Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

POVEZIVANJE BiH i HRVATSKE: Mosta na Svilaju se otvara u rujnu

Ovo je najavio Dragan Čović prilikom službenog posjeta Općini Odžak i susreta s općinskom načelnicom Nadom Ćulap.

Gradnja mosta Svilaj započela je u kolovozu 2016. godine, a prvobitni rok o dvije godine nije ispoštovan, da bi i više najava o njegovom završetku ostalo neispunjenim.

Tek je početkom srpnja 2020. godine završena gradnja mosta, a nešto ranije, krajem ožujka iste godine, potpisan je ugovor o izgradnji novog graničnog prelaza Svilaj između Uprave za neizravno oporezivanje BiH i konzorcija NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši, ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, piše Indikator.

Ovaj granični prijelaz je važan kako bi međudržavni most između BiH i Republike Hrvatske bio pušten u promet. Završetak radova na graničnom prelazu važan je i zbog autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez međudržavnog mosta i prelaza ne može biti puštena u promet.

Iz UNO BiH u svibnju 2020. godine obavijestili su javnost da su osigurani uvjeti za “neometan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj”, a kao rok za završetak radova navodilo se razdoblje od 300 kalendarskih dana.

No, taj rok je probijen, a kao razlog naveden je poremećaj na tržištu čelika, čeličnih konstrukcija i panela, a sve zbog pandemije prouzročene virusom Covid-19.

Most Svijal ima dužinu od 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara kvadratnih s posebno odvojenim putničkim od teretnog prometa, a imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x