Kontaktirajte nas na:
Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ne pristajemo na ponude Predraga Štromara, niti se bojimo Kuščevićevih “križara“ – izjavio je u Bujici na Z1 Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, potvrđujući tako da će nakon prikupljenih gotvo 700.000 potpisa inzistirati na referendumu i da je Vladi prekasno za bilo kakav dogovor s inicijativom ’67 je previše’.

“Kako su prostrli, tako će i leći,“ poručio je odmah na početku Bujice Krešimir Sever Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima Paviću i Kuščeviću te potpredsjedniku iz redova HNS-a Predragu Štromaru.

Nudili smo razgovore i Oreškovićevoj Vladi i Plenkovićevoj, a kada je došlo vrijeme za razgovore, stavili su nas pred gotov čin – nastavlja Sever i dodaje: – Voljeli bismo da smo poput Šveđana i da imamo i plaće i mirovine poput njih, ali nemamo i to su nepobitne činjenice. Iz toga vrlo jasno proizlazi da Hrvatska nije sprema za produljenje radnog vijeka. Slovaci i Poljaci su svojedobno također podigli taj prag, ali su ga na kraju vratili, jer su uvidjeli da stvar ne funkcionira. Slovaci će čak vratili rad do 64 godine. Svima je jasno da smo u pravu, a da se s druge strane išlo bahato i prepotentno. Računali na broj ruku u saboru… Na kraju nam nisu ostavili niti jednu drugu opciju, osim da krenemo po potpise, prikupili smo ih između 600 i 700 tisuća i sami ćemo procijeniti kada je najpogodnije ići na referendum.

KONTINUITET POLITIKE ZORANA MILANOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA…

Sever je usporedio Milanovićevu i Plenkovićevu Vladu: – To su dvije Vlade u kontinuitetu kada je riječ o Mirovinskom sustavu. Pa, 2013. godine HDZ je bio protiv produljena radnog vijeka na 67 godina, u to su vrijeme koristili naše argumente…

Na to je voditelj rekao da je HDZ tada vodio Tomislav Karamarko, a ne Andrej Plenković, a gost je uzvratio da je sada na čelu SDP isto netko drugi, a ne Milanović, pa je zato SDP podržao referendum. Sever je također napomenuo da i jedna i druga stranka jedno govore kada su u opoziciji, a drugo rada kada su na vlasti.

Na posebno pitanje koliko su točno potpisa prikupili, Krešimir Sever je potvrdio da je brojka veća od 600.000 i da se približava 700, ali s obzirom da potpisne knjige još pristižu, nije dao konkretan broj.

NE BOJIMO SE KUŠČEVIĆEVIH “KRIŽARA“!

Posebno je komentirao izjavu ministra uprave Lovre Kušćevića, da ćemo “tek vidjeti hoće li inicijativa uopće predati potpise“. Na pitanje što je Kuščević time htio reći, Sever odgovara: – To bih volio i ja znati! Očito je da čovjek promišlja da mi nemamo toliko potpisa, da je to blef… Zato s ovog mjesta odgovorno poručujem da imamo potpisa i više nego što je potrebno. Naravno, kada se sve isčisti i kada njegovi “križari“ iskrižaju sve što smatraju da trebaju iskrižati – nama će i dalje ostati i više nego dovoljno potpisa za referendum! Kada se sve skupa prekontrolira, donijet ćemo ih u Sabor i očekujem da se raspiše referendum.

Na pitanje boje li se sindikati Kuščevićevih “križara“, Sever je kratko odgovorio: – Ne.

Dao je odbijenicu Štromaru, potpredsjedniku Vlade iz redova HNS-a, koji također pokušava izbjeći referendum, pa je sindikalnim liderima, nakon što su objavili da imaju više od 600.000 potpisa, ipak predložio promjene Zakona. Štromar se zapravo nadovezao na Kuščevića, koji je rekao da predaje potpisa “možda neće biti“: – Vrijeme za pregovore je gotovo. Mi smo nudili pregovore ranije i do dogovora došlo nije! Zato idemo na referendum. Nema dogovora sa Štromarom!

Prilično žestok, Sever je bio i prema resornom ministru Marku Paviću, kojeg je napao zbog milijuna potrošenih na protureferendumsku kampanju: – Oni nama prigovaraju koliko će koštati referendum koji narod želi, a ne odgovaraju na pitanje kolike su milijune potrošili na spotove kako bi ljude demotivirali da nam daju potpis.

SEVER PRIVATNO: ODRASTAO BEZ OCA, ČITA U CRKVI I ZALAŽE SE ZA ŽIVOT OD ZAČEĆA DO SMRTI…

U Bujicu se telefonom s Malte javila dr. Željka Markić, predsjednica Udrugu ‘U ime obitelji’, koja je također podržala referendumsku inicijativu ’67 je previše’. Godine 2014. Sever je podržao referendum koji je organizirala Željka Markić, a  to je bio povod da voditelj u emisiji Krešimiru Severu postavi nekoliko pitanja, o kojima čelnik jedne od najjačih sindikalnih središnjica inače izbjegava govoriti. Sever, naime, svake nedjelje u crkvi Sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Selskoj, čita za vrijeme svete mise: “Da u crkvi čitam od petog razreda. Odgojen sam vjernički, idem redovito na misu. Jedino sam promijenio termin. Kako čovjek uđe u godine, onda se ranije budi i sada idem na misu u 7 i 30, ali i dalje čitam za vrijeme svih crkvenih blagdana.

Komentirao je i pokušaje stišavanja crkvenih zvona: – Crkva je naša tradicija i dio ovoga naroda. Onima kojima smeta zvonjava, imaju pravo na svoj stav, kao i oni koji kažu da im je vrlo ugodno za uho kako zvone.

Sever je optužio aktualnu vlast da je tijekom protureferendumske kampanje pokušala manipulirati čak i biskupima, iako su mnogi od njih podržali referendum: – Zagrebački nadbiskup dao je jasan stav da se ispred crkava u Zagrebu potpisi ne mogu prikupljati. Brojni biskupi bili su zatečeni time… Dobili smo potporu od velikog dijela biskupa. Svojim svećenicima u biskupijama savjetovali su neka dopuste sindikatima i građanima da mogu prikupljati potpise.

U jednom dijelu emisije, Krešimir Sever je s popriličnim emocijama progovorio o svom djetinjstvu: – Ja sam osjetio kako je to rasti bez oca. Pa često i danas osjetim da mi otac nedostajao kroz cijeli taj niz godina… Činjenica je da ako ne držimo do obitelji, onda smo učinili čovjeka podložnim… Vdimo u svijetu da se produljuje radno vrijeme vrtića, stavlja ih se u kompleks tvrtki, pa se roditelji kao ne moraju žuriti po djecu, nego mogu raditi jer se o njima brinu odgajajtelji u korporacijskim vrtićima… Ali, djeca nisu narodna djeca. Ona su obiteljska djeca i što je obitelj čvršća onda je i nacija homogenija.

SEVER: STRANI TRGOVAČKI LANCI PONAŠAJU SE KAO KOLONIJALISTI! RAD NEDJELJOM JE RAZBIJANJE OBITELJI!

Sever se žestoko protivi radu nedjeljom i ne isključuje referendum o tom pitanju. Na upit je li vrijeme da se napokon ukine rad nedjeljom, odgovorio je: – Nije nikada niti bilo vrijeme da se uvede rad nedjeljom! Sjetimo se da se do 91. godine u Hrvatskoj nije radilo. Rad nedjeljom nije samo pitanje jesi li vjernik ili nisi. To je pitanje obitelji I pitanje poštivanja čovjeka, svakog onog čovjeka koji mora raditi nedjeljom odvojen od obitelji… Dva puta su nam to rušili na Ustavnom sudu, a najveće probleme radili su neki trgovački lanci koji su došli izvana i koji u svojim matičnim zemljama ne rade, ali ovdje Hrvatskoj se ponašaju kao kolonijalisti! Riječ je o jednom neoliberalnom pogledu na svijet. Jer ako se razbije obitelj i sigurnost koju čovjek ima u obitelji, onda se lako manipulira s ljudima.

Sever je u Bujici govorio i o tzv. partizanskim nasljednim mirovinama i mirovinama koje primaju oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Objasnio je kako je do toga došlo, ali je napomenuo da je pravo jedna stvar, a pravednost nešto posve drugo…

Zaključno, u Bujici je Krešimir Sever Andreja Plenkovića i njegove ministre nazvao slugama MMF-a i Svjetske banke, koji u Hrvatskoj ne provode politiku koju želi narod i onu kakvu su obećavali u kampanji: – Kada se premijer hvali kreditnim rejtingom i pozitivnim ocjenama bonitetnih agencija, to je odmah znak da u Hrvatskoj narodu nije dobro.

Na pitanje hoće li ići na 4. Nacionalni ‘Hod za život’ najavljen za subotu 25. svibnja, Sever je odgovorio: – Cijenim život od začeća pa do smrti.

BUJICA

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

IVICA MARIJAČIĆ U BUJICI: “Plenković je povrijeđeni narcis i baršunasti diktator!“

Plenković je baršunasti ili svileni autokrat, diktator koji se do sada na vrlo elegantan i ne previše glasan način, obračunavao sa svim pojavama i svim ljudima koji mu se nisu pokorili, a sada je pokazao svoje pravo lice – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji glavni urednik Hrvatskog tjednika, Ivica Marijačić, odgovorivši tako na briselske prozivke šefa HDZ-a i aktualnog premijera, koji je u kontekstu tragičnog događaja na Trgu sv. Marka u Zagrebu, prozvao Domovinski pokret, Miroslava Škoru, Hrvatski tjednik, Bujicu…

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivica Marijačić

Plenković je baršunasti ili svileni autokrat, diktator koji se do sada na vrlo elegantan i ne previše glasan način, obračunavao sa svim pojavama i svim ljudima koji mu se nisu pokorili, a sada je pokazao svoje pravo lice – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji glavni urednik Hrvatskog tjednika, Ivica Marijačić, odgovorivši tako na briselske prozivke šefa HDZ-a i aktualnog premijera, koji je u kontekstu tragičnog događaja na Trgu sv. Marka u Zagrebu, prozvao Domovinski pokret, Miroslava Škoru, Hrvatski tjednik, Bujicu…

“Njegov nastup je logični nastavak prijašnjih nastupa, samo što je sada bio malo agresivniji i nervozniji,” kaže Marijačić i dodaje: ”Plenković nam je dao do znanja da se raspada potemkinovska slika koju njeguje o sebi. Shvatio je da ne može nadzirati sve u Hrvatskoj, da postoje političke stranke i mediji koje se ne može korumpirati. Plenković je pokazao da je autokratski orijentiran, povrijeđeni narcis, koji sa sebe odbacuje svaku vrstu odgovornosti.”

MARIJAČIĆ ODGOVARA: “U POLITIČKOM SMISLU, INSPIRATOR JE PLENKOVIĆ!”

On je spreman smijeniti pola Vlade bez nekog vidljivog razloga – nastavlja Marijačić opisivati političko ponašanje Andreja Plenkovića: – Iz nekog makijavelističkog, egoističnog razloga, on od sebe miče sve koji mu zasmetaju. Tako je i sa ovim napadaom. Pokušao je prenijeti krivnju na sve, osim na sebe, iako skup indicija koje se slažu oko tog slučaja – vodi prema njegovoj odgovornosti. On je svojom politikom izazvao ovoga mladića da počini taj čin, koji svi osuđujemo jer ne možemo istjerivati pravdu pucanjem po nevinim ljudima. U političkom smislu, inspirator je Plenković! Ako je mladić odrastao u braniteljskoj obitelj, ako su za tog mladića vrijednosti i simboli oni pod kojima je branjen Vukovar i Domovina, onda ne možete reći da nije kriv onaj koji pljuje po tim simbolima.

“Čovjek ne može vjerovati da je ovo 2020. godina… Rekao bih da je 1945. ili neka poslije, kada su se boljševici obračunavali s nepočudnim elementima ili s narodnim neprijateljima,” rekao je Marijačić i dodao: “Ovo je jedan nevjerojatan politički obračun, neprispodobiv 21. stoljeću. Kada ne bi vidio Plenkovićevu sliku, pomislio bih da je možda nekakav relikt partizanskog pokreta, boljševičkog režima, jugo-komunističkog ili jugo-srpskog, ali čovjek ima pedest godina i pribjegao je ovakvoj metodi obračuna!”

Marijačić smatra da je Plenkovićev istup “najbrutalniji udar na slobodu medija u samostalnoj Hrvatskoj državi, u zadnjih tridest godina”: – I dosad je bilo razmimoilaženja i čarki, svađi između političara i medija, ali da je netko zaprijetio cijelim represivnim sustavom, nazvavši nezavisne medije “gnijezdima”, to je čisto boljševička terminologija. To je prijetnja i poziv na linč medija!

INSINUACIJE I POTISKIVANJE ODGOVORNOSTI…

Marijačić najavljuje da će nastaviti s istom uređivačkom politikom i da neće pokleknuti pod pritiscima. Ne plaši se Plenkovića, ali: – Što će se dogoditi, ako sutra neki čovjek s psihičkim disbalansom bude motiviran njegovim riječima i nešto napravi vama ili meni? Mi nećemo imati zaštitu jer policiju i represivni sustav nadzire upravo Plenković. Nama neće kupiti blindirane limuzine…

Plenkovićev briselski napad na desnu oporbu i medije nazvao je “degutantnim” i “gnjusnim”: – On je prejudicirao ishod cijele priče prije nalaza policije, saslušanja i savjetovanja s bilo kime. Za tragični događaj optužio je demokratsku, konzervativnu oporbu i nezavisne medije. Nije imao ni toliko strpljenja da pričeka pogreb kraj Kutine toga mladića, što upućuje na jednu, jedinu činjenicu – Andrej Plenković, osim što nema političkog humanističkog refleksa u sebi, nema problem ni sa savješću.

“Insinuacijama na račun konzervativno demokratske oporbe i medija, Plenković potiskuje vlastitu odgovornost za sve što se događa u Hrvatskoj uključujući i taj događaj,” iznio je Marijačić svoje viđenje prozivke iz Bruxellesa: ”Nitko normalan ne može odobriti mladićev čin, kao napad, ali kad se već dogodio, onda treba analizirati uzročnu-posljedičnu sliku i vidjeti što se zapravo dogodilo, a ne naklapati kao što to radi Plenković.”

“DEMONIZIRA SE OBITELJ BRANITELJA KOJI JE POGINUO ZA VUKOVAR, A U VLADAJUĆOJ KOALICIJI JE OKUPACIJSKI GRADONAČELNIK!”

U oči upada činjenica da mladić dolazi z braniteljske obitelji – nastavlja pričati o Danijelu Bezuku glavni urednik Hrvatskog tjednika: – Svi iz njegove obitelji, uključujući i oca i stričeve, branili su Vukovar, branili su Hrvatsku. Njegov je stric poginuo kao jedan od najvećih heroja Vukovara, kao pripadnik HOS-a. On dolazi iz obitelji koja je sve dala za Hrvatsku. Sada imamo situaciju da predsjednik Vlade Hrvatske države demonizira, uz političke stranke i medije – i taj milje iz kojeg dolazi mladić, neizravno i njegovu obitelj… A što nudi kao nadomjestak, kao alternativu? Nudi koaliciju sa SDSS-om, sa onima koji su napadali Vukovar, sa okupacijskim gradonačelnikom Vukovara – Vojislavom Stanimirovićem! To nije samo politički promašaj, to nije samo sumrak pameti, to je, po mom mišljenju, mentalni poremećaj. Obitelji kojoj je netko poginuo za Vukovar, suprotstavlja se okupacijskog gradonačelnika! Zar to može normalan hrvatski čovjek danas prihvatiti?!

Marijačić nije kritičan prema svim Srbima u Hrvatskoj, već, kako ih on naziva, “Pupovčevim Srbima”: – SDSS predstavlja samo dio Srba i to militantnih, čak i agresorskih, a ja ih zovem Pupovčevi Srbi. Nikada ne miješam ukupni srpski korpus s Pupovčevim Srbima. Oni uživaju sve privilegije u RH, oni su iznad zakona i Ustava.

Plenkovićev HDZ koalira sa SDSS-om, sa strankom koju je osnovao ratni zločinac i koja njeguje i baštini te dalje prakticira politiku koja je neprijateljska u odnosu na RH, što se i vidi iz nekih nedavno postavljenih zahtjeva i ciljeva Milorada Pupovca – tvrdi Marijačić: – Pupovac je reako da je njihov cilj politička samouprava. Politička samouprava je skoro ekvivalent autonomiji. To je memorandumski cilj!

“POLITIČKU SCENU U HRVATSKOJ RADIKALIZIRAJU ‘NOVOSTI’, A NE ONI KOJI GOVORE ISTINU!”

Prokomentirao je i zahtijev kojim je Udruga ‘U ime obitelji’ prije tri godine zatražila od premijera da prestane financirati Pupovčeve ‘Novosti’: – Andrej Plenković kod njih ne vidi nikakav govor mržnje, nikakve poticaje za kaznena djela, iako se u gotovo svakom broju, naslovnica  ‘Novosti’ može tako kvalificirati. Političku i medijsku scenu u Hrvatskoj radikaliziraju’Novosti’, a ne oni koji govore istinu. ‘Novosti’ često nazivam i režimskim listom, jer oni nemaju čitateljske publike, ali dovoljno je da se postave na internetu. Njih nikada neće blokirati i zabraniti, iako objavljuju gnjusne stvari o Hrvatskoj državi, koja ih financira. To glasilo je u funkciji politike ‘Memoranduma 2’ SANU-a, čija je osnovna ideja ostvariti u miru, ono što nisu uspjeli u ratu.

Posebno se osvrnuo na termin “govor mržnje”: – Govor mržnje je konstrukt Frankfurtske škole, koju su prije sto godina osnovali neomarksistički filozofi Horkheimer, Fromm i ostali. Za njih je nasilje prihvatljiva metoda obračuna ljevice prema desnici, čak i umjerenoj… Oni ne priznaju nikakvu konzervativnu političku opciju i njihova vizija svijeta zasniva se na ljevičarskoj filozofiji, koju treba ostvariti i nasiljem, ako treba. Taj konstrukt “govor mržnje” potječe odatle, a naslijedili su ga boljševici u Jugoslaviji i SSSR-u i debelo prakticirali prema svim nepočudnim elementima. Oni “govorom mržnje” proglašavaju najobičniju i najnormalniju političku kritiku. Gdje to piše, u kojem zakonu, u kojem zakonskom aktu ili Ustavu da ja moram podržavati politku HDZ-a i Plenkovića?! Ne postoji način koji bi mene na to prisilio!

MARIJAČIĆ KOMENTIRAO POTPORU KOJU JE PLENKOVIĆ DOBIO OD GRBINA, BAUKA I KATARINE PEOVIĆ…

Marijačić je prokomentirao potporu koju je Andrej Plenković dobio od šefa SDP-a Peđe Grbina i Katarine Peović iz Radničke fronte: – To je njihov način da sakriju svoje političke frustracije i tugu zbog poraza koji su na osobnoj razini doživjeli 90-tih godina. Oni su izgubili rat ’95. Nikada se nisu identificirali s Hrvatskom državom, demoniziraju simbole pod kojima je branjen Vukovar, a uzdižu simbole pod kojima je napadan.

Marijačić nije zaboravio prokomentirati ni SDP-ovca Bauka, koji je također uz Plenkovića: – Nije izvor napada i nesretnog događaja ‘ZDS’, kao što tvrdi politički pikzibner Arsen Bauk, nego zabrana toga pozdrava!

Plenkovićevog zamjenika, ministra Tomu Medveda, Marijačić smatra “specifičnom pojavom u Vladi”: – Njegovom ratnom putu nema apsolutno nikakvog prigovora i to svi poštuju, cijene i dive se. Jedno je Tomo Medve ratnik i general, a drugo Tomo Medved ministar u Plenkovićevoj vladi, koji nastupa kao Plenkovićeva papiga! Govori ono što Plenković kaže i misli i to je toliko deprimirajuće za hrvatske branitelje i narod da to kod prosječnog čovjeka izaziva osjećaj žaljenja.

O MEDVEDU: ‘PLENKOVIĆEVA PAPIGA’ PREVARILA HOS-ovce!

Zbog naslovnice Hrvatskog tjednika, na kojoj je objavljena Medvedova karikatura, povodom odlaska u Grubore, Ivicu Marijačića prozvao je tzv. Generalski zbor: – To je jedna udruga iz koje je više od polovice ljudi izašlo, oni najvažniji generali uopće nisu njihovi članovi, a ovi što su ostali, bore se za vlastite obiteljske ili privatne interese. Nismo sretni što smo to morali napraviti, ali morali smo da bismo ukazali na stvarno stanje u vladajućoj hrvatskoj politici. Andrej Plenković hrvatsko-srpsku koaliciju nudi kao rješenje za hrvatsku sadašnjost i budućnost, a naše je mišljenje da je to pogubno za državu. Da je jednako pogubna za Hrvate i Srbe, a ministar branitelja, Tomo Medved, zadnji je čovjek u Vladi koji je trabao pristati na to – pa i pod cijenu smjene.

Na Plenkovićevu primjedbu da se njegovu koaliciju ne bi smjelo nazivati “hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom”, Marijačić je rekao: – Mislim da bi još primjerenije ime bilo hrvatsko-četnička koalicija! Pa, oni osiguravaju četničke spomenike… Tomo Medved je prevario HOS-ovce! Kada je uklanjao spomenik jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, da bi umirio ogorčene HOS-ovce, u pregovorima im je obećao kako će zauzvrat ukloniti 36 četničkih spomenika, koliko ih je onda bilo u Hrvatskoj. Prevario ih je, nije uklonio ni jedan! Štoviše, Hrvatska vlada osigurava te spomenike. Ta hrvatsko-srpska koalicija, ona je zlo. Ona je poguba za Hrvatsku jer donosi konflikt. Andrej Plenković nudi nekakvo “bratstvo i jedinstvo” kao formulu budućeg života u Hrvatskoj. To je politika koja je pogubna za Hrvate koji su ogorčeni, ali i za Srbe i ona vodi u buduće ratove, samo je pitanje kada…

MARIJAČIĆ: “MILANOVIĆ JE U OVOJ SITUACIJI POKAZAO ZNATNO VEĆU DEMOKRATSKU ŠIRINU OD PLENKOVIĆA!”

Plenković je pun afera, a tragični događaj pokušava iskoristiti, kako bi ih još dublje gurnuo pod tepih – tvrdi Marijačić: – U aferama je do grla! Nema odgovor ni na jedno ključno hrvatsko pitanje. Kada se njegova politika, nastupi i retorika, čak i površno analiziraju, vidimo da se njegov lexis svodi na riječi brisleskog metajezika, s kojim vrlo uspješno izbjegava odgovore na sva ključna hrvatska pitanja. Moj zaključak, koji nisam donio jučer nego odavno, jednostavano glasi da Andrej Plenković nije rješenje za Hrvatsku.

“Zoran Milanović je u ovoj situaciji pokazao znatno veću demokratsku širinu od Andreja Plenkovića,” izjavio je Marijačić na kraju emisije: ”Međutim, ja i dalje ostajem pri stavu, dok ga ne budem korigirao uslijed nekih novih činjenica – kojih će možda biti, a možda i neće –Milanović i Plenković su dva lica iste antisuverenističke, anacionalne politike. Još uvijek sam pod dojmom Milanovićevih gnjusnih reakcija u Jasenovcu i Okučanima, zaštite udbaških ubojica i nekih drugih njegovih poteza… Milanović je dao naslutiti da je evaluirao u političkom smislu. U izbornoj noći se čak ispričao onima kojima je počinio nekakve nepravde svojim istupima. Milanović je ekstrovertiran i logoričan tip. On govori bez prevelikog nadzora i ono što mu padne na pamet pa je nepredvidiv. Ne bi me začudilo da za desetak dana krene u obračun s nekima na konzervativnoj političkoj sceni ili medijima. No, možda se prevarim… Ako je ovo nekakav znak, jutro po kojem će se dan poznavati, onda je to nešto, što u svakom slučaju, moramo prihvatiti. Meni je jako prihvatljiv način na koji je reagirao prema BiH prije nekoliko mjeseci i način na koji je rasturio ljevičarski ptičji parazitski rezervat.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

Tragični slučaj s Markovog trga ne smije služiti političkim igrama

Problemi s kojim se trenutno suočava hrvatsko društvo ne mogu se riješiti međusobnim optuživanjem i pronalaženjem krivca samo u onom lijevom ili desnom spektru. Oni su puno dublji. 

Luka Marković

Online:

/ Datum objave:

Oko pitanja istine vode se već tisućama godina žučne filozofske rasprave. Sokrat, koji je inzistirao na nužnosti traganja za istinom u životu, bio je ujedno i vrlo oprezan u odnosu na nju. Pa ipak njegove riječi kako zna da ne zna ništa ne smiju biti shvaćene kao poziv na relativizaciju istine u smislu relativizma. Prije bi se moglo reći da Sokrat poziva na oprez u odnosu na istinu. Jer riječ istina može biti zloupotrijebljena od strane onih koji misle da je doista u potpunosti posjeduju. Kolikogod je opasno relativiziranje istine, isto toliko je opasno i inzistiranje samo na vlastitoj ili onoj od politike dirigiranoj (mainstream).

Američki filozof Paul Boghossian govori o tome kako relativiziranje društvenih fenomena može imati dvosjekli mač. Naime, kao što se relativiziranje određenih političkih poteza može biti u službi odbrane slabijih, ono može isto tako poslužiti pristalicama vlasti za ignoriranje argumenata obespravljenih, i to tvrdnjom kako se kod konstatacije radi samo o njihovoj pogledu na činjenice, a ne objektivnoj stvarnosti. Uvijek postoji opasnost da se nešto proglasi istinom bez objektivnog pristupa problemu. Tada dolazimo redovito do iskrivljene slike o stvarnom stanju stvari.

Najbolji primjer za takav pristup istini imamo u političkom radikalizmu, ali i površnom žurnalizmu koji misli da je pozvan zadovoljiti interese vladajuće strukture.

Nažalost, danas, u vrijeme nametnutoga javnoga mišljenja (mainstream), rijetki se trude pristupiti ozbiljnije problemima u društvu. Istina o tim problemima je često medijima već unaprijed dana istina, zacrtana od vodećih političkih elita. Nažalost, tu nema velike razlike između medija koji služe diktaturama ili određenim političkim krugovima u takozvanim demokratskim društvima u kojima vlast kreira što je dobro reći a što je bolje prešutjeti. Cilj žurnalističkoga istraživanja bi ipak, ukoliko želi služiti dobru svih, trebala biti politička korektnost, a ne zadovoljenje vladajućih političkih struktura.

Slučaj ranjavanja policajca na Markovom trgu u Zagrebu govori da takvoga pristupa problemima ima i u Hrvatskoj. Za određeni krug podobnih medija ranjeni policajac je žrtva, a počinitelj zločinac. I doista ranjeni policajac jest žrtva izbezumljenoga čina jedne mlade osobe.

Pa ipak moglo bi se reći da je mlada osoba koja je izvršila nepromišljeni čin ne samo počinitelj nego i žrtva.

Oni koji prebrzo nalaze motiv za takav čin u aktualnoj politici su površni isto onoliko koliko i politička elita koja pronalazi uzroke za taj čin u navodnom utjecaju kritičara njihove politike. U stvari interes bi svih političara, ukoliko žele dobro društvu i nisu obuzeti vlastitom veličinom, trebala biti istina.

Onaj tko želi doista doći do istine, mora si postaviti pitanje: Zašto je mladić pucao u nepoznatoga, nevinoga čovjeka? Što ga je nagnalo na takav gnusan čin? Što se događalo u glavi mladoga čovjeka koji je podigao ruku na drugoga o čijim problemima i dilemama nije znao ništa? I zašto je na kraju oduzeo život samome sebi?

Teroristi to ne čine. Oni se poslije nedjela skrivaju i traže druge nevine žrtve. Istina, poneki od psihologa su pokušali u medijima pojasniti da se u takvim slučajevima radi o poremećenoj svijesti.

Sličan se proces događa i kod onih koji dignu ruku samo na sebe, zbog nesposobnosti da se nose s životnim izazovima, s nepravdama. Mladić je vjerojatno digao ruku na sebe upravo zato što je u danom trenutku došao k sebi i  postao svjestan svoga neopravdanoga čina. I o tome bi trebalo razmišljati u traganju za istinom oko onoga što se dogodilo na Markovom trgu. Žrtva su i policajac, ali i mladi čovjek koji je nakon pokušaja ubojstva oduzeo život samome sebi.

Nažalost, danas živimo u svijetu već definiranih istina koje kreiraju političke elite i njihovi radikalni protivnici. I jedni i drugi u svojoj samodopadnosti imaju već spremne odgovore na sva pitanja, pa i ovo: Zašto se tako nešto dogodilo na Markovom trgu? A upravo je odgovor na to pitanje od presudne važnosti za sprječavanje takvih pokušaja u budućnosti.

Ukoliko se želi doći do istine, potreban je stručan i objektivan pristup problemu, i to bez ikakvoga relativiziranja odgovornosti čitavoga društva. Jer hrvatsko društvo, pogotovo ovo današnje potpuno podijeljeno, utječe na formiranje svijesti kod mladih ljudi. Prebrzo pronalaženje razloga za ono što se dogodilo na Markovom trgu, kako bi se skupilo jeftine političke poene, ne koristi društvu, ali niti politici dugoročno.

Od sličnoga sindroma boluje čitavo europsko društvo, i to zbog podjele na one liberalne i konzervativne koji uvijek imaju svoju istinu. A put do istine je dalek, pa čak kad se radi i ovakvim događajima kakav se zbio na Markovom trgu.

Recimo, nije dovoljno bez dublje povijesne i društvene analize samo konstatirati da su se dogodili teroristički čini islamista negdje u Europi i Americi ili onih radikalnih zapadnih revanšista protiv pripadnika islamske religije. Prebrzom konstatacijom i osudom onih drugih ne postiže se ništa. Naprotiv, bolest se mora uvijek dijagnosticirati, potražiti uzroke koji su doveli do nje, kako bi se društvo moglo izliječiti. Svi pacijenti ne reagiraju isto. Jedni u očaju podignu ruku na sebe, drugi umru u tjeskobi, dok se treći okrenu nasilju tražeći krivca za vlastito stanje u drugome, pa i onome nedužnome.

Ne sjećam se da su zapadni političari ikada ozbiljno preispitivali uzroke islamskoga terorizma u Europi i Americi. Da jesu, vjerojatno bi došli do spoznaje da uzroke za njega treba tražiti ne samo u islamskom vjerskom radikalizmu, čega sigurno ima, nego i u sjećanju na brutalni europski kolonijalizam, vječito zapadno miješanje u politiku islamskoga svijeta i sustavno preferiranje politike Izraela naspram Palestinaca.

To važi isto tako glede revanšizma europskih desničara koji reagiraju agresivno i nepromišljeno osjećajući se ugroženim I to bez obzira da li se radi o realnoj ili fiktivnoj ugrozi.

Tamo gdje se problemima ne prilazi ozbiljno, ne otklanjaju uzroci koji do njih dovode, tamo pojedinci izgube kontrolu nad sobom ili postanu žrtve manipulacije. I slučaj pokušaja ubojstva i samoubojstva na Markovom trgu zahtijeva puno ozbiljnu analizu od one koju su iznijeli neki iz opozicije ili oni vladajući.

Problem je preozbiljan da bi ga se iskoristilo za diskreditiranje političkih protivnika. Hrvatsko društvo je podijeljeno kao rijetko koje u Europi. Lustracija nije provedena, bivši komunisti i njihovi nasljednici, uz pojedine moralno trule desničare, su danas najbogatiji sloj društva Ekonomija se već duže vremena urušava, što za posljedicu ima iseljavanje mladih ljudi. Neki to stanje podnose „herojski“, drugi odlaze, dok treći gube kontrolu nad sobom jer imaju osjećaj da za njih nema više nikakve perspektive. A tu je i teret koronavirusa čije će se posljedice na ekonomiju, a time i na psihu ljudi odraziti još jače.

Problemi s kojim se trenutno suočava hrvatsko društvo ne mogu se riješiti međusobnim optuživanjem i pronalaženjem krivca samo u onom lijevom ili desnom spektru. Oni su puno dublji.

Ranjeni policajac i mladić zahtijevaju ozbiljniji pristup problemu nego to čine opozicija i aktualna vlast. Opozicija koja neodmjerenom retorikom koristi taj nesretni slučaj za skupljanje političkih poena ne čini dobro društvu.

Isto tako, aktualne političke elite koje traže uzroke samo u desničarskoj retorici opozicije, pokazuju da se ne žele vidjeti svoj dio krivice. Vrijeme je da se uozbilje svi, suoče zajedničkim silama s problemima koji dovode do ovakvih nepredvidivih čina. Jer tko zna što donosi jesen?

Čitava Europa ima strah od onoga što bi se moglo dogoditi zbog urušene ekonomije, a u Hrvatskoj se igraju politike poput male ohole, zločeste djece. Narod koji je toliko propatio zbog srbijanske agresije, nije zaslužio takve političare.

Dr. fra Luka Marković | herceg-bosna.com

Nastavi čitati

xBox

BUJICA OBJAVILA VIDEO: Srbin iz Negoslavaca tvrdi da se na njivi koja je do 2016. bila u vlasništvu zastupnice SDSS-a Dragane Jeskov, nalazi masovna grobnica s pobijenim Hrvatima?!

VIDEO! NIKOLA KAJKIĆ U BUJICI: “Ranjeni policajac bio je član našeg sindikata, a mladić nije pucao iz osobnog motiva, prijetila mu je deložacija!“ O SLUČAJU NEGOSLAVCI: “Pupovac me prozvao, a ja mu odgovaram: Svo zlo je do Vukovara najvećim dijelom došlo iz Negoslavaca! Već sutra se tamo može uhititi 35 ratnih zločinaca!“

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nikola Kajkić

Cilj su bili Sabor i Vlada, htio je poslati poruku da je nezadovoljan, a ubio se blizu srpskog veleposlanstva – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH Nikola Kajkić, komentiravši današnji tragični događaj na Trgu sv. Marka, gdje je 22-godišnji Danijel Bezuk pucao iz kalašnjikova i pritom ranio policajca, člana Kajkićeva sindikata: – Nadam da će se kolega brzo oporaviti i da će s njim biti sve u redu. Iskrena sućut i obitelji djeteta koje je pucalo. U 22. godini života on nije svjestan što čini, ali se mi kao ozbiljno društvo moramo zapitati zbog čega si je taj mladi čovjek uzeo za pravo da uzme pušku u ruke i da dođe pred Vladu, puca u zgradu Vlade i zgradu Sabora?!

Na konkretno pitanje voditelja jesu li posrijedi bili osobni motivi, Kajkić je odgovorio kako je siguran da nisu, a kao mogući motiv napada naveo je strah od deložacije iz stana: – Očito je njemu bio cilj zgrada Vlade i Sabora, on je htio poslati poruku da je nezadovoljan.

KAJKIĆ: NE TREBA STIGMATIZIRATI BRANITELJE!

Huzjan je bio najmlađe dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida i specijalca, a stric HOS-ovac poginuo mu je u Vukovaru. U emisiji je također rečeno da je sramota da hrvatski policajac koji čuva Vladu ima svega četiri do pet tisuća kuna plaću, a isto je tako tužno da mladiću od 22 godine nakon što kupi traperice, od plaće ostane 13 kuna.

“I ja imam djecu tog uzrasta, svakodnevno razgovaramo i mogu vam reći da su ljudi tog uzrasta zaista ogorčeni,” kaže Kajkić i nastavlja: “Nemaju posla, svakodnevno gledaju nepotizam u društvu, zaposlit se mogu samo oni s članskom iskaznicom HDZ-a, HNS-a, SDP-a ili SDSS-a. Ili po babi i stričevima… Mladi ljudi svakodnevno gledaju kako njihova generacija odlazi za nečim boljim, van Hrvatske. Gube se generacije, društvo propada, a onda određeni mediji daju naslove da je pucalo dijete hrvatskog branitelja… Danas je svaki treći ili četvrti čovjek u Hrvatskoj branitelj, zašto se to sada izdvaja?! Nepotrebno je stigmatizirati pripadnost toj populaciji. Njegov otac sigurno nije želio da to napravi. Toga je sigurno svjestan i naš kolega koji je ranjen. Samo daj Bože da to ne uzme maha i da mladi ljudi ne krenu sami na ulicu ili sami rješavati probleme na taj način. To nije dobro.”

Na pitanje jesu li točne informacije da si je mladić život oduzeo ispred srpskog veleposlanstva u Zagrebu, Kajkić je odgovorio potvrdno: – Točno je! Život si je oduzeo u blizini Srpske ambasade u Zagrebu. To sam pročitao na stranicama gdje komuniciraju policajci i to je točan podatak. Smatram da je on kao mlad i nezreo čovjek poslao poruku Hrvatskoj vladi, Saboru i premijeru, ali očito da je u svojoj glavi složio određenu priču. Nezadovoljan je sa svime ovime što se događa u Hrvatskoj i on je prije nego što si je oduzeo život očito odlučio poslati poruku Vladi pucajući. To nije dobro i ja to osuđujem, to nije način i treba to osuditi… Treba reći mladim ljudima da to ne čine, postoje drugi načini… Demokracija je, parlamentarizam je, postoje drugi način da iskažemo nezadovoljstvo, da promijenimo vlast i da promijenimo nešto u društvu. Ovo nije način i ne trebamