Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PRKAČIN RAZMONTIRAO PUPOVCA: Onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora voditi računa kada spomene ‘rasne zakone’

Na početku kazao je kako je u srijedu u slobodnom govoru želio održati “neobičan i neočekivan govor”. Htio je, kaže, govoriti o Velji Nevolji, Aleksandru Vulinu, srbijanskom ministru obrane, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Mi Velju Nevolju nemamo u kriminalu, ali ga imamo u hrvatskom pravosuđu”, započeo je Prkačin.

Potom se našalio da je u Domovinskom pokretu postao “čovjek na zadatku”. Potom je svoju tvrdnju dodatno pojasnio navodeći da je za zadatak dobio odgovoriti na prozivke saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Krenuo je, kaže, s HOS-om. “Gospodine Pupovac, onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora vrlo voditi računa kada spomene rasne zakone. Rasnih zakona je – za Hitlera – svugdje bilo i moralo ih je biti. Srpski narod je svojom slobodnom voljom 1805./1806. godine tijekom Prvog srpskog ustanka donio rasni zakon. Mihailo Obrenović donio je jedan rasni zakon, a posebno su zanimljiva dva ukaza koja su donesena 1940. godine za vrijeme prve Jugoslavije”, govori Prkačin pa nastavlja:

“Donio ga Slovenac Korošec, ali zna se tko mu je naređivao, čija je to ideja bila. Ta dva ukaza – jedan zabranjuje Židovima upis na visokoškolske ustanove, a drugi zakon zabranjuje Židovima trgovati hranom. I što se događa? Hrvatska tada suspendira te zakone. Jedna situacija bila je ’41./’42., a sasvim druga ’40-te”.

Potom se osvrnuo na napade na čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. “Što se toga tiče, ne znam gdje ste kod Škore našli taj vidljivi antisemitizam kada je on osoba koju čovjek – kada pogleda na prvu – vidi da nema ništa protivno niti jednome kolektivitetu. Škoro je postavio jedno najnormalnije pitanje. Radi se o gospođi koja je radi sporazuma SDSS-a i HDZ-a došla na poziciju kojoj – očito – nije dorasla. Tu nemamo više što pričati”, rekao je.

“Što se tiče mene i moje ‘neupućenosti’ u Srpsku pravoslavnu crkvu, jedva čekam da mi argumentirano ukažete na bilo koji propust što se -kao prvo – tiče jednog potpuno besmislenog ugovora između Hrvatske i SPC. Nakon toga ću, vrlo rado, kroz povijest srpskog pravoslavlja do danas ukazati da se SPC na ovim prostorima pojavljuje tek 17. lipnja 1920. godine ukazom Aleksandra Karađorđevića. Sve što sam rekao o nepostojećem episkopskom savjetu, o izmišljenom predsjedniku, o nelegalnosti SPC u Hrvatskoj i dalje iza toga stojim”, nastavlja.

Pravoslavlje kaže, dodaje Prkačin, da vjerske granice idu kako idu i državne granice. Kaže da se o ovome, očito, mora otvoriti rasprava pa da “uvodničar” govori 20 minuta, da tu bude ozbiljnih replika pa da na koncu pomognu aktualnoj Vladi da se riješi ovog problema, “koji je problem jednako i za srpski i za hrvatski narod”.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x