Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Poljska postaje prva članica EU koja se suprotstavlja cenzuri na društvenim mrežama!

Internet – Big brother 21. stoljeća kojim dominiraju društvene mreže kao što su Twitter, facebook, Instagram…, cenzurirale su čak i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa brišući njegove objave, pa kako ne bi cenzurirali svakodnevno milijune ljudi pod raznim izgovorima, a sve zbog tzv. ‘političke korektnosti’, ‘spriječavanja širenja lažnih vijesti’, navodne zaštite određenih skupina poput ilegalnih migranata/osvajača, LGBT zajednice, raznih etničkih skupina… Cenzura na društvenim mrežama je sve agresivnija, razvidnija i učestalija, formatiraju ljude time.

E, pa Poljake više neće!

Poljski ministar pravosuđa najavio je donošenje zakona kojim će se vlasnici društvenih mreža kažnjavati s gotovo 2 milijuna eura! I to za svako cenzuriranje njihovih građana koje nije u skladu s poljskim ustavom! I to u ekspresnom roku, bez beskrajnog povlačenja po sudovima, fancy odvjetnika i sličnih mehanizama kojima se velike korporacije inače, između ostalog, štite.

Poljaci se ne daju više maltretirati – ovakvi su komentari do sada sklanjani s Twitter-a

Po prijedlogu tog zakona koji još samo treba potvrditi parlament u kojem sjedi čvrsta većina, servisima društvenih mreža biti će zabranjeno uklanjanje sadržaja ili blokiranje autora ukoliko isti nisu prekršili poljske zakone.

Ukoliko ipak dođe do takve situacije, ‘oštećeni’ ima rok od 24 sata da pošalje prigovor toj internet platformi, a oni nakon toga imaju isti rok da preispitaju svoj postupak. Nakon 48 sati, ne bude li zadovoljan odlukom, može podnijeti prijavu sudu koji, pak, razmatra slučaj i donosi odluku u roku od 7 dana! Sve se, naravno, odvija elektronskim putem, bez lijepljenja biljega, urudžbenih zapisnika, slanja preporučenih kuverti iz pošte…
Ako poseban sud presudi u korist tužitelja, a tužena društvena mreža ne izvrši presudu, može im se ‘odrezati’ novčana kazna u iznosu od 8 milijuna zlota, odnosno, 1,8 milijuna eura koju je odredio državni Ured za elektroničke komunikacije!

Poljska, koja je članica Europske unije, ali i Višegradske grupe, tržište je od gotovo 40 milijuna stanovnika i jedna od najbližih saveznica SAD-a u EU, stoga si Poljaci mogu dozvoliti pokazati zube raznim Zuckenbergerima i ostalim internetnskim tajkunima.
Mi, osim što nas je deset puta manje, imamo vlast koja skakuće na svaki mig iz Brisela, makar on bio na štetu građana ove zemlje. Naši predstavnici u EU parlamentu beznačajni su, ideološki razjedinjeni i dobrim djelom nedržavotvorni, vojska naših činovnika koji rade u EU sustavima o njima i ovise, tako da mi u Hrvatskoj ne možemo očekivati ovakav potez naše vlasti. Naprotiv. Od našeg se novca, između ostalog, financiraju nekakve organizacije, nevladine udruge koje budno nadziru što hrvatski građani objavljuju na društvenim mrežama, neumorno prijavljuju svojim gazdama, cenzurira se, briše, blokira…

Ovaj i slični ‘simpatični’ likovi zaduženi su za cenzuru na društvenim mrežama u Hrvatskoj, oni su ovlašteni čuvari istine!

O tome mogu svjedočiti i iz osobnog iskustva – više tekstova na portalu normabel.com koje smo podijelili na društvenim mrežama naprosto nisu doprijele do vas jer su im ovi ograničili doseg ili ih potpuno micali. Uz idiotska objašnjenja poput: ‘Nismo pronašli dokaze za…’! Pa kako bi i pronašli dokaze kada ne mičete debele stražnjice iz ureda koji vam plaćam i ja od svog poreza?
I kao pojedinac bio sam više puta cenzuriran i nekoliko puta blokiran na facebook-u. Na primjer, jedan od razloga za blokadu profila bila je i objava fotografije, screenshot-a snimke s kamera Međunarodnog suda u Haagu koja je snimila trenutak kada pokojni general Slobodan Praljak ispija otrov u haškoj sudnici. Bilo je zbog te i sličnih objava tada blokirano na stotine hrvatskih građana.

Zbog ove su fotografije u Hrvatskoj građane masovno blokirali na društvenim mrežama. Naravno, nakon dojava dežurnih ‘špiclova’

Poljaci su prvi u Europi ustali protiv gebelsovske propagande, staljinističke cenzure. Za njima bi se, nadam se, mogli povesti i Mađari, pa Česi i Slovaci… Bojim se da se naši vlastodršci boje i čistačice u sjedištu neke nevladine udruge, a kamoli ne ‘fact- checker-a’, o vlasnicima Facebook-a, Twitter-a i ostalih društvenih mreža da i ne pričam.
No možda hrabrost i odlučnost Poljaka probudi iz masovne hipnoze i ostale europske narode. Iako… Nisam baš optimist.

Izvor: Normabel

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x