Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Preminuo Ljubo Bešlić, dugogodišnji gradonačelnik Mostara

Radio je kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, te u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”.
Ljubo Bešlić je za gradonačelnika Mostara izabran 2004. godine i na toj funkciji se zadržao do početka 2021. godine. U razdoblju od 2012. do 2021. godine gradom je, silom prilika i ne svojom voljom, upravljao bez Gradskog vijeća. Drugi je u povijesti Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine. Sa suprugom Dubravkom imao je troje djece.

Mandat u teškim političkim okolnostima

Bivšem gradonačelniku Mostara sredinom veljače u Zagrebu je urađena transplantacija srca. Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju.  Nakon tretmana u Zagrebu, koji se smatrao uspješnim viđen je i na ulicama Mostara, kada se smatralo je Bešlić uspješno prebrodio zdravstvene probleme s kojima se suočio. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se postupno, pogoršavalo.
Ljubo Bešlić je bio gradonačelnik Mostara u jako turbulentnom političkom periodu. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata a za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je, kao prvi spomenihk iz BiH ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U njegovom mandatu pokrenuto je niz važnih projekata za Grad Mostar, ali zbog teških političkih okolnosti Bešlić je objektivno bio u teškoj situaciji da njihovu realizaciju privede kraju.  Kao gradonačelnik Mostara dugo vremena nalazio se  u nezahvalnoj ulozi da zbog nepostojanja Gradskog vijeća, često i neopravdano, bude okrivljen za sve loše  u gradu na Neretvi.
Međutim, unatoč problemima s kojima se susreo, kako zdravstvenim, tako i političkim, preuzeo je odgovornost kao gradonačelnik te ipak uspio osigurati koliko-toliko normalno funkcioniranje Grada Mostara u devetogodišnjem periodu u kojem nije postojalo Gradsko vijeće Mostara. Vjerovatno bi mnogi drugi u njegovoj poziciji vjerovatno dali ostavku nakon isteka mandata i prepustili grad neviđenom kaosu. Bešlić nije izabrao taj lakši put, već je do zadnjeg trena svog mandata s više ili manje uspjeha, ostao na čelu Mostara i teret ogromne odgovornosti spremno preuzeo na svoja leđa.
– Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uvjetima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uvjetima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje.  Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način –  izjavio je Bešlić u jednom intervjuu pred kraj svojega mandata.
Također, rekao je kako je biti gradonačelnik Mostara s  jedne strane pozicija kojom dobivate čast, te je zato primamljiva i izazovna, ali iznimno teška i osjetljiva.
– Mostar je specifična  sredina i ima posebna pravila.  Mi smo vodili silne razgovore,  pokušavajući uravnotežiti različita stajališta, pomiriti ih i donositi odluke. To traži puno vremena, energije, strpljenja – govorio je Bešlić te istakao da je Mostar unatoč svemu jedinstven grad po svim karakteristikama grada.
– Bio je podijeljen a takve su tada bile okolnosti.  Na žalost ima pojedinaca koji ne mogu u svojim glavama razbiti neke predrasude – poručio Bešlić u rujnu prošle godine u jednom od svojih zadnjih obraćanja u funkciji gradonačelnika Mostara.  Nakon toga su uskoro uslijedili mostarski izbori, koji su nakon više od 16 godina omogućili da Bešlić dobije nasljednika na čelu Gradske uprave.

Kordić izrazio sućut

Kao gradonačelnik zadnji put je javno viđen u Gradskoj vijećnici prilikom izbora novog gradonačelnika Marija Kordića kojem je ove godine predao mandat gradonačelnika.
Govoreći o svom prethodniku sadašnji mostarski gradonačelnik Mario Kordić je izjavio da ga je jako potresla smrt Ljube Bešlića. Kao liječnik bio je upućen u njegovo zdravstveno stanje i, kako je rekao, „ovakav ishod nitko nije očekivao“.
– Jako sam tužan i svi u Gradskoj upravi Mostara smo nekako šokirani. Njegovoj obitelji izražavam duboku sućut…Ljubo Bešlić je, prije svega, bio moj prijatelj, a skupa smo surađivali i dok sam bio na čelu Doma zdravlja Mostar. Izgubili smo velikog čovjeka s velikim  srcem – izjavio je Kordić.
Iz Grada Mostara najavljeno je da će detalji o komemoraciji i pogrebu bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića biti pravovremeno objavljeni.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x