Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PRIJETI LI EUROPI TRGOVINSKI RAT SA SAD-om: Iz tog rata kao pobjednik će izaći Kina

Kina će biti jedini pobjednik ako izbije subvencijski rat između Europe i Sjedinjenih Država, upozorio je češki ministar koji je u petak predsjedao sastankom ministara trgovine EU-a.

“Subvencije su vrlo opasna igra”, rekao je Jozef Síkela novinarima u Bruxellesu.

“Pobjednik bi tada mogao sjediti na drugom kontinentu — ne u Europi i ne u Americi”, rekao je Síkela, ministar trgovine i industrije Češke Republike, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a. Glasnogovornik je jasno dao do znanja da je Síkela mislio na Kinu.

Trgovinske napetosti eskaliraju između EU-a i SAD-a, a Bruxelles se ljuti na američki  Zakon o smanjenju inflacije, koji daje 369 milijardi dolara vrijedne subvencije i porezne olakšice američkim zelenim tvrtkama poput električnih automobila i obnovljivih izvora energije.

Zemlje EU strahuju da bi američki zakon čiji će ključni dijelovi stupiti na snagu 1. siječnja  mogao isisati investicije iz Europe i uništiti industrijsku bazu EU.

Oko 200 milijardi dolara vrijednih američkih donacija nije u skladu sa zakonima i prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, rekao je francuski ministar trgovine Olivier Becht novinarima prije sastanka.

Ako SAD ne modificira svoj Zakon o smanjenju inflacije, EU bi trebala upotrijebiti “prisilne” mjere kako bi osigurala da europske tvrtke imaju koristi od istih uvjeta kao i američke, također je rekao Becht.

Sukob dolazi u trenutku kada su zapadne vlade već pod ogromnim fiskalnim pritiskom zbog šoka cijena energije uzrokovanog ratom u Ukrajini i posljedicama pandemije COVID-19.

S obzirom na to da je globalno gospodarstvo u Europi gotovo na izdisaju utrka za subvencijama mogla bi se pokazati pogubnom. Europu prate daleko veći rizici jer nema financijsku moć da ide uz korak s Washingtonom.

Milo za drago

Njemačka i Francuska razmišljaju o uzajamnoj odmazdi protiv SAD-a u obliku zakona “Kupuj europsko” koji bi potaknuo potrošače u EU da kupuju domaću robu.

A ako stvari eskaliraju, EU bi mogla uzvratiti nametanjem carina i pristojbi na robu proizvedenu u SAD-u. Također bi mogao primijeniti novi instrument međunarodne nabave koji zatvara javne natječaje tvrtkama iz zemalja koje diskriminiraju zemlje EU, rekao je diplomat EU-a.

Ali visoki predstavnik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis pozvao je ljude da vide širu sliku, naglašavajući potrebu za održavanjem transatlantskog jedinstva u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

“Bio sam u Kijevu prošlog petka. Situacija je dramatična, s kontinuiranim ruskim napadima na vitalnu infrastrukturu. Ljudima je uskraćena voda, grijanje i struja”, rekao je Dombrovskis.

“Moramo produbiti i izoštriti transatlantsko jedinstvo suočeni s ovim stravičnim napadima. I trebamo SAD da zadrži svoju potporu kako bi Ukrajina mogla dobiti ovaj rat.”

U tom tmurnom geopolitičkom kontekstu, Dombrovskis je upozorio protiv “opasnosti da se Zakon o smanjenju inflacije poveže s našim širim odnosima sa Sjedinjenim Državama”.

Izvor: Politico

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x