Kontaktirajte nas na:

Politika

PRKAČIN RAZMONTIRAO PUPOVCA: Onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora voditi računa kada spomene ‘rasne zakone’

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru, u srijedu je iznosio stajalište u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Na početku kazao je kako je u srijedu u slobodnom govoru želio održati “neobičan i neočekivan govor”. Htio je, kaže, govoriti o Velji Nevolji, Aleksandru Vulinu, srbijanskom ministru obrane, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Mi Velju Nevolju nemamo u kriminalu, ali ga imamo u hrvatskom pravosuđu”, započeo je Prkačin.

Potom se našalio da je u Domovinskom pokretu postao “čovjek na zadatku”. Potom je svoju tvrdnju dodatno pojasnio navodeći da je za zadatak dobio odgovoriti na prozivke saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Krenuo je, kaže, s HOS-om. “Gospodine Pupovac, onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora vrlo voditi računa kada spomene rasne zakone. Rasnih zakona je – za Hitlera – svugdje bilo i moralo ih je biti. Srpski narod je svojom slobodnom voljom 1805./1806. godine tijekom Prvog srpskog ustanka donio rasni zakon. Mihailo Obrenović donio je jedan rasni zakon, a posebno su zanimljiva dva ukaza koja su donesena 1940. godine za vrijeme prve Jugoslavije”, govori Prkačin pa nastavlja:

“Donio ga Slovenac Korošec, ali zna se tko mu je naređivao, čija je to ideja bila. Ta dva ukaza – jedan zabranjuje Židovima upis na visokoškolske ustanove, a drugi zakon zabranjuje Židovima trgovati hranom. I što se događa? Hrvatska tada suspendira te zakone. Jedna situacija bila je ’41./’42., a sasvim druga ’40-te”.

Potom se osvrnuo na napade na čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. “Što se toga tiče, ne znam gdje ste kod Škore našli taj vidljivi antisemitizam kada je on osoba koju čovjek – kada pogleda na prvu – vidi da nema ništa protivno niti jednome kolektivitetu. Škoro je postavio jedno najnormalnije pitanje. Radi se o gospođi koja je radi sporazuma SDSS-a i HDZ-a došla na poziciju kojoj – očito – nije dorasla. Tu nemamo više što pričati”, rekao je.

“Što se tiče mene i moje ‘neupućenosti’ u Srpsku pravoslavnu crkvu, jedva čekam da mi argumentirano ukažete na bilo koji propust što se -kao prvo – tiče jednog potpuno besmislenog ugovora između Hrvatske i SPC. Nakon toga ću, vrlo rado, kroz povijest srpskog pravoslavlja do danas ukazati da se SPC na ovim prostorima pojavljuje tek 17. lipnja 1920. godine ukazom Aleksandra Karađorđevića. Sve što sam rekao o nepostojećem episkopskom savjetu, o izmišljenom predsjedniku, o nelegalnosti SPC u Hrvatskoj i dalje iza toga stojim”, nastavlja.

Pravoslavlje kaže, dodaje Prkačin, da vjerske granice idu kako idu i državne granice. Kaže da se o ovome, očito, mora otvoriti rasprava pa da “uvodničar” govori 20 minuta, da tu bude ozbiljnih replika pa da na koncu pomognu aktualnoj Vladi da se riješi ovog problema, “koji je problem jednako i za srpski i za hrvatski narod”.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

ČOVIĆ: Jedino još hrvatski narod želi europski put BiH

Na obilježavanju 30. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, predsjednik Hrvatske Demokratske Zajednice BiH Dragan Čović rekao je kako zajedništvo hrvatskog naroda treba čuvati kao posebnu vrijednost.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“BiH danas izgleda drugačije, ali s bezbroj otvorenih pitanja. Ta pitanja bila su također otvorena i u bivšoj državi, ali sada na manjem prostoru zbog čega je to mnogo opasnije. Danas nemamo takve moći i sile, ali imamo ubojitiju silu, silu politike, diplomatskoga djelovanja za koje često nemate jedno usmjerenje. Tako da u BiH danas imamo potpuno različita stajališta o tome kakvu BiH želimo i želimo li je uopće”, rekao je Čović te dodao je kako jedino još hrvatski narod želi europski put BiH, dok druge dvije politike govore o nestanku BiH.

“Naše okruženje se vidno promijenilo. Imamo Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Crnu Goru u istoj poziciji. Ostalo je puno toga ‘istočno’ da se dogovara. No kad bi oko toga bilo jasnih rješenja kod međunarodne moći, vjerojatno bismo se lako prilagodili. Međutim, tu nema jednoznačnih rješenja”, govori Čović

Također je nadodao kako mora postojati jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost, konstitutivnost, legitimno predstavljanje i federalizam bez kojeg, smatra Čović, ovaj prostor ne može opstati te naveo kako hrvatski narod ne smije dozvoliti da bude naivan i izvan pregovaračkog stola.

“Treba podsjetiti da nije bilo hrvatskoga naroda u BiH, danas ne bi imali ovakvu Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama, kao što bi teško bilo i hrvatskog naroda u BiH da nije Republike Hrvatske. To je jedno biće koje treba održavati u vrijednim odnosima”, zaključio je Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

MILANOVIĆ SAM PROTIV SVIH: ‘Koju to ja moć imam, osim javne riječi’

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se ponovno na svom Facebook profilu nakon što su s HRT-a osudili njegov današnji nastup u kojem je novinarima HRT-a rekao da su “plaćenici koji rade na televiziji koja je gora od Yutela”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zoran Milanović

Sve je počelo opet oko Zlate Đurđević koja tvrdi kako joj urednik emisije Otvoreno prešutio jednog od gostiju.
S HRT-a tvrde da to nije istina, a u obranu voditelja Togonala stala je i njegova kolegica novinarka. Milanović je u Splitu davao izjavu za novinare prilikom čega mu je ona rekla kako je Mislav Togonal rekao da to nije točno nakon čega je Milanović rekao kako je “sramota to što rade”.

“Milanović radi pritisak na medije”

S HRT-a su promptno reagirali i poručili kako Milanović radi pritisak na medije i uređivačku politiku iz pozicije moći.
Milanović se nakon svega pita kakvu on to moć ima, da bi mogao gušiti novinarske slobode.
Evo što je napisao na Facebooku.

“Koju to ja moć imam, osim javne riječi”

“Oglasilo se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, zabrinuto i uplašeno mojim riječima, jer me vide kao izravnu prijetnju i, kako pišu, napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa.
Koju to moć ja imam, osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku svih građana servisira HDZ i Plenkovića? Nije to moć, već istina, ona riječ koju HRT-ovi poslušnici redovito izbacuju iz programa po želji uređivačke politike središnjice.
I još se usude zucnuti o novinarskim slobodama, ti isti nepotpisani „ravnatelji“ koji svoje novinare progone po sudovima nakon što su kvalitetne ili potjerali konkurenciji ili ušutkali.
Ne bojte se, ravnatelji kombinata s Prisavlja, proizvodit ćete ljepšu stvarnost i prokazivat nepodobne sve dok je moć kod Plenkovića jer zato vas ima”, zaključio je Milanović.

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

DRUGA ANKETA Z1 TELEVIZIJE: U drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro!

Prema drugom reprezentativnom istraživanju koje je za Z1 televiziju provela agencija Akter Public na uzorku od 1340 ispitanika, koji su odgovorili na anketna pitanja, u razdoblju od 30. travnja do 4. svibnja 2021., u drugi krug predstojećih lokalnih izbora u Zagrebu idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Pokazuju tako rezultati najnovije ankete koju je za Z1 televiziju napravila agencija Akter Public, i to na uzorku od 1340 ispitanika. U odnosu na prvu anketu, objavljenu 20. travnja u programu Z1 televizije, vodećem Tomislavu Tomaševiću iz platforme Možemo, popularnost među biračima je pala, i to s 31,06 na 30,72 posto, dok je kandidatu Domovinskog pokreta, Miroslavu Škori, koji također ulazi u drugi krug, ona povećana, s prvotnih 14,75 na 15,47 posto.

Miroslav Škoro tako je povećao prednost nad trećeplasiranim kandidatom. A trećeplasirani i u najnovijem istraživanju agencije Akter Public je SDP-ov kandidat Joško Klisović, s time da je i njemu, kao i Tomaševiću, popularnost splasnula, i sada iznosi 10,17 posto naspram 11,20 posto koliko je imao u prvoj anketi.

Ostali kandidati imaju sve manje šanse za ulazak u drugi krug. Jelena Pavičić Vukičević, iza koje stoji Stranka rada i solidarnosti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, ostaje na četvrtoj poziciji s 9,14 posto potpore birača, no njoj je popularnost narasla s obzirom da je u prvoj anketi od 20. travnja imala 7,4 posto potpore.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović sa šeste je skočio na petu poziciju te na šestu potisnuo nezavisnu kandidatkinju Vesnu Škare Ožbolt. Filipović ima potporu 7,85 posto birača u odnosu na 5,7 posto potpore, koliko je imao u prvoj anketi Z1 televizije od 20. travnja. Vesna Škare Ožbolt, pak, sa 6,3 posto potpore pala je na 5,13 posto.

Kao i u prvoj anketi, na začelju su GLAS-ova Anka Mrak Taritaš sa 4,87 posto potpore, što je mali rast u odnosu na prvu anketu kada je imala potporu 4,8 posto birača te Most-ov Zvonimir Troskot kojega podupire sve manje potencijalnih b​irača s obzirom da po ovoj anketi ima podršku od tek 2,46 posto birača, naspram 4,1 posto koliko je imao 20. travnja.

Izvor: Z1 Televizija

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x