Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PUTINU URUČEN ULTIMATUM: Rat zbog ‘crnog zlata’ u PUNOM JEKU

Saudijci su zahtjevali da Rusija ukloni 1,5 miliona barela dnevno sa tržišta, prenosi Bloomberg pozivajući se na izvore.

Istovremeno, obje zemlje potvrđuju potrebu za smanjenjem globalne proizvodnje za 10 miliona barela dnevno, ali ne mogu da odluče kako će to distribuirati među učesnicima na globalnom tržištu nafte.

Prema Rijadu, njegova bi se kvota smanjila za 3 miliona barela, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Rusija bi trebalo da smanje proizvodnju za 1,5 miliona.

Međutim, Rijad zahtjeva da se smanjenje računa sa trenutnih nivoa, odnosno nakon što su zemlje oštro povećale proizvodnju, a ne sa nivoa iz ugovora OPEC+, kako traži Rusija. Ko bi se odrekao proizvodnje ostalih 2,5 miliona barela dnevno, nije navedeno.

Trump odbija bilo kakav sporazum koji bi smanjio američku proizvodnju i postizanje sporazuma uvjetuje nametanjem carina na rusku i saudijsku naftu.

Što se tiče saudijskog ultimatuma, na primjer, Saudijska Arabija je povećala proizvodnju sa 9,8 miliona barela na 12,3 miliona. To znači da će smanjenje i s ponuđenih 3 miliona barela u odnosu na mart zapravo biti samo 0,5 miliona barela. U UAE se proizvodnja povećala za milion barela, a u Iraku za 200.000 barela dnevno.

Rusija nije povećala proizvodnju u aprilu, održavajući je na 11,2 miliona, kako je bilo predviđeno sporazumom koji je istekao 31. marta, jer Moskva insistira na primenjivanju kvota na prosečni obim za tromesečje.

Jutros je nafta poskupila u nadi da će biti postignut novi sporazum OPEC +.

Podsjetimo, SAD su odbile da pregovaraju sa Rusijom i Saudijskom Arabijom o smanjenju proizvodnje nafte, pozivajući Moskvu i Rijad da se međusobno dogovore i da smanje proizvodnju za 10 do 15 miliona barela, što bi podiglo cene nafte i ostavilo tržišni udio američkim izvoznicima.

Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump nije isključio uvođenje naftnih carina Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Nakon toga, stručnjaci predviđaju novi pad cijena nafte, prije svega zbog nespremnosti vlasnika američkih naftnih kompanija da smanje proizvodnju.

Ruski prijedlog uključuje SAD i sve zemlje izvoznice nafte u svijetu, bile dio kartela OPEC ili ne, koje bi konsenzusom zajedno smanjile proizvodnju i cene bi skočile, a da proizvodnja i izvoz nijedne zemlje ne bude posebno ugrožen.

Do ovog trenutka Trump je odbio čak i da razmišlja o ovoj ponudi.

Sada svi čekaju ishod pregovora, a hoće li biti sporazuma, teško je prognozirati. Ono što je sigurno, jeste da ruski ministar energetike Aleksandar Novak ima “uputstva” Kremlja da ne pristane ni na kakav sporazum pod pritiskom ili ucjenama.

Izvor: TBT

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x