Kontaktirajte nas na:

Politika

Pozadina ministrove ostavke: Zašto Krstičević odlazi baš sada?

Najveći skandal nedvojbeno je propali pokušaj kupnje borbenih aviona.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Damir Krstičević

“Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika vlade i ministra obrane”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević podnoseći ostavku koju je premijer Andrej Plenković nakon višesatnog sastanka u konačnici i prihvatio. No, zanimljivo je, ali i nadasve neobično da je Krstičević baš sada odlučio prihvatiti odgovornost, premda je propusta pa i ozbiljnih skandala u MORH-u bivalo i ranije.

Najveći skandal nedvojbeno je propali pokušaj kupnje borbenih aviona. Riječ je o projektu kojega je ministar prilično pompozno predstavio, i sam Plenković to je nazvao strateškim projektom za kojega je raspisan međunarodni natječaj. Na koncu, priča se baš i nije odvila pretjerano strateški pa je tako MORH na natječaju odlučio kupiti borbene avione od Izraela. Podsjetimo, u igri su bili američki F-16 avioni s nadograđenom izraelskom tehnologijom, stariji od 30 godina.

Za tu se nabavu trebalo izdvojiti izdašan iznos, ali situacija se komplicira kada američko Ministarstvo obrane blokira dogovor između Hrvatske i Izraela. Da bi Izrael mogao prodati te avione on je bio primoran dobiti SAD-ovo odobrenje koje nije posjedova, Krstičevića, pa i MORH SAD je s time upoznao, no oni su unatoč tome nastavili po svojem. Situacija se dodatno zakoplicirala kada se saznalo da ni ministar, ni premijer ne govore istinu o tom fijasku. Krstičević i Plenković tvrdili su da nije bilo američkih upozorenja, ali mediji su objavili dopise američkog veleposlanstva Zagrebu koje su dobivali i Vlada i MORH, a koji su demantirali tvrdnje vladajućih.

Zbog te nabave odnosno propalog projekta Krstičević se žestoko konfrontirao sa SDP-ovim Frankom Vidovićem, a u okršaj s predstavnicima medija radi njega je Plenković ušao zbog problema s ispunjavanjem imovinske kartice.

Naime, još ove godine u siječnju razmatrala se mogućnost njegove ostavke nakon što je u imovinsku karticu naveo da njegova vikendica pored Šibenika vrijedi duplo manje nego onda kada ju je kupio. Promjenio je površinu i vrijednost ne samo toj vikendici u Žaboriću, već i svojim zagrebačkjim stanovima, za razliku od drugih kolega ministara koji su iz vlade ispraćeni zbog nepravilnosti u karticama, Plenković je Krstičevića iz nekog samo njemu znanog razloga poštedio dajući mu priliku da ponovno ispravno popuni podatke o svojem imetku. Ostavka je spominjana i koncem siječnja kad se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter HRZ-a pri čemu su poginula dva pilota, a pisalo se i o zataškanoj vojnoj vježbi na kojoj je ozlijeđeno osam vojnika i to na poligonu Crvena zemlja pored Kina, gdje se prevrnula jedna Patria.

Lani u studenom izbio je novi skandal pa se saznalo da tri pilota HRZ-a postaju predmetom istrage civilne, ali i vojne policije zbog ilegalne trgovine oružjem. U studenom su iz Austrije vraćena tri vojnika koja su se opijala tijekom vojnih vježbi, a prije dvije godine iz misije u Poljskoj protjeran je trojac koji je također pretjerao s pićem. Lov na vepra sami su pak snimili krivolovci iz HRZ-a, a osim toga bilo je tu i brojnih drugih sitnih, pojedinačnih propusta vojnika, i drugih pripadnika HV-a. Zašto onda baš sada odlazi Damir Krstičević?

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x