Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

RAGUŽ: BiH čeka velika postizborna kriza, doživjet ćemo novo gaženje ljudskih, građanskih i političkih prava

Ocjenjuje da će se izbori u BiH održati u listopadu što je, kako kaže, bilo jasno još prije više od godinu dana.

– Došli smo u situaciju da ćemo vrlo vjerojatno na izborima u BiH doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem Željka Komšića na mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva – naglasio je.

Smatra kako će to Bosnu i Hercegovinu uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu.

– Doživjet ćemo krizu ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava, nego i praktičnu krizu. Po mojoj procjeni, ponovno se neće moći formirati Vlada FBiH, kao ni Vlada HNŽ-a, na primjer. Imat ćemo treći mandat istih ljudi koji obnašaju već drugi mandat u tehničkom mandatu. Vrlo vjerojatno se neće moći formirati ni domovi naroda. Imat ćemo kaotičnu situaciju u Bosni i Hercegovini – ističe Raguž.

Podsjeća kako će koncem godine isteći mandat EUFOR-u, navodeći kako “Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži”.

– Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje zapadnog Balkana – dodao je.

Smatra da se Republika Hrvatska mora proaktivnije uključiti prvenstveno u rad PIC-a, Vijeća za implementaciju mira gdje je Hrvatska član, ali i u Vijeću Europe.

– Hrvatska ne iskorištava dovoljno svoj diplomatski potencijal. Mora se angažirati sav diplomatski kapacitet Hrvatske koji ima kako bi se šteta sanirala, ali i kako bi se BiH napravila po mjeri sva tri naroda – kazao je Raguž.

Govoreći o okruglom stolu u Mostaru, istaknuo je kako je tu nazočila najbrojnija delegacija Europskog parlamenta koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak godina.

– Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar. Cilj je da se Međunarodna zajednica upozna sa stvarnim problemima Bosne i Hercegovine i sa životom običnog čovjeka – zaključio je predsjednik HRS-a. | dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x