara da bude što više zaraženih i što više mrtvih.

U svemu, za nadati se da se građani ne slažu baš sa takvim ishodima te da će na predstojećim izborima, ako se oni uopće i održe – ipak ovaj put birati pametnije

Izvor: denevno.ba

Nastavi čitati

Preporuka

U HRVATSKOJ SE PROVODI DIKTATORSKI KOMUNISTIČKI REŽIM! Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska

Tek su prošla tri dana od završetka moratorija na ovrhe, a građanima su na kućne adrese počela pristizati nova ovršna rješenja.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zanimljivo je kako ta rješenja dolaze u poslijepodnevnim satima i ne donose ih poštari koji uobičajeno dolaze u određeni kvart već sasvim nove osobe koje su vjerojatno određene za raznošenje “plavih kuverata od kojih se građanima ledi krv u žilama”.

Navest ćemo primjer ovršnog prijedloga koji je dobila umirovljena profesorica prosječne mirovine 3500 kuna (podaci poznati redakciji) i to za neplaćenu pristojbu HRT-u za šest mjeseci. Taj dug iznosi 480 kuna, no u ovršnom prijedlogu se popeo na 796,89 kuna! Kako je specificirano, kamata iznosi 16,89 kuna, na troškove poštarine otpada 37,50 kuna, javnobilježnička naknada iznosi 75 kuna dok je odvjetnička naknada 187,50 kuna. U svemu tome, nije jasno zašto u ovršnom prijedlogu mora biti i odvjetnik i javni bilježnik, ali kako smo već nekoliko puta pisali, to je vjerojatno stoga što svi u ovršnom lancu moraju ostvariti prihod preko leđa ovršenika.

Ovršenica je dobila rok plaćanja od 8 dana! Neobično je i to što je ovrha došla u drugom dijelu mjeseca kada umirovljenici još nisu dobili mirovinu što znači da nikako neće moći podmiriti dug u roku od 8 dana. I tada dolazimo do problema. Rješenje odlazi u Finu, a kako bi se namirila i ta “država u državi” za nju je napravljen model tzv. predviđenih troškova. Na dug od 480 kuna, predviđeni troškovi iznose dodatnih 506,25 kuna! Kako je objašnjeno, namet u obliku pribave klauzule pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 250 kuna + PDV, zatim sastav prijedloga za provedbu ovrhe daljnjim sudionicima u postupku ovrhe (to je vjerojatno naša Fina) stoji 125 kuna + PDV dok klauzula pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 30 kuna + PDV.

I tako umirovljenica umjesto 480 kuna duga mora platiti ukupno 1303,14 kuna! Kao što bi premijer Plenković rekao “dugovi se moraju platiti”. Naravno! Ali moraju li se platiti i svi ostali izmišljeni nameti kako bi se što više sudionika u ovršnom procesu namirilo? Kada se uzima kredit kod banke, ni kamate na kredit nisu toliko visoke kao što je ovakvo legalno lihvaranje hrvatskih građana. I još se nešto ne smije zaboraviti. Ako naša umirovljenica ne uspije odjednom uplatiti dugovanje već se ono produlji za mjesec, dva, tri… dodatno teku zatezne kamate pa se ukupni dug još više povećava.

Zanimljivo je kako ovršne prijedloge i dalje šalje uglavnom odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri koje je to radilo i prethodnih godina.

Kako bismo saznali što je poduzela Udruga Ovršni u vezi ove nove nemilosrdne situacije hrvatske države prema njenim građanima, upitali smo potpredsjednika te udruge Radovana Preložnjaka za komentar.

On je rekao kako su članovi udruge pregovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom koji je saslušao sve njihove prijedloge i imao razumijevanja za njih. “Jedan od naših prijedloga bio je da ljudi na ovrhu plaćaju 10 posto od svoje plaće ili mirovine kako bi im ostalo i za režije i život i ministar se s tim složio. Mi znamo da se dug mora podmiriti i ne bježimo od toga, a s ovakvim načinom plaćanja svi bi bili zadovoljni –  i vjerovnici i dužnici”, rekao je Preložnjak.

Dodao je kako su s Malenicom razgovarali i o preprodaji dugova raznim agencijama za što je ministar rekao kako to “nije u njegovoj nadležnosti već u resoru ministra financija Zdravka Marića“.

“Dužnici imaju pet, šest ovrha, a naplaćuje se prvi na listi prioriteta. Za to vrijeme oni koji su drugi i treći postaju nervozni i ne mogu dočekati da se i oni naplate pa dugovanje preprodaju trećoj strani – agenciji za naplatu potraživanja čiji djelatnici počinju nazivati ljude i maltretirati ih. Kada smo to objasnili, Marić je shvatio o čemu je riječ”, istaknuo je Preložnjak.

Kako još uvijek traje pandemija koronavirusa, ali i koronakriza, iz Udruge Ovršni zatražili su produljenje moratorija na ovrhe za dodatna tri mjeseca jer je sve prekratko trajalo. Za to vrijeme bi se napravio novi Ovršni zakon. No, s tim prijedlogom nisu naišli na odobravanje.

“Premijer je rekao da se dugovi moraju vraćati. Mi nismo protiv toga nego smo protiv lihvarenja i nabijanja kamata na dug. Smatramo da prvo trebamo platiti glavnicu te smanjiti kamate. Nažalost, u našoj državi je sve u ovršnom ropstvu. I u Ministarstvu financija smo naišli na razumijevanje. Rekli smo im da Finu treba izbaciti iz ovršnog postupka. Marić nas je prvo malo čudno gledao, a onda shvatio da bi to bilo dobro”, rekao je Preložnjak.

Podsjetio se kako su Ovršni zakon “za svoj dobar biznis napravili Hanžeković i Bošnjaković”. “No, ne smijemo zaboraviti ni Milanovićevu vladu u kojoj je ministar Orsat Miljenić dodatno podržao i pogoršao taj zakon”, istaknuo je.

Preložnjak je naglasio kako je jedini u Hrvatskoj koji brine o ovršenim, blokiranim i deložiranima međimurski župan Matija Posavec. On je kroz Udrugu Ovršni napravio fond za pomoć od 150 tisuća kuna. “Imamo svog odvjetnika i ostale pravnike i oni pomažu ovršenima. Ljudi sve rade sami, a to nije dobro. Čovjek je možda vlasnik kuće, a ima plaću ili mirovinu od 3000 kuna i ne može dobiti pomoć. Kroz taj fond ipak im se pomaže. Na taj način smo spasili ljudima kuće”, rekao je.

No, taj se fond odnosi samo na ovršene iz Međimurske županije. “Prema tom modelu željeli smo napraviti iste takve fondove po Hrvatskoj, no kako su nam župani ‘otvorili vrata’ tako su ih i ‘zatvorili’. To je jedna velika nebriga za građane. Govorili su nam da ljudima daju jednokratnu pomoć, a djeluje i Crveni križ koji pomaže ljudima te smatraju da samo na taj način mogu zbrinuti svoje ovršene građane”, rezolutan je Preložnjak.

Dodao je kako je to “jednostavno jedna tužna priča”.

Govoreći o sljedećim koracima Udruge Ovršni, Preložnjak je rekao kako će za nekoliko dana ići na sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem. “Odgovorno tvrdim da je premijer Plenković svojim činom ugrozio nacionalnu sigurnost. Ljudi su nervozni zbog koronavirusa, a s provedbom ovrha bit će još gore. Pokušat ćemo još jednom ići razumno i razgovarati. Cilj nam je novi Ovršni zakon koji mora biti pravedniji od sadašnjeg. Naši odvjetnici su napravili prijedlog novog zakona na 328 stranica na kojima se može iščitati da će svi biti namireni i zadovoljni – i vjerovnici i država i dužnici”, istaknuo je.

Još jedan od sljedećih koraka im je treći odlazak u Bruxelles u Europski ured za borbu protiv prijevara (Olaf) jer, kako je naglasio Preložnjak, očito trebamo pomoć izvana od Europske unije.

“Naime, očito je da se ovdje provodi diktatorski komunistički režim! Želimo to prenijeti u EU. Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska”, zaključio je Preložnjak.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x