Kontaktirajte nas na:

Politika

PROFESOR NIKOLA SAMARDŽIĆ: “Godinama sam upozoravao da se BiH ne dijeli na konstitutivne narode već na tursko i rusko područje interesa”

Nikola Samardžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u emisiji “Izvan okvira” ocijenio je kako je Dejtonski mirovni sporazum loše rješenje koje je moralo biti prolazno, a ne da traje do danas. Također, kazao je kako se Bosna i Hercegovina “raspada po raznim unutrašnjim šavovima” i da za to nisu krivi Bosanci i Hercegovci nego, prije svega, uticaj destruktivnih sila Turske, Rusije i Kine koje djeluju preko svojih “klijenata”. Samardžić je napomenuo da se slično dešavalo i ranije.

Online:

/ Datum objave:

Koje “igrače” trenutno vidite na polju uticaja ne samo u Bosni i Hercegovini, već i drugdje na Balkanu?

Godinama unazad sam upozoravao da se BiH ne dijeli na te njene konstitutivne narode nego se dijeli na tursko i rusko područje interesa, tj. da BiH ne dijele Bosanci nego Rusija i Turska. Zapad očigledno nema dovoljno kapaciteta da se suoči sa tom prijetnjom, a mislim da je prije svega ovo prijetnja svim jugoslovenskim narodoma, ali i Evropskoj uniji. Naravno da se ti problemi i prijetnje odražavaju tamo gdje je EU najviše slaba, na njenoj periferiji. Posljedica takvog stanja je nedovršeni proces raspada Jugoslavije i iz toga proističe naša podložnost uticaja takvim silama koje razaraju naše institucije, razaraju ono malo demokratskog kapaciteta i svu moguću zamislivu sumu naših odnosa, ne samo nacionalnih, nego i ličnih, kulturnih, kako god hoćete.

Šta je vaš argument za tvrdnju da Rusija i Turska dijele Bosnu i Hercegovinu?

Ja sam se, naravno, metaforički izrazio. Naravno da je BiH podijeljena, nije podijeljena samo tokom rata. Dayton je bio jedno rješenje koje je moralo biti privremeno i iz njega je morala nastati nova realnost. Njegovo sprovođenje je podrazumijevalo da će EU i SAD, kao i Hrvatska i Srbija, biti snažni partneri u razvoju mira, prosperiteta, stabilnosti i evropske demokratije, a nažalost umjesto tih snaga taj prazan prostor su popunile Turska i Rusija. Najvažniji činioci politike u BiH su klijenti ove dvije zemlje i to nije prvi put u historiji Bosne i Hercegovine..

Turska je danas odbacila izraze saučešća od američke ambasade u Ankari, nakon sinoćnjeg terorističkog napada u Istiklalu u Istanbulu. Naime, turski ministar unutrašnjih poslova optužio je SAD za saučesništvo u bombaškom napadu u kojem je poginulo najmanje šest ljudi. Hoće li Erdoganova vlast u Turskoj, u svom “obračunavanju” sa Amerikom, koristiti i Bosnu i Hercegovinu?

Mislim da je Erdogan zloupotrijebio ovaj napad kako bi poslao poruku da ne prihvata ulazak Švedske i Finske u NATO-u. Sve je postalo moguće u zemljama bivše Jugoslavije jer smo mi nedovršene države, prije svega mislim na Kosovo i Srbiju. To je i Bosna i Hercegovina koja se raspada po raznim unutrašnjim šavovima i njome upravljaju političke elite koje svoju budućnost vezuju za to nedovršeno stanje, isto kao i u Srbiji. Vučić otvara stara pitanja ne da bi riješi to probleme nego suprotno. Mi se suočavamo sa jednim tako zacementiranim stanjem bespomoćnosti društva da se mijenja jer su na vlasti elite koje jedna drugu podržava u tom stanju nedovršenosti. To je jedan politički kastinski sistem koji je uspostavljen zahvaljujući dugom trajanju Daytona koji je morao biti privremen, zahvaljujući nesposobnosti Srbije da se demokratizuje i zahvaljujući prodoru destruktivnih sila. Ponavljam to su Rusija, Turska i Kina.

Kažete da je Dayton morao biti prolazno rješenje?

Naravno da je trebao biti privremen jer je njim zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, koji je bio tragedija za cijelo čovječanstvo. Taj rat se zapravo završio genocidom. To je rješenje loše, previše složeno i nefunkcionalno, i izaziva jednu vrstu frustracije u većinski bošnjačkom društvu, koje se upravo iz tog razočarenja, a ne iz historijskih veza, vezuje za Tursku kao destruktivan faktor. Turska ometa evropsku integraciju Bosne i Hercegovine kojoj je to jedino rješenje da se razriješi ta vrlo kompleksna kvadratura kruga.

Međutim, Turska deklarativno podržava ulazak BiH u Uniju?

