Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

POKRENUTA INICIJATIVA: Srbi u Hercegovini postaju konstitutivan narod, ravnopravan s Hrvatima i Bošnjacima

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Srbi bi uskoro trebali biti ravnopravni s Hrvatima i Bošnjacima i uživati svoja ustavna prava konstitutivnog naroda.

Inicijativu za ustavne izmjene kojima bi se riješila konstitutivnost srpskog naroda, danas je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio Klub zastupnika HDZ-a BiH.

Ovu informaciju je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ) navodeći kako je cilj završiti taj dio ustavnih promjena što prije, prenosi Klix.ba.

“Ta inicijativa će ići zvanično sa ciljem da se to pitanje što pije okonča”, kazao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) ističe da još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio Klub Bošnjaka u vezi s izmjenama Ustava, koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskoj jezika i pisma ćirilica.

“Mogu odgovorno reći da će svi poslanici u Klubu Bošnjaka podržati prijedlog kad dođe iz Kluba zastupnika hrvatskog naroda i mislim, ako se krene u tu proceduru, da je sve pripremljeno. Praktično samo treba mogućnost da se izmjene Ustava utvrde i donesu s dvotrećinskom većinom, a to je sa 20 ruku. Ako Klub poslanika Hrvata bude za, nema nikakvih problema da se to završi. Ako bude trebalo, i vanrednu sjednicu ćemo zakazati da bismo to civilizacijsko pitanje riješili”, zaključio je Špago.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x