Kontaktirajte nas na:

Politika

RAGUŽ U OTVORENOM PISMU MZ: Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć

Nakon što je predsjednik HDZ-a Dragan Čović, u ime HNS-a, uputio pismo dužnosnicima međunarodne zajednice u BiH, apelirajući za pomoć u sprječavanju, kako je naveo, “institucionalne tiranije i kaosa, a sve zbog kompliciranja situacije oko izbora gradonačelnika Mostara, pismo na istu adresu uputio je i predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, jedine stranke s hrvatskim predznakom koja ima svoje vijećnice u GV Mostaru (tri). No, njegovo pismo je potpuno drukčije intonirano od Čovićevog pisma.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Raguž u otvorenom pismu upućenom Valentinu Inzku, visokom predstavniku za BiH, Johannu Sattleru, specijalnom predstavniku EU u BiH, Ericu Nelsonu, veleposlaniku SAD-a u BiH i Kathleen Kavalec, šeficom OSCE-a u BiH, naslovljenom “Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć!”, piše:

“Poštovani, izbori u Mostaru su do srži demaskirali činjenicu da u nas tzv. pojam građanske BiH nije ništa drugo nego sinonim za unitarističku bošnjačku nacionalnu državu. Trenutna ofanziva iz Sarajeva koja je kulminirala suludim i priglupim prijedlogom kojekakvog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku to najbolje pokazuje. Nakon provedenih izbora, predlagati donošenje propisa koji bi se retroaktivno primjenjivali može samo netko tko uopće ne pozna Statut Grada ili ga ne želi uopće pročitati.

O čemu se u biti radi? Pojedini Mostarski „probosanci“, koji su se na konstituirajućoj sjednici preimenovali u „probosansko-hercegovce“ pokazaše svoje pravo, probošnjačko lice. Kako vjerojatnost izbora njihovog kandidata postaje manjom, oni postaju agresivniji te, nakon kršenja Statuta, sada ne prežu ni od zlostavljanja zdravog razuma. Istina je što vam tvrdi g. Dragan Čović, da u Sarajevu i Mostaru trenutno vlada antihrvatska histerija, ali nije istina da je nama Hrvatima potrebna ičija pomoć tu. Mi se možemo nositi sami s njom. HRS je živući primjer za to.

Svakome tko je iole pratio rad gradskog vijeća više je nego jasno kako HRS jedini pokazuje političku odgovornost ne samo prema instituciji Vijeća, nego prvenstveno prema svojim biračima, ali i građanima grada Mostara općenito. Naš rad u Vijeću je najbolji dokaz da se Hrvati itekako mogu i znaju nositi sa probošnjačkom politikom.

Tražili su izmjene Statuta već na prvoj sjednici, dokazali smo da nije moguće. Tražili su javno glasovanje (kako bi u slučaju poraza mogli upirati prstom u „izdajnike“), mi smo govorili da takvo kršenje Statuta neće ići bez obzira na glasovanje većine za to, na kraju nije išlo. Tražili su dodatne kandidature, kao blef da ne dođe do prvog kruga glasovanja za gradonačelnika, misleći da se na to neće pristati. Vijećnici HRS-a su podržali i te dodatne kandidature, dajući prijedloge koji su omogućili da po drugi put svaki vijećnik može birati gradonačelnika i biti biran, iako pismo OHR-a o tome nije izričito govorilo. Unatoč tome, dio „probosanaca“, odnosno probošnjaka napušta sjednicu Vijeća pokazujući potpunu neodgovornost prema biračima i instituciji Gradskog vijeća.

Vijećnici svih stranaka mogu potvrditi kako HRS svojim djelovanjem u Vijeću doprinosi Statutarnom i Zakonitom radu Vijeća i predlaže rješenja kojim se omogućuju sva prava Vijećnika, bez obzira kojoj stranci ili narodu pripadaju. Možda je ponajbolji dokaz u prilog tome fotografija triju liječnika koju spominje Bakir Izetbegović, a koja je rezultat prijedloga vijećnika HRS-a.

Što svime ovim želim kazati?

Hrvati su dostojanstven, ponosan i hrabar narod. Narod koji, kad se stvari zakompliciraju i učine težima, zasuče rukave i djeluje, nalazi rješenja, a ne kuka i ne žali se. Sudeći po ponašanju aktualnog političkog vodstva, možda to ne izgleda tako, ali vjerujte da je to istina. Ukoliko „probošnjaci“ nastave sa destruktivnom politikom i onemogućavanjem rada Gradskog vijeća Mostara, naći ćemo valjan odgovor na to, kao i do sada.

S toga, ovo što vas ovih dana g. Dragan Čović poziva da nam pomognete, mi iz HRS ističemo da Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć. Možda HDZ-u treba, Hrvatima nipošto ne. Hrvati u BiH nisu HDZ. Vi u BiH imate ulogu nadzora nad poštivanjem Ustava i mirovnog sporazuma, to je sve što se od vas može eventualno očekivati.

S druge strane, svjesni smo da, zbog činjenice da većina vas tijekom mandata nije izišla iz sarajevske čaršije i samo u prolazu povremeno posjeti druge dijelove BiH, vi uopće nemate stvarnu sliku stanja u BiH, pa često budete glasnogovornicima političkog Sarajeva. Vjerojatno je neki činovnik kojem ste baš vi nadređeni, autor ovog besmislenog prijedloga o rotirajućem gradonačelniku, možda čak isti onaj koji će vas briefirati o ovom pismu. Radi toga, ne može se očekivati pomoć od vas kada vi imate sasvim pogrešnu predodžbu države BiH kao takve.

Ono što se od vas može očekivati, ponavljam, jeste jedino da djelujete u svojstvu „vrhovnih tumača Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma“, ništa više. Za sve ostalo, mi Hrvati ćemo se snaći. Za HDZ ne znamo”, zakljućuje predsjednik HRS-a.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DODIKOVANJE: RS je jedina samoodrživa i realno je da bude samostalna. Da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik o Republici Srpskoj

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da ni jedna odluka neće moći biti donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja SRNA.

– Bošnjaci mogu sanjati što hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je vrlo realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH – rekao je Dodik.

On je za televiziju “MIS” iz Sidneya rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

– Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Što je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće – poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH, prenosi SRNA.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela formirati novu vladu.

– Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo smetati. Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

On je istaknuo da Republika Srpska nema namjeru pokretati bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru osigurati obrambene potencijale.

– Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem je što imam obvezu prema narodu koji predstavljam – rekao je Dodik.

Kada je riječ o suradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

– Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao pomoći. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje – rekao je Dodik, prenosi SRNA.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

Kakve veze ima euforično pomirenje Hrvata i Srba s “Darom iz Jasenovca”?

Da je Srbima, pogotovo onima preko Drine doista stalo do konačnoga izmirenja između dva naroda, po uzoru na Nijemce i Francuze, ne bi došlo do snimanja filma Dara iz Jasenovca, barem ne takvoga koji crno-bijelo prikazuje Hrvate kao ubojice, a Srbe kao žrtve.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Prije nekoliko tjedana napisao sam u jednom objavljenom eseju kako svijet nije toliko lud da bio uvrstio srpski politički i propagandističko-nacionalistički kič Dara iz Jasenovca među moguće dobitnike Oscara. Kritike koje film doživljava u stranim medijima, pogotovo u Americi, pokazuju da sam imao pravo.

Laži srpske politike postale su mitovi

Psiholozi kažu da je za osobu opasno ono stanje psihičkoga poremećaja u kojem ona, lažući drugima, s vremenom i sama povjeruje u to da je njezina laž istina. Takva osoba nije više u stanju razlikovati fikciju od onoga što se doista dogodilo.

Sa strane srpske politike u zadnjih je stotinjak godina izrečeno toliko laži o drugim narodima da niti sami više ne znaju što je doista istina. Kako danas drugačije shvatiti tolike silne televizijske emisije u kojima se razgovara o zločinima Hrvata, Albanaca i Bošnjaka protiv nedužnoga srpskoga naroda, dok se vlastite zločine smatra obranom iz nužde, čak i znakom plemenitosti prema vlastitom narodu?