Nisam siguran da je Turska iskreno opredijeljena za ulazak u EU. Procesi koje je pokrenula Erdoganova stranka išli su u suprotnom smjeru. Desekularizacija je jedno odustajanje od koncepta jednakosti svih ljudi, od koncepta građanskog društva i konačno od koncepta evropskih integracija. Ne možete ući kao islamska ili pravoslava republika u Evropsku uniju čiji su korijeni prosvjetiteljski.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

VUČIĆ PODNOSI OSTAVKU: Kandidirat će se za premijera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podnijet će ostavku, sazvati nove izbore i kandidirati se za premijera”, tvrdi tamošnji list Blic, koji se poziva na neslužbene izvore iz vrha Vučićeve Srpske napredne stranke.

Online:

/ Datum objave:

Pišu kako njihovo saznanje dolazi nakon oštrog govora lidera stranke i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici vrha SNS-a te da bi se izbori mogli održati u rujnu.

“Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam stranački i privatni interesi vode državu. Spreman sam da ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama”, poručio je navodno Vučić na toj sjednici.

Do usijanja političke situacije u Srbiji došlo je tijekom nedavne sjednice parlamenta Srbije o stanju s Kosovom. Vučić je navodno stranačkim kolegama rekao da je SNS bio usamljen u obrani državnih interesa te tvrdio da je uz sebe imao narod.

Vučić je, kako navodi Blic, također rekao da mu je “dosta i pokvarenjaka koji bi se bogatili na račun stranke, često se pozivajući na njega prilikom svojih mutnih poslova, a kad se god trebalo boriti za državu i narod prvi su okretali leđa”, a obraćanje je završio riječima “Pobijedit će Srbija”.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

HNS ponovo izabrao Dragana Čovića za predsjednika te udruge

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom Dragana Čovića za predsjednika te krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Online:

/ Datum objave:

Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te institucije te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.

”Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora”, rekao je Čović.

Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.

”HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima” poručio je Čović.

HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.

”Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora”, ustvrdio je.

Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.

”Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas”,ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH.

Na novinarsko pitanje da prokomentira proces uspostave vlasti, Čović je odgovorio kako se taj posao privodi kraju.

”U ponedjeljak su potvrđene liste za predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika te bi oni trebali između sebe izabrati gospođu Lidiju Bradaru, kako je to i predviđeno, a onda idu dalji procesi. Tko će biti naši partneri u Vladi ne želim špekulirati, vjerujem da će se provesti do kraja što smo potpisali kao zajednički dokument. Ono što mi se čini danas, nakon razgovora s predstavnicima „Osmorke“, mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu toj vladi i otprilike dvije trećine zastupnika u Domu naroda FBiH i to bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi i donositi zakone”, zaključio je predsjednik HNS-a Dragan Čović. | Fena

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

BOŽO KOVAČEVIĆ: “Srbija je na rubu političke krize koja je bila predvidljiva”

Predstavljanje međunarodnog mirovnog plana za Kosovo koji ne ide na ruku Beogradu izazvao je potpuni haos u parlamentu. Opozicija je žestoko napala Vučića, tražila se njegova ostavka, pljuštale su uvrede, a sve je bilo i na rubu fizičkog sukoba.

Online:

/ Datum objave:

Dokument je odbijen, a vlada i opozicija su donijele zajedničku odluku da je to za Srbiju neprihvatljivo. Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević ističe da je sve to u granicama očekivanja.

“Bilo je jasno kada su SAD i Europska unija odlučili usklađeno nastupati i prema Srbiji i prema Kosovu da je manevarski prostor za predsjednika Aleksandra Vučića sve manji. Bilo je jasno da daljnji europski put Srbije ovisi o normalizaciji odnosa s Kosovom i bilo je jasno da će opozicija posebice ova opozicija koja je desnija od Srpske napredne stranke, predsjednika Vučića proglasiti izdajnikom, za HRT rekao je Kovačević.

Kovačević je ustvrdio da je Srbija na rubu političke krize koja je bila predvidljiva, a na stolu je sada pitanje hoće li Aleksandar Vučić uspjeti držati pod kontrolom i javnost i glavne političke aktere, što je već i činio.

“Političke elite u Srbiji nisu spremne suočiti se s činjenicom da je Srbija u vrlo kratkom razdoblju izgubila nekoliko ratova za čije je izbijanje bila ona odgovorna. Kriza u bivšoj Jugoslaviji započela je na Kosovu uvođenjem izvanrednog stanja, eskalirala je Miloševićevom odlukom da etnički očisti Kosovo i to je dovelo do međunarodne intervencije čija je posljedica proglašenje samostalnosti Kosova”, kazao je Kovačević.

Analitičar je rekao da treba istaknuti ulogu predsjednika Vučića u izgradnji mita da je Kosovo i dalje dio Srbije. Dodao je kako je jasno da postoji ustavno-pravni problem u kojem se definira da je Kosovo dio Srbije, ali da ni politika predsjednika i promicanje da je Kosovo dio Srbije nije prihvatljivo.

On se predstavljao kao onaj političar koji će ostvariti tu ambiciju Srbije, rekao je Kovačević za predsjednika Srbije.

Kovačević ističe da je ključna tačka Međunarodnog mirovnog plana za Kosovo tačka 4., a to je tačka koja ne govori isključivo o međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa, ali govori o nepovredivosti i priznanju granica.

“To je ono što za Srbiju nije prihvatljivo jer to je na posredan način priznanje Kosova”, rekao je analitičar.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x