Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Priopćenje veleposlanstva SAD-a o incijativi za zatvaranjem Ureda visokog predstavnika

“Sjedinjene Američke Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika u potpori provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Sjedinjene Američke Države uvijek su podržavale i nastavit će podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantiraju ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona”, ističu iz Veleposlanstva SAD.

Prethodno, iz Ruskog veleposlanstva u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. srpnja 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x