Laž srpske politike se u međuvremenu pretvorila u mit koji postaje opasnim putokazom srpskoga društva, pa i ovoga današnjega. Političke i intelektualne elite Srbije i Srba na prostoru bivše države koje su, nažalost, znatnim dijelom dobile podršku naroda, ne prestaju sa zavaravanjem tog istoga naroda. Umjesto da mu otvore oči za silne zločine koji su počinjeni u ime srpskog šizofrenoga pristupa povijesnoj istini, srpska politička i ideološka mašinerija pokušava opravdati vlastite zločine nad drugima, pa čak i one kao što su grozna četnička divljanja u Vukovaru i Srebrenici.

Istina, među tim brojnim plagijatorima povijesti ima doista puno šizofrenih koji ne znaju više što je istina. U suprotnom nemoguće je pričati takve bedastoće o drugim narodima kakve se danas čuju u srpskim medijima.

Daleko od političke katarze

Nakon što je propao ideološki pokušaj ocrnjivanja Hrvata u svijetu filmom Dara iz Jasenovca u kojem se sve odvija u crno-bijeloj ideološkoj tehnici, gdje nema pozitivnih Hrvata i negativnih Srba, već se čuje priča o nužnosti snimanja filma o nekoj srpskoj mučenici s Kosova. Izgleda da su za srpske ideologe zločini Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu bili samo propaganda neprijatelja.

Znatan dio Nijemaca mogao se svojevremeno pravdati time da nije znao za nacističke zločine, ali Srbi to danas ne mogu u odnosu na Vukovar, Srebrenicu i Kosovo. Ako nema dovoljno snimljenoga materijala o zločinima koje su četnici, ustaše, partizani i muslimanske postrojbe počinili u Drugom svjetskom ratu, ima dovoljno materijala o onima koje su u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH počinili četnici i JNA. Umjesto Dare iz Jasenovca bilo bi puno bolje da su se za dobrobit vlastitoga naroda suočili sa spomenutim srpskim zločinima, pa i onima kroz povijest, te na taj način doprinijeli prosvjećenja vlastitoga naroda. Došlo bi možda do političke katarze da su, recimo, snimili filmove o četničkom silovanju neke Antonije iz Vukovara ili Fatime iz Srebrenice. U tom slučaju intelektualni i moralni patuljci poput Save Štrpca, koji se kontinuirano pojavljuje u medijima sa svojim lažima o Hrvatima, imali bi priliku shvatiti da obrana Hrvatske od srpske agresije nije bila nastavak NDH, nego herojska borba jednoga naroda za slobodu.

Nastavak zaluđivanja vlastitoga naroda

Nažalost, to se nije dogodilo. Srpska politika nastavlja i dalje s izluđivanjem i zaluđivanjem vlastitoga naroda. Nažalost, upravo kad čovjek pomisli da bi moglo doći do katarze srpskoga naroda, počinje sve iznova. Umjesto da svoj narod izvedu na pravi put koji vodi prema Europskoj uniji, srpski politički ideolozi čine sve da ga odvedu u provaliju, kao što je to uradio onaj slijepi vožd iz Domanovićeva romana. Očito je da je laž izgovorena tisuću puta postala za mnoge Srbe istinom.

Upravo ta upornost da se tuđe zločine preuveliča, a vlastite promatra kao herojski čin, poziva na oprez one naivne političare u Hrvata koji vjeruju da se sa Srbima može lako postići izmirenje i napraviti iskorak u pravcu dugotrajnoga mira kakvog su međusobno uspjeli postići Nijemci, Poljaci i Francuzi. Toga neće biti sve dok većina srpskih političara i ideologa ne shvati da je Srbija sa svojim imperijalističkom politikom bila i ostala najveća opasnost po mir na Balkanu. Problem pojačava i činjenica da srpska manjina u susjednima zemljama prešutno odobrava sve ono što velikosrpski ideolozi sanjaju u Beogradu. Tako je bilo za Karađorđevića, Rankovića, Miloševića, pa i danas za vrijeme Vučića. Vremena prolaze, svijet se mijenja, samo srpska politika ostaje ista.

Naivnosti hrvatskih političara nema kraja

Iako sam negdje prije godinu dana, nakon stvaranja koalicije između Plenkovića i Pupovca, u jednom tekstu bio vrlo skeptičan, upravo zbog te bolesne opsjednutosti srpske politike uvjerenjem kako su Srbi uvijek bili žrtve, povjerovao sam s vremenom da bi se mogao napokon dogoditi neki pozitivni pomak u odnosima hrvatskoga i srpskoga naroda.

Danas mi je jasno da naivnosti hrvatskih političara nema kraja. Da je Srbima, pogotovo onima preko Drine doista stalo do konačnoga izmirenja između dva naroda, po uzoru na Nijemce i Francuze, ne bi došlo do snimanja filma Dara iz Jasenovca, barem ne takvoga koji prikazuje Hrvate kao ubojice, a Srbe kao žrtve. Jasenovac je postojao. I bez obzira što je nastao pod pritiskom Hitlerove ideologije, što je broj žrtava neusporedivo manji nego ga Srbi u svojoj propagandi šire, ne može ga se ničim opravdati. Ne može ga se opravdati čak niti tim da su Srbi ponizili hrvatski narod u prvoj Jugoslaviji oduzimajući mu ona prava koja su kod političkih dogovora obećana, pa čak niti tim što su barbarski ubili u Skupštini hrvatske poslanike. Isto tako ne bi se mogla opravdati niti bilo kakva revanšistička politika Hrvata zbog četničkih orgijana nad civilima u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske i BiH. Rat je završen. I bez obzira koliko bio grozan potrebno je poraditi na boljim hrvatsko-srpskim odnosima. Nažalost, do toga neće zadugo doći, iako u to očito neki vjeruju. S obzirom na pokušaj ocrnjivanja hrvatskoga naroda u svijetu, može se pretpostaviti da je Vučiću trebala neka vrsta izmirenja u Hrvatskoj kako bi se spomenuti film bolje prodao pred međunarodnom zajednicom.

Unatoč tomu treba raditi i dalje na izmirenju između hrvatskoga i srpskoga naroda, ali širom otvorenih očiju. U suprotnom moglo bi se dogoditi da nakon razočaranja netko od budućih hrvatskih političara bude prisiljen reći kako su Hrvati opet pojurili prema Beogradu kao guske u maglu. I u politici bi moralo važiti pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti. Jer za naivnim ulaskom u prvu i drugu Jugoslaviju platio je hrvatski narod visoku cijenu. Kako drugačije shvatiti da su danas u Hrvatskoj najgrlatiji oni među Srbima i Hrvatima koji je nisu htjeli? Štoviše oni niti danas ne kriju da im nedostaje Jugoslavija. Kako shvatit da se toliko hvali Porfirija koji pjevuši četničke pjesme i više oplakuje Đorđa Balaševića nego Kiću Slabinca ili Olivera Dragojevića? „Nešto je trulo u toj zemlji Danskoj“, a Hrvati to ne primjećuju.

Autor: dr. fra Luka Marković | Katolički tjednik

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

SRĐA TRIFKOVIĆ: “Amerika priprema plan likvidacije Republike Srpske!”

Trifković kaže da se, prema njegovim informacijama, već razrađuje detaljan plan likvidacije Republike Srpske koju je, navodno, naredio novi američki predsjednik Joe Biden.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Beogradski profesor povijesti Srđa Trifković, koji trenutno predaje na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci i slovi za jednog od najbližih savjetnika Milorada Dodika, gostovao je u jutarnjem programu beogradske “Happy” televizije i ponovo govorio o američkim ambicijama da u što skorije vrijeme ukine Republiku Srpsku i sa europskim saveznicima napravi korjenitu rekonstrukciju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Trifković kaže da se prema njegovim informacijama već razrađuje detaljan plan likvidacije Republike Srpske koju je navodno naredio novi američki predsjednik Joe Biden koga Trifković naziva “poznatim srbomrscem”. Trifković kaže da srpski narod s obje strane Drine može očekivati sve najgore od nove američke administracije, a poseban akcent stavlja na novog šefa američke diplomatije Anthony Blinkena za koga kaže da je “nepopravljivi rusofob”.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x