Kontaktirajte nas na:

Politika

Plenkovićev HDZ strahuje od epidemije „škorona“ virusa?

Već dva mjeseca nema ni jedne jedine vijesti izuzev one o pandemiji korona virusa, virusa čija smrtnost doseže čak nevjerojatnih 1%. Svi dnevnici, svi dnevni listovi, svi tjednici, žuti i manje žuti tisak, sve što je „mainstream“ odjekivalo je vijestima o korona, covid-19, sars-cov-2 ili koje mu već oznake nisu iznašli.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nakon višetjedne imbecilne mantre o pranju ruku (kakva smo mi to europska zemlja ako se putem medija mora tumačiti važnost pranja ruku?!), prešlo se napokon na gospodarske, ekonomske i druge posljedice novčane naravi uzrokovane kineskim virusom, iako je glavna opsesija ostala gotovo sladostrasno brojanje zaraženih i umrlih.

U Hrvatskoj je najzanimljiviji trenutak, „tajming“ neke vijesti ili događaja, stoga je iznenadio Zoran Milanović izjavom da HOS-ovu ploču treba negdje baciti, pogotovo nakon što je, otkako je politički uskrsnuo, napokon naučio šutjeti. Njegov ga skandalozan ispad ne će koštati ništa jer se za pet godina toga nitko ne će sjećati, ali dolazi istodobno s najavom o popuštanju mjera radi suzbijanja pandemije i najave datuma održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Ako se tema „ustaša i partizana“ vratila, to znači da je korona virusu odzvonilo barem za potrebe „mainstream medija“ na platnom popisu HDZ-a i SDP-a, ne ulazeći ovdje u stvarnu ozbiljnost korona ugroze.

Zanimljivo je kako korona virus nije toliko strašan, opasan, ubojit… kad se radi o Plenkoviću bitnim izborima. Brzo se zaboravilo da korona virus nije bio „najveći izazov od Domovinskog rata“ sve dok se nisu održali unutarstranački izbori u HDZ-u. Podsjetimo one kratke pameti, unutarstranački su izbori održani 15. ožujka, a Stožer civilne zaštite ograničava temeljna ljudska, ustavna prava i slobode tek tri dana nakon – 18. ožujka. Sad, kad se Stožer uspješno i junački obračunao s doslovno nevidljivim neprijateljem uz pomoć struke (Beroš, Markotić, Capak), zasluge po inerciji idu vlastodršcima – Plenkoviću i HDZ-u kao najvećoj stranci u aktualnoj protuprirodnoj koaliciji.

No, valja istaknuti nešto zanimljivije sad kad je krenula izborna kampanja – prva meta vladajućih nije SDP nego – Domovinski pokret, odnosno Miroslav Škoro. Odmah po Milanovićevoj izjavi, iz HDZ-a brzo i jasno poručuju – Milanović je u dosluhu sa Škorom jer mu ideološke teme idu na ruku. Nastavak je to teorije da je Škoro odgovoran za Plenkovićev (ne Kolindin, nego baš Plenkovićev) neuspjeh na predsjedničkim izborima. No, ako Škori idu na ruku ideološke teme, ne znači li to da Plenković i njegov HDZ nisu ideološki načisto sami sa sobom, odnosno miljama su daleko od svjetonazorskih položaja na kojima bi se trebali nalaziti?

Ovakvom izvrtanju teza ćemo još svjedočiti – naopako postavljena pila će biti glavna HDZ-ova propagandna poluga. Potvrdio je to najnoviji uradak Jutarnjeg lista u kojem se Škorinu suprugu, Kim Ann, smješta u aferu (?!) „Parkiralište“. Meritum „afere“ se nalazi na početku ovog uratka koji bi mogao ući u antologiju novinarske gluposti: „Kim Ann Škoro lani se u zemljišne knjige upisala kao suvlasnica dviju parcela uz Čulinečku cestu, za koje Grad Zagreb tvrdi da su još od 2006. godine – njegove!“

Dakle, jedna se osoba uknjižila temeljem kupoprodajnog ugovora, a neka treća osoba tvrdi da je to njezino zemljište (i to od 2006. godine)?

I to je afera?

Zar ne piše u zakonu da se smatra da zemljišna knjiga istinito i potpuno odražava zemljišnoknjižno stanje? Također piše da se stjecatelj zemljišta dužan voditi isključivo podacima navedenim u zemljišnoj knjizi. U ugovoru kojeg je sklopila Kim Ann Škoro također stoji da je prodavatelj „isključivi vlasnik suvlasničkog dijela predmetne nekretnine te da niti jedna druga osoba ne polaže pravo na vlasništvo…“.

U normalnoj bi državi savjestan novinar napisao opsežan članak o ovoj temi, ali ne s ciljem da napadne osobu koja će se tek upustiti u političke vode, odnosno Škorinu suprugu, nego da prozove Grad Zagreb, gradonačelnika i nadležni ured jer ne brine o vlastitoj, a to znači o imovini hrvatskih poreznih obveznika? U predmetnom se napisu lijepo navodi da je Grad Zagreb 2006. godine sklopio ugovor o zamjeni zemljišta. Pa zašto Grad Zagreb nije pokrenuo postupak uknjižbe već 14 godina?

Potpis stvaratelja ove „afere“ je vrlo sličan potpisu „afere kurva i kokain“ (Tolušić) i „afere SMS“ (Brkić) – laž, izvrtanje činjenica i podla insinuacija. Čini se da u HDZ-u Domovinski pokret smatraju najozbiljnijom prijetnjom na predstojećim izborima, čim su koordinirano s Milanovićem i uredništvom Jutarnjeg ovako žestoko krenuli na Miroslava Škoru, paralelno s popuštanjem epidemioloških mjera. Nastavi li ovako, ispast će da je Plenkovićev HDZ zabrinutiji za predstojeću epidemiju „škorona virusa“, nego za aktualnu pandemiju korona virusa.

Izvor: hrsvijet.net

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Politika

Penava priznao da je podcijenio nešto jako bitno: Je li mu žao što je izišao iz HDZ-a?

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da će ovaj put, drugi put što je osvojio mjesto u Saboru, u Sabor i otići, a gradonačelnik će nastaviti biti kao volonter. Objasnio je zašto.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Penava

On je telefonski rekao za N1 da je nemoguće u punoj se mjeri posvetiti i vođenju grada, posebno složenog poput Vukovara, i baviti se nečim drugim. Rekao je, usto, da su za 10 mjeseci lokalni izbori u Vukovaru.

“Nemam pravo već drugi put osvojiti saborski mandat, a ne otići u Sabor. Mislim da bi to bila vrlo loša poruka građanima”, objasnio je Penava.

Potom je odgovorio na pitanje je li mu sada žao što je otišao iz HDZ-a, jer Domovinski pokret se očito nije našao u poziciji na koju je računao, da HDZ ne može ići do saborske većine ovako lako kao sada.

“Većina vaših gledatelja zna moje poglede, nazore što sam mislio da ih dijelim s HDZ-om”, rekao je i zaključio, s obzirom na “sadašnje koalicijske partnere HDZ-a”, da bi, da nije to učinio već ranije: “… bio u poziciji koja bi me prisilila s aspekta vrijednosti koje živim i zastupam, da sada izađem iz HDZ-a.”

Rekao je da ne može razumjeti da jedna “demokršćanska stranka koalira s HNS-om, Reformistima, SDSS-om…”:

“Razumio bih da je riječ o stisnutoj situaciji, ali ne kad je ovako komotno.”

SDSS je nazvao “duboko i daleko lijevom strankom”.

Priznao je da je očekivao bitno bolje rezultate Domovinskog pokreta u Vukovaru:

“Očekivao sam nešto više. U najgorem slučaju da će HDZ dobaciti do 30 posto, a mi na 20 posto. Ljudi po navici glasaju za HDZ, za stranku Franje Tuđmana. Ja sam taj moment podcijenio”, rekao je.

Na kraju je rekao nekoliko rečenica i o sadašnjoj poziciji Domovinskog pokreta:

“Ostavljen je jedan veliki prostor slabljenjem ljevice. Domovinski pokret i Most skupa imaju u Saboru 24 zastupnika, što je duplo više nego HSP u najsnažnijem razdoblju.”

Nastavi čitati

Politika

ŠKORO: ‘S Plenkovićem se nisam čuo nikad u životu! Nemam namjeru odustajati od svoje retorike’

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” kako su mu se slegli dojmovi nakon izborne noći. Govoreći o osvojenim mandatima izjavio je kako vjeruje da će “oni ostati monolitni”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Miroslav Škoro

– Gospodin Plenković je već najavio u kampanji da će formirati vlast sa svjetonazorski sličnim političkim strankama i da će to biti kontinuitet koji je HDZ vodio protekle četiri godine. Ništa neočekivano. U vladi su predstavnici manjine, jedan iz reformista i jedan iz HNS-a. To je svjetonazorski HDZ-u blisko. Malo me čudi što je gospodin Milorad Pupovac kao čovjek, čije novine prikazuju Franju Tuđmana kao dojilju, svjetonazor gospodina Andreja Plenkovića. Ali to će on morati objasniti svome članstvu i danas-sutra svojim biračima, rekao je.

“Nova-stara vlada  neće biti u stanju provoditi strukturalne reforme”

Istaknuo je da se Domovinski pokret zalagao za reforme i promjene, a da “nova-stara vlada neće biti u stanju provoditi nikakve strukturalne reforme”, a ponajmanje reformu izbornog zakona.

– Postigli smo vrlo visoke standarde kada je riječ o zaštiti nacionalnih manjina. Njih ne treba dirati, ali bi trebalo razgovarati da vidimo kako je to uređeno u nekim drugim demokracijama, odnosno trebaju li baš manjine biti te koje će odlučivati o sastavu vlade tako da njihov glas bude presudan i trebaju li sudjelovati kada se izglasava proračun. Međutim, to je stvar promjena i reformi koje neće biti u slijedeće četiri godine ili će pak biti, vidjet ćemo, dodaje.

Naglašava da je strategija Domovinskog pokreta da inzistira na onim stvarima koje će donijeti radikalne promjene u društvu.

Škoro: Ne mislim mijenjati svoju retoriku

Rekao je i da se s Andrejem Plenkovićem nikada nije u životu čuo i da on nema namjeru mijenjati svoju retoriku.

– Naša retorika, svjetonazor i program su donijeli 16 mandata u Hrvatskom saboru. HDZ i gospodin Plenković su procijenili, i to dobro, da je ovo vrijeme idealno da ostvare rezultat koji su ostvarili, ali ja nemam namjeru odustajati od svoje retorike. Dapače, ona je na tragu onoga što mislim da bi bilo dobro za ovu zemlju, istaknuo je.

Odgovarajući na  pitanje je li mu žao zbog izjava za vrijeme kampanje “kako Plenković više neće biti premijer kada završe parlamentarni izbori” Škoro je rekao da mu nije žao i da se nije radilo o ucjeni.

– To je jednostavno moj stav i stav Domovinskog pokreta. Koalicija oko Domovinskog pokreta je stava da gospodin Plenković nije rješenje problema. On je ustvari dobrim dijelom problem. To će vrijeme pokazati. Osim toga, bitno je pogledati genezu jer je Plenković još u svibnju rekao da može naprijed ići samo s onima koji žele ići naprijed. A onda je rekao da to nije Miroslav Škoro. Ja sam se prepoznao u imenu i prezimenu, prema tome, nisam taj koji je prvi započeo takvu vrstu retorike, istaknuo je Škoro.

Potom je nastavio i kazao da “Miroslav Škoro i Domovinski pokret znače počinjanje rješavanje problema. Kada budemo sudjelovali ili organizirali vlast, onda će se problemi rješavati. Neće se gurati pod tepih”.

“Zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj?”

Komentirao je i postotak odaziva na izbore te kazao kako mu nije jasno “zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj”.

– Možda već imaju spakirane kofere. A s druge strane, HDZ će imati stabilnu većinu, sa samo 17% osvojenih od ukupne količine glasova. To je ipak indikativno, kaže Škoro.

Naglasio je da će u Hrvatskom saboru poduprijeti sve ono što ide na dobrobit hrvatskih građana.

– Porez na dohodak nije stvarna promjena. To nije neka značajna stavka. Ono što je ključno je izborni zakon koji moramo promijeniti. Moramo vidjeti što ćemo učiniti s referendumom. Ljudi su željni participacije. Ova silna apstinencija nije dobra. Naše iseljeništvo nije uključeno onoliko koliko bi trebalo. I dalje nam ostaje gomila parafiskalnih nameta, a gospodarstvo ne funkcionira i ne diše. To su te promjene koje hrvatskom narodu trebaju. Ako se oni budu usudili ići na te strukturalne promjene, onda će dobiti našu potporu, izjavio je Škoro.

Govoreći o zastupnicima koji su s Domovinskim pokretom ušli u Hrvatski sabor spomenuo je i Ružu Tomašić za koju je rekao da će ona odraditi mandat u EP-u do svibnja iduće godine, a  onda će ga prepustiti gospodinu Ilčiću.

Kampanja je završila, trebali bismo politički surađivati”

Kampanja je za izbore završila, rekao je i dodao da “bi trebali prestati silni napadi i pokušaji prikazivanja Domovinskog pokreta kao nečega što je totalno nepoželjno u političkom prostoru”.

– Trebali bi politički surađivati i raditi nadobrobit građana, a ne dalje voditi takvu kampanju jer neće razbiti Domovinski pokret, izjavio je.

Odgovarajući na pitanje  što će biti s  njegovom glazbenom karijerom, Škoro je rekao da zbog koronakrize kreativne industrije miruju već neko vrijeme. Kazao je da je građanima dužan dva koncerta u KD Vatroslav Lisinski, da je napisao jednu pjesmu, poželio ju je i otpjevati, ali je odustao jer u blizini nije bilo glazbenih instrumenata.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ: “U ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a”

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Nakon sastanka ambasadora Kvinte i EU s rukovodstvima oba doma Parlamenta BiH, sastanak je prokomentarisao dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, kao i druge aktuelne teme. On je kazao da strani ambasadori požuruju vlasti u vezi sa Mišljenjem Evropske komisije i 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH.

“Požuruju nas, naravno. Ono što ja očekujem kada je u pitanju 14 prioriteta jeste konačno aktivniji pristup Vijeća ministara, jer je Dom naroda na kraju tog proceduralnog puta. Očekujem da Vijeće ministara i Predstavnički dom ubrzanije rade, da se sustiže zastoj koji traje već skoro dvije godine”, kazao je.

Na pitanje kako komentariše nesmotrenu izjavu Nebojše Radmanovića koji je sinoć kazao da ne želi namjerno zakazati sjednicu, Izetbegović je odgovorio da treba pitati Radmanovića, ali da se, vjerovatno, radilo o nekoj šali.

Što se tiče izbora direktora OSA-e, Izetbegović smatra da je Osman Mehmedagić bio dobar direktor i da je OSA imala jako dobar rezultat u njegovom mandatu.

“Treba imati jak razlog da mijenjamo čovjeka. Očekujem da se stvar oko diplome raščisti i da on nastavi raditi dobar posao”, dodao je.

Liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a se zamjera što su njihov dogovor čekali državni parlamentarci kako bi nastavili s radom i donošenjem odluka, jer se postavlja pitanje kakva je, onda, uloga Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Izetbegović je izjavu Dragana Čovića da je “Uprava za indirektno oporezivanje BiH hrvatska i da će takva ostati”, prokomentarisao sljedećim riječima:

“Mislim da je u nekoj emociji dao izjavu, možda nije dobro da ja komentiram kolege. Po meni je to nespretna izjava, jer u ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a. Ali, to vidite s gospodinom Čovićem”, poručio je.

Izvor: Slobodna Bosna

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno