Kontaktirajte nas na:

Politika

Presuda Mladiću: “Za mnoge roditelje to nije kraj”

Njemački tisak donosi intervju sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom koji kaže da je presuda Mladiću posebno važna zbog žrtava. On ukazuje i kako se prekraja povijest a revizionizam postaje “sve bestidniji”.

Online:

/ Datum objave:

Glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu je konačna presuda Ratku Mladiću, četvrt stoljeća nakon okončanja rata, posebno važna zbog žrtava. Novinaru lista Süddeutsche Zeitung on je pojasnio kako je Sarajevo bilo gađano sa okolnih brda, a da je general Mladić, koji je imao zapovjedništvo nad onima koji su gađali grad, dao zapovjedi da se ciljano puca na žene i djecu. „Jedna svjedokinja je pred Sudom ispričala kako je bila pogođena prilikom kupovine. Metak je prošao kroz njen kuk i ubio malo dijete koje je vodila za ruku. Za te roditelje kao i za mnoge druge, to nije kraj”, rekao je Brammertz.

Na pitanje smatra li da je Mladić to radio iz uvjerenja ili je naprosto bio sadista koji je dobio svoju priliku, glavni tužitelj je ukazao na momenat kada je glavni zapovjednik Vojske RS dijelio slatkiše djeci u Srebrenici. „Musimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi kratko nakon toga naredio njihova smaknuća”. Bramerc kaže i kako je Mladić na sebe gledao kao na „oficira koji ispunjava naređenja” i kako je za njega važilo pravilo po kojem „cilj opravdava sredstvo”. „On je obitelji žrtava gledao podrugljivo, prijeteći im gestikulacijama i mimikom. Suočili smo ga sa 167 svjedoka – to su bili hrabri ljudi. Nikada nije pokazao kajanje ili barem razumijevanje prema njima”.

Brammertz navodi kako su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić „sujetno uzdizali” iznad drugih i kako je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi političari-nacionalisti nakon svakog ovakvog izricanja presude govore: „To je presuda protiv svih nas!”

Otvoreno falsificiranje povijesti

Kada je u pitanju pomirenje, Brammertz smatra da je najveći problem polarizacija i navodi prošlotjednu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika da je “sve laž” i da “nije ubijeno 8.000 muškaraca i dječaka” u Srebrenici. „Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsificiranje povijesti. Mislim da tu mora doći do strožije reakcije međunarodne zajednice”. Brammertz je pojasnio kako se negiranje holokausta dijelom veoma strogo kažnjava u Europi i da međunarodna zajednica to ne smije tek tako prihvatati. Ukazao je i da se povijesni revizionizam s godinama ne smanjuje. „On postaje sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi”.

Na pitanje novinara da li mržnja ponovo raste, Brammertz navodi kako se manipulira i novim generacijama. Navodi primjer Republike Srpske u kojoj je osnovana nova Ekspertska komisija koja na osnovu „falsificiranih znanstvenih saznanja etablira iskrivljenu sliku ratova na Balkanu”. Zato su, kako kaže, „naše presude i naše arhive jako važne kao i naše izvođenje dokaza po strogim i fer-pravilima”. Ističe kako je do sada u Hagu prikupljeno devet milijuna dokumenata.

Brammertz dodaje i kako postoje još tisuće počinitelja, koji bi zbog ubojstva i silovanja trebali biti izvedeni pred sud. Ističe kako su mnogi, pa čak i oni koji su već osuđeni u BiH, pobjegli u Srbiju ili Hrvatsku kao i da ih od te zemlje ne isporučuju. Tamošnja tužiteljstva bi trebala reagirati, ali to se dešava u malom broju slučajeva. „To je nepodnošljiva situacija. Aktivno se pokušava prekrojiti povijest. Zato su naše arhive toliko važne”, naglašava Brammertz.

Izvor: dw.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

SVE JE PO ZAKONU JER ZAKON IZGLASAVAJU ZA SEBE: Sada je i Čolak uzeo otpreminu za mirovinu, ali nije otišao u mirovinu – vratio se kao profesionalac

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine verificirala je u srijedu rješenje kojim Bariša Čolak (HDZ BiH), izaslanik u Domu naroda, postaje profesionalni izaslanik, odnosno stalno zaposleni, potvrđeno je u Parlamentu BiH, objavio je portal Faktor.ba.

Online:

/ Datum objave:

Prethodno je Čolak, kako je ranije objavljeno, u ožujku dobio otpremninu za odlazak u mirovinu u iznosu od oko 29.100 KM.

Zanimljivo je da je prvi predsjedavajući ove Zajedničke komisije za administrativne poslove upravo Bariša Čolak.

Prema rješenju koje je verificirano, Čolak je u statusu stalno zaposlenog od 15. svibnja. Bez obzira na to što je mjesec kasnije stigla verifikacija, on neće ništa “izgubiti”.

Kako je objašnjeno za Faktor, parlamentarci, bez obzira na to jesu li profesionalci ili nisu stalno zaposleni u Parlamentu, imaju ista primanja. Propisi su takvi da Parlament BiH daje razliku plaće i onim “neprofesionalnim” izaslanicima, odnosno razliku između plaće koju primaju tamo gdje rade i one koju bi primali da su profesionalci.

Prethodno je iz mirovine, za koju je dobio za naše prilike visoku otpremninu (oko 29.100 KM), u parlamentarne klupe ponovo “uskočio” zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija), a Istih slučajeva bilo je i ranije.

Primanja parlamentaraca iznose između 5.000 i 7.000 KM mjesečno. Sve je po zakonu, piše Faktor.

Podsjetimo da je, između ostali, isto učinila i zastupnica SNSD.a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ: Srbija se priprema za “nove tihe agresije i pokušaje dominacije”

Predsjednik vodeće bošnjačke SDA Bakir Izetbegović ocijenio je “čojstvom” potez Crne Gore koja je usvojila rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, dok je kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na taj potez nazvao prikrivanjem zločina 90-ih.

Online:

/ Datum objave:

Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid počinjen nad više od 8000 Bošnjaka u Srebrenici, dok je pak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić taj potez ocijenio pokušajem nametanja kolektivne odgovornosti Srbima i Srbiji, prenosi Hina.

Izetbegović je u pisanoj izjavi naveo kako se Crna Gora našla na pravoj strani povijesti.

„To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih europskih naroda, pokazali da su spremni odbaciti povijesne zablude i da na temeljima istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem“, napisao je na društvenim mrežama.

Dodao je kako je Crna Gora politikom Slobodana Miloševića bila uvučena u “agresiju na BiH i zlo koje je počinjeno diljem Balkana”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučič ocijenio je kako je potez Crne Gore “protiv vitalnih interesa srpskog naroda”.

Čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA je dodao kako Vučić izbjegava prihvatiti odgovornost za zločine koji su presuđeni pred međunarodnim sudovima vodeći Srbe u zabludu.

„Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sustava oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sustav koji ih je proizveo“, istaknuo je Izetbegović.

Dodao je kako se na taj način Srbija priprema za “nove tihe agresije i pokušaje dominacije”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Online:

/ Datum objave:

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika obilježila je u petak navečer 70. obljetnicu rada, te je tom prigodom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH.

Milanović je u prigodnom obraćanju pozvao na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH, javlja Hina.

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja “čvrst i siguran most s domovinom” za oko 3,5 milijuna Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su uz Milanovića, sudjelovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što “ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”.

“Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH”, poručio je Čović.

Zahvalio je dužnosnicima u RH na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x