Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

POLICIJSKI SAT I OBAVEZA NOŠENJA ZAŠTITNE MASKE NEUSTAVNI: ’Tim odlukama krši se Ustav BiH, ali i Europska konvencija’

Na sjednici održanoj tijekom dana Ustavni je sud presudio kako mjera ograničenja kretanja u noćnim satima te obveza nošenja zaštitnih maski kako u zatvorenim prostorima tako i na otvorenome, predstavljaju “miješanje u temeljna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Procjena je ustavnih sudaca kako uvedene mjere znače kršenje prava na privatni život i na slobodu kretanja, a sporno je to što su mjere uveli krizni stožeri ministarstava zdravstva bez sudjelovanja najviših tijela zakonodavne i izvršne vlasti u državi, tvrde.

Mjere ograničenja kretanja u noćnim satima te obveze stalnog nošenja zaštitnih maski na snazi su u BiH od eskalacije novog vala pandemije koji je uslijedio početkom jeseni, a na te se odluke Ustavnom sudu žalila skupina sarajevskih odvjetnika.

Ustavni sud BiH je i ranije ove godine donio sličnu odluku kada je neustavnom proglasio odredbu kojom je tijekom prvog vala pandemije bilo zabranjeno kretanje osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x