Kontaktirajte nas na:

Društvo

Puljić o Hrvatima u BiH: Želimo vrisnuti, živi smo, nemojte nas pokopati!

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju jednaka prava, čemu je na neki način pridonio Daytonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat, ali nije stvorena jednakopravnost.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Kardinal Puljić je na susretu s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem naglasio kako Hrvati u BiH nemaju ni političku niti gospodarsku ravnopravnost s drugim konstitutivnim narodima.

“Koji put velike sile na neki način kroje BiH, koja nikad nije sebe sama stvarala. Uvijek su je krojile velike sile. I sad kao da nas ignoriraju i kao da ne postojimo. To je ozbiljan problem. Mi želimo vrisnuti: pa ljudi, živi smo, nemojte nas žive pokopati“, rekao je Puljić i dodao da kao vjernik nikad ne gubi nadu.

“Nisam je gubio ni kad je bilo najteže, a kamoli sada. Vjerujem da ćemo upornošću postići ne samo za sebe, već za sva tri naroda, da svaki građanin bude vrednovan u svojim pravima i dostojanstvu“, ustvrdio je Puljić. Naglasio je kako je u posljednje vrijeme veći interes i razumijevanje Hrvata u Hrvatskoj za položaj Hrvata u BiH, na čemu je zahvalan.

Zahvalio je županu Dobroslaviću na razumijevanju i raspoloživosti u podršci provedbe programa i projekata kako bi hrvatski narod opstao na prostoru BiH i ostvario se na svojoj grudi. “Tu prije svega mislim na ravnopravnost, ali očekujemo i potporu našim središnjim ustanovama, od bogoslovije i sjemeništa do škola. Katoličkoj crkvi u BiH jedini su prihodi milostinja u crkvi, a od toga ne možemo uzdržavati ni redovni život“, poručio je Puljić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je nakon susreta kako Republika Hrvatska kao dobar susjed ne može ne reći da je jednakopravnost u BiH nužna za daljnji razvoj i stabilnost. Tijekom svog boravka u Dubrovniku kardinal Puljić održao je i javnu tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te se sastao s lokalnim predstavnicima javne vlasti i gospodarstva.

Izvor: dnevno.hr

Društvo

VLADA I SINDIKATI POSTIGLI DOGOVOR! Djeca od sutra u školske klupe!

Nakon još jednog sastanka danas između sindikata i Vlade, premijer Plenković i sindikati izašli su pred novinare.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“Danas su okončani pregovori i postignut je jedan kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka. Škola se odvija od sutra normalno”, kazao je premijer.

Kompromis je postignut, kako je premijer istaknuo, na zadovoljstvo svih, nakon dugih pregovora sa sindikatima.

“Prije nekoliko dana ponudili smo varijantu dodataka. Kroz dodatak, ponudili smo 3 plus 1 posto plus osiguranje. Kako to nije prihvaćeno, sada smo ponudili povećanje koeficijenta. Od 1. prosinca, plaća se povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto ide od 1. lipnja 2020. godine. Na taj način ćemo u proračunu doći do onoga što smo nudili neki dan. Konačno, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine. Na taj smo način došli do dogovora sa sindikata”, kazao je Plenković.

Također, premijer je nadodao da će se povećati božićnica i regres. Nadodao je i da se u četvrtak na sjednici Vlade mijenja uredba o koeficijentima, a za ostale će se potpisati dodatak na kolektivni ugovor. Tu će se regulirati pitanja koja se odnose na nenastavno osoblje.

“Na stolu je danas kompromis. Mislim da je najvažnije da dođe do kraja štrajka i da škole funkcioniraju od sutra te da se stvar pod hitno vrati u okvir funkcioniranja obrazovnog sustava”, rekao je Plenković na kraju.

“Mi smo danas konačno definirali jedno dobro kompromisno rješenje, gdje su sindikati dobili sve ono što su naveli na početku”, kazao je Mihalinec pa nadodao da su razlomili sve u tri dijela, da bi u konačnici došli do koeficijenta koji su željeli.

“Istovremeno smo dogovorili sporazum o plaćama za nenastavno osoblje, tako da će i oni imati dodatke kao i nastavno osoblje”, istaknuo je Branimir Mihalinec.

“Sindikati time Vladi jamče socijalni mir. Svima mogu najaviti da je od sutra štrajk zaustavljen te se sutra svi vraćaju na svoja radna mjesta raditi svoj posao. Imam apsolutno povjerenje u Vladu i premijera te nimalo ne sumnjam da će se u četvrak na sjednici Vlade sve uredbe koje smo dogovorili i riješiti”, istaknuo je Mihalinec te zahvalio svima na podršci.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati

Društvo

Do sada 74 diplome nevjerodostojne (ilitiga lažne) – evo gdje su (a provjera se nastavlja)

U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvješćima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Kako se izvješćuje, Federalna vlada se upoznala s informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove, te gospodarska društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi su da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim proračunima, nalog je iz Vlade FBiH.

Kako je navedeno, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanske županije, Univerziteta u Banja Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te sveučilišta u Republici Srbiji.

Za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih djelovanja 1992.-1995. godine.

U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvješćima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, izvjestili su iz Vlade FBiH.

Zaključeno je i da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. U ovoj informaciji nedostoje još 21 izvješće. Preporučeno je da, prilikom zasnivanja radnog odnosa, u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH, te gospodarskih društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, bude provjerena vjerodostojnost obrazovnih isprava.

Izvor: republikainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

Evo gdje u BiH leži nafta vrijedna više od milijardu KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, da je Federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

– Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida – rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, piše BiznisInfo.ba.

Inače, riječ je o sljedećim blokovima: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).

Kako je u rujnu pisao Reuters, oblast istraživanjima prema procjenama vrijedna je oko 700 miliona dolara (oko 1,24 milijarde KM).

Ovaj podatak se može povezati s činjenicom da je naftna kompanija “Shell”, koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala u istraživanje uložiti upravo 700 miliona dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla iznositi i do 75 miliona dolara.

Francuski naftni gigant „Total“ najavljivao je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH.

Mediji su ranijih godina objavljivali različite izvještaje u kojima se ukupna vrijednost svih naftnih nalazišta u BiH procjenjivala i do nekoliko desetina milijardi KM.

Džindić je rekao kako u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno sudjeluju u javnom oglasu.

Nakon tog razdoblja, stručna komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konzultanta – firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije.

– Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno sudjeluju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekt na ekonomiju i industriju Federacije BiH – dodao je Džindić.

Ovo ministarstvo sve aktivnosti provodi u suradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom – stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona.

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu s ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz “Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH”, kao i uvjetima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

Nastavi čitati

Popularno