Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Predsjednik Udruge veterana udario na generale: Svih pet potpisnika sramotnog pisma nikad više nisu dobrodošli, nek’ se srame!

Na tvrđavi Klis prigodnom svečanošću u četvrtak večer obilježena je 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade. Na svečanosti su nazočili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, bez pogleda, a kamoli rukovanja, sjeli jedan kraj drugoga.

No, najupečatljiviji je ostao govor predsjednika Udruge veterana 4. gardijske brigade Borisa Lapende Lava, a kojeg prenose hrvatski mediji.

On je, u prigodnom govoru pred prisutnima, a govoreći o potpisnicima pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, rekao da nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade.

Kazao je da nisu suđeni za događaje iz Domovinskog rata u vrijeme kada su bili pripadnici službe bivše države.

“Pitamo se zašto im nisu oduzeti činovi i odličja kada su pravomoćno osuđeni. Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem, oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikada više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek’ se srame”, poručio je Lapenda Lav.

On je, nadalje, istaknuo da imaju odličnu suradnju s Ministarstvom branitelja, Županijom i gradovima i općinama u našoj županiji.

“Međutim, suradnja s rodnim gradom Splitom je na ispodprosječnoj razini. Niti bivši gradonačelnik ne zna tko smo mi, niti je upoznat s radom Udruge veterana 4. brigade. Pitamo se, što uopće radi Odjel za branitelje u Gradu Splitu.

Za sve građane Splita postoje četiri sveta simbola. To su Sveti Duje, Hajduk, Torcida i 4. gardijska brigada. Ulica 4. gardijske brigade nalazi se na TTTS-u gdje se kanalizacija izlijeva na ulicu. Hvala im na tome. Neka vide gdje su ulice 4. gardijske brigade u drugim gradovima. Pokrenuta je inicijativa za povratak ulice Maršala Tita. Drage volje im ustupamo našu ulicu za voljenog maršala.

Tražimo od Grada dva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom jer imamo naših suboraca 100-postotnih invalida koji ne mogu pristupiti našoj udruzi, a preko puta nas je invalidska komisija gdje isti moraju pristupiti. Pronašli smo prostor koji bi odgovarao, uz malo truda i minimalnu investiciju može biti stavljen u funkciju. Treba samo dva metra pomaknuti ogradu od igrališta za pse, ali to nije moguće, jer psi mogu dobiti stres od smanjenog prostora, a invalidi neka parkiraju na ulici TTTS-a 4. gardijske brigade”, kazao je Lapenda.

Političarima je poručio da je bitno da se uhvate pravog i ozbiljnog posla za bolje sutra i da zaštite interese Hrvata u BiH i Srbiji koji su tamo građani 102. reda.

“Ostavite prošlost povjesničarima, okrenite se budućnosti, našoj i vašoj djeci, da ne odlaze iz najljepše zemlje na svijetu trbuhom za kruhom. Nas je svakog dana sve manje. Dajte da dostojno proživimo ono što nam je ostalo”, kazao je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x