Kontaktirajte nas na:

Politika

PRKAČIN RAZMONTIRAO PUPOVCA: Onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora voditi računa kada spomene ‘rasne zakone’

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru, u srijedu je iznosio stajalište u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Online:

/ Datum objave:

Na početku kazao je kako je u srijedu u slobodnom govoru želio održati “neobičan i neočekivan govor”. Htio je, kaže, govoriti o Velji Nevolji, Aleksandru Vulinu, srbijanskom ministru obrane, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Mi Velju Nevolju nemamo u kriminalu, ali ga imamo u hrvatskom pravosuđu”, započeo je Prkačin.

Potom se našalio da je u Domovinskom pokretu postao “čovjek na zadatku”. Potom je svoju tvrdnju dodatno pojasnio navodeći da je za zadatak dobio odgovoriti na prozivke saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Krenuo je, kaže, s HOS-om. “Gospodine Pupovac, onaj tko se osjeća pripadnikom i predstavnikom srpskog naroda, mora vrlo voditi računa kada spomene rasne zakone. Rasnih zakona je – za Hitlera – svugdje bilo i moralo ih je biti. Srpski narod je svojom slobodnom voljom 1805./1806. godine tijekom Prvog srpskog ustanka donio rasni zakon. Mihailo Obrenović donio je jedan rasni zakon, a posebno su zanimljiva dva ukaza koja su donesena 1940. godine za vrijeme prve Jugoslavije”, govori Prkačin pa nastavlja:

“Donio ga Slovenac Korošec, ali zna se tko mu je naređivao, čija je to ideja bila. Ta dva ukaza – jedan zabranjuje Židovima upis na visokoškolske ustanove, a drugi zakon zabranjuje Židovima trgovati hranom. I što se događa? Hrvatska tada suspendira te zakone. Jedna situacija bila je ’41./’42., a sasvim druga ’40-te”.

Potom se osvrnuo na napade na čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. “Što se toga tiče, ne znam gdje ste kod Škore našli taj vidljivi antisemitizam kada je on osoba koju čovjek – kada pogleda na prvu – vidi da nema ništa protivno niti jednome kolektivitetu. Škoro je postavio jedno najnormalnije pitanje. Radi se o gospođi koja je radi sporazuma SDSS-a i HDZ-a došla na poziciju kojoj – očito – nije dorasla. Tu nemamo više što pričati”, rekao je.

“Što se tiče mene i moje ‘neupućenosti’ u Srpsku pravoslavnu crkvu, jedva čekam da mi argumentirano ukažete na bilo koji propust što se -kao prvo – tiče jednog potpuno besmislenog ugovora između Hrvatske i SPC. Nakon toga ću, vrlo rado, kroz povijest srpskog pravoslavlja do danas ukazati da se SPC na ovim prostorima pojavljuje tek 17. lipnja 1920. godine ukazom Aleksandra Karađorđevića. Sve što sam rekao o nepostojećem episkopskom savjetu, o izmišljenom predsjedniku, o nelegalnosti SPC u Hrvatskoj i dalje iza toga stojim”, nastavlja.

Pravoslavlje kaže, dodaje Prkačin, da vjerske granice idu kako idu i državne granice. Kaže da se o ovome, očito, mora otvoriti rasprava pa da “uvodničar” govori 20 minuta, da tu bude ozbiljnih replika pa da na koncu pomognu aktualnoj Vladi da se riješi ovog problema, “koji je problem jednako i za srpski i za hrvatski narod”.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Penava postao član Domovinskog pokreta i istaknuo kandidaturu za predsjednka stranke

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava novi je član domovinskog pokreta, objavili su iz te stranke jučer, a već danas je Penava organizirao konferenciju za medije na kojoj je najavio svoju kandidaturu za predsjednika te stranke.

Online:

/ Datum objave:

O kandidaturi Ivana Penave za predsjednika Domovinskom pokreta špekulira se otkako je Miroslav Škoro naprasno podnio ostavku na tu funkciju.
Neki od najistaknutijih članova Domovinskog pokreta s malo su suptilnosti govorili o svojoj želji da upravo Penava preuzme stranku i osvježi joj lice nakon velike havarije.

Penavinu kandidaturu među prvima je pozdravio član predsjedništva Domovinskog pokreta, Igor Peternel, koji je za Dnevno komentirao i službenu objavu kandidature. Ivan Penava sigurno ulazi u utrku za predsjednika, a hoće li u toj utrci imati protukandidata, prema riječima Igora Peternela – „još se ne zna“.

Penava bez protukandidata?

„Mislim da je moguće da se još netko kandidira. Mi smo stranka od nekoliko tisuća stranka i zna se koji je postupak. Prema statutu, za kandidaturu treba skupiti potpise i postoji šansa da se kandidira još dvoje troje ljudi. To je moguće, a gospodin je za sada prvi i jedini kandidat i ja to podupirem“, rekao je Peternel.

Na zamolbu da nam otkrije šuška li se o nekim imenima drugih kandidata, Peternel kaže da nema apsolutno nikakvih saznanja o tome tko bi se još mogao kandidirati.

Penava ima jednu prednost u odnosu na Škoru

Peternel smatra da je „odlično što se gospodin Penava odlučio na kandidaturu“ i dodaje kako bi Penava mogao udahnuti svježine u stranku, a istaknuo je i jednu prednost koju po njemu Penava ima u odnosu na Miroslava Škoru.

„Gospodin Penava ima dobro stranačko iskustvo i zna kako stvari funkcioniraju, ima energije i taj pobjednički stav. Ima nekoliko političkih utakmica u nogama i krug birača koji ga podupire. Ima duha. Dobio je vrlo tešku političku utakmicu na izborima u Vukovaru za gradonačelnika. Ima izraženu osobnost. Ono što je jako bitno, gospodin Penava je vrlo popularan u Slavoniji kao što je bio i gospodin Škoro, ali gospodin Penava je jako popularan i u Dalmaciji. To je regija u Hrvatskoj gdje smo mi postigli nešto slabiji rezultat. Tu je gospodin Penava vrlo važno pojačanje. Osim toga, Penava ima i veliku podršku u Zagrebu. Stoga, ja uopće ne dvojim da je to odlično rješenje. Osim toga, svjetonazorski podržavam gospodina Penavu“, zaključio je Peternel.

“Radić je ozbiljan čovjek”

Na pitanje, zašto i gospodin Radić nije istaknuo svoju kandidaturu, Peternel odgovara:

„Gospodin Radić je ozbiljan čovjek i čak i da se nešto promijenilo u odnosu na prije, on ne bi prekršio svoju javnu riječ“, rekao je Peternel i najavio kako će se stranka u narednom razdoblju snažno angažirati po pitanju obnove, odnosno kako kaže Peternel, „ne obnove“, a otkrio je i kako njihov tim radi na temi reforme zdravstva koja samo što nije izašla iz Vlade.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

MILANOVIĆ ODRŽAO GOVOR PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN-a: Govorio je i o BiH i “konceptu konstitutivnog naroda”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na Skupštini Ujedinjenih naroda u utorak je održao govor.

Online:

/ Datum objave:

“Više nego ikad važno je jačati multilateralizam”, rekao je Zoran Milanović na početku govora i dodao:

“Katastrofe zbog klimatskih promjena nešto je s čime se sve teže nosimo, a naši najveći znanstveni umovi kažu da ne možemo ignorirati način na koji klimatske promjene pogoršavaju situaciju. Sve je više migracija što dovodi do nezadovoljstva, a populisti zlonamjerno zanemaruju činjenice i dovode do toga da je povjerenje u znanost i medije poljuljano.

Naša odgovornost kao globalih lidera je uhvatiti se u koštac s ovim problemima i dati nadu ljudima. Multilateralizam i međunarodna suradnja nemaju alternativu.

Želim naglasiti predanost Hrvatske na kolektivnim naporima hvatanja u koštac, a odnosi se na poduzimanje aktivnosti oko klimatskih promjena, solidarnost, zaštitu ljudskih prava, humanitarnog prava, promociju edukacije žena, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

G. predsjedavajući, pandemija je povijesna kušnja za našu generaciju. Način kako danas regiramo uvelike će utjecati na nadolazeće generacije.

Nekoliko riječi o jugoistočnom susjedstvu. Hrvatska ima interes u prosperitetu tih zemalja i zato je Hrvatska jedan od najvećih zagovaratelja njihovog ulaska u EU. Demokratska transformacija i vladavina prava su pritom ključni. Bosna i Hercegovina, kako bi krenula naprijed, treba okvir koji se temelji na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavništva. Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušno potrebne.

Promocija prava žena i djece, borba protiv govora mržnje, zabrana smrtne kazne, zaštita manjina, to su naši prioriteti.

Hrvatska još traži 1.858 svojih građana koji se vode kao nestali iz Domovinskog rata. To je dugotrajan teret za obitelji, ali i za društvo koje želi krenuti dalje. Priznajem da ne shvaćam zašto ne dolazi do dijeljenja informacija, zašto nema pristupa arhivima o mogućim lokacijama masovnih grobnica. G. predsjeddavajući, nemoguće je ne prisjetiti se napada 11. rujna.”

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

CHRISTIAN SCHMIDT: “Nisam tu da se svidim političarima; bonske ovlasti su mi na raspolaganju”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na na raspolaganju.

Online:

/ Datum objave:

“Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontrolira provođenje Dejtonskog sporazuma”, kazao je Schmidt u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju”, kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

“Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome sudjeluju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe”, kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sugovornici budu i nositelji vlasti i to će biti.

“Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada promatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Schmidt.

Na pitanje je li bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da s njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x