Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PORUKA HADŽIDEDIĆU NAKON OPTUŽBE DA AMERIKANCI I EU IZAZIVAJU RAT U BIH: Evo što su poručili iz američke i EU delegacije!

Na zamolbu za komentar Hadžidedićevih tvrdnji Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD u BiH odgovorio je Hrvatskom Medijskom servisu:

“Gdin. Matthew Palmer, specijalni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova SAD za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD u Uredu za Europu i Euroaziju s odgovornošću za Zapadni Balkan i Egejsku regiju kao i gđa. Angelina Eichhorst, izvršna direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove, posjetili su Bosnu i Hercegovinu u okviru svojih službenih dužnosti kako bi pružili podršku putu BiH ka EU”, navodi se u odgovoru HMS-u, uz napomenu kako “nećemo komentirati osobne stavove profesora Hadžidedića”.

Glasnogovornika Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Johana Sattlera Ferdinand Koenig, naglasio je, pak, u odgovoru HMS-u kako je “Europska unija nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“To smo više puta ponovili, te je naš čvrst i nepromijenjen stav”, naglasio je Koening, te dodao:

“Uloga Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u procesu ustavne i izborne reforme koji je trenutno u tijeku je da podstičemo konstruktivan dijalog između političkih aktera i civilnog društva u cjelini, te da pružimo tehničku i stručnu podršku”.

On je istaknuo kako je “od suštinskog je značaja za put zemlje ka EU da se fokus održava na ubrzavanju reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, umjesto na neutemeljenim spekulacijama koje služe da odvlače pažnju s njih.”

Podsjetimo, među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU je i zahtjev za provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Izvor: HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x