Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PLENKOVIĆ: Zatvaramo zračni prostor za Ruse, Ukrajincima šaljemo oružje

“Vlada je već na ovim konzultacijama danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet (ruskim) avionskim kompanijama”, kazao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer je kazao da će ta mjera stupiti na snagu “po mogućnosti već sutra” (u ponedjeljak) te da će “provedbene odluke” biti usvojene na sjednici vlade u ponedjeljak.

Takvu su odluku ranije u nedjelju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, donijele Njemačka, Italija i Francuska.

Ranije su ruskim zrakoplovnim kompanijama ulazak u zračni prostor zabranile Velika Britanija, Irska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Češka, Finska, Litva, Latvija, Estonija. Raste popis europskih zemalja pa se tako pridružuju Španjolska, Belgija, Nizozemska, lMalta, Austrija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Danska, Norveška, Island.

Izvan Europe takvu je odluku najavila je i Kanada, druga po veličini zemlja na planetu.

Pojedine države članice Europske unije, poput Francuske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Nizozemske i Belgije, donijele su odluke o slanju uglavnom protutenkovskog oružja i municije Ukrajini.

Plenković je kazao da će vlada o tome odlučiti u ponedjeljak te da je ministarstvo obrane pripremilo prijedlog.

„Mi ćemo također donijeti određene odluke o potpori Ukrajini koja je žrtva agresije koja će se odnositi na obrambenu suradnju, prije svega zaštitnu opremu i određenu drugu opremu kako bismo odgovorili na njihov zahtjev“, istaknuo je Plenković.

“Moramo donositi odluke kako bi se usprotivili ovakvom ponašanju”

“S obzirom na to da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijetu.

Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku, a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij”, rekao je Plenković, prenosi N1.

“Drugo, u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izbjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinskih izbjeglica”, rekao je i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu.

Zabrana ruskih letova nad Hrvatskom

“S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove. U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom, ali želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizni tim cijelo vrijeme bdio nad time”, rekao je.

“Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini”, dodao je.

“Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, o zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU”, rekao je Plenković.

U nastavku je odgovarao na pitanja, najprije na ono o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Rekao je kako je to velika odluka koja ima posljedice i zato se još uvijek o tome razmišlja. “Ne mogu vam reći koliki će biti taj paket mjera za sustav SWIFT”, kaže.

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU:

“Mi smo potpisali s Ukrajinom bilateralnu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajine. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom.

Naša politika prema Ukrajini uvijek je bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa.”

O slanju oružja

Upitan je o slanju oružja Ukrajini.

“Radimo na tom segmentu, Ministarstvo obrane pripremilo je jedan prijedlog kojeg ćemo usuglasiti tijekom večeri i sutra. O tome ćemo obavijestiti predsjednika”, kazao je.

“To što ćemo slati sutra ćemo vam kazati”, rekao je Plenković na pitanje o vojnoj pomoći Ukrajini.

“Mi smatramo da je ova agresija neprihvatljiva, ona je ničim izazvana. Nije bilo indicija da Ukrajina ugrožava Rusiju”, rekao je Plenković o današnjim prijetnjama Putina.

“Ja ne vidim nikakvo opravdanje da je to neka preventivna akcija. Mi vidimo samo hladnu i veliku agresiju, pratimo sve detaljno na razini minuta, konzultirat ćemo se s našim partnerima, sve što ide u smjeru daljnjih napetosti naravno da nije dobro”, rekao je.

O odnosima s Rusijom i odnosima u Hrvatskoj

Upitan je o Hrvatima koji se idu boriti u Ukrajinu.

“Mi nemamo o tome detaljnih informacija, mi to pratimo iz medija. Svaki odlazak tamo je akt pojedinaca, idu tamo na osobnu odgovornost”, rekao je.

“Hrvatska je ovdje na pravoj strani povijesti, humanosti, prava. Vrlo je važno da vrlo jasna poruka prevlada u hrvatskoj javnosti, mislim da je bitno da razumijemo”, rekao je.

“Nisu svi bili baš jasni, a vidimo sad da smo mi stalno bili u pravu, a neki cijelo vrijeme u krivu. Ali to je tako, stvari treba vidjeti malo jasnije i s malo više iskustva, ne vide to baš svi”, rekao je.

Time se premijer vjerojatno referirao na ranije izjave predsjednika Zorana Milanovića koji ga je prozvao “ukrajinskim agentom”.

Plenković je ocijenio da u ovom trenutku hrvatsko-ruski odnosi, “najblaže govoreći”, nisu dobri.

Što se tiče utjecaja sankcija Rusiji na opskrbu energentima, Plenković je istaknuo da u Hrvatskoj nije ugrožena opskrba plinom te da Hrvatska ne ovisi o uvozu iz Rusije kao druge države članice Europske unije zbog toga što je izgradila LNG terminal na Krku.

Tektonski poremećaj

Ponovio je da je Rusija izvršila na Ukrajinu “hladnu, brutalnu invaziju” koja ima i “ogromne posljedice za temelje međunarodnog poretka”.

“Ovaj tektonski poremećaj pamtit ćemo desetljećima”, rekao je Plenković.

Kaže da je protjerivanje diplomata tehnika o kojoj se može govoriti.

“Moramo kao druge zemlje donositi odluke kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju koje zaista ne samo da je ničim izazvano, nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi, ali i u svijetu”, poručio je Plenković.

Vlada će, najavio je Plenković, osnovati posebnu radnu skupinu za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Premijer je napomenuo da se u Ukrajini trenutno nalazi između 35 i 50 hrvatskih državljana.

“Naša diplomatkinja ostaje u Kijevu do daljnjega. Ona je ostala tamo da pomogne, svi ostali su se vratili doma”, rekao je.

“Što se tiče Moskve, dobro je da imamo informacije od tamo. Ako procijenimo da su stvari toliko eskalirale, možemo povući i takve poteze”, rekao je Plenković.

Izvor: HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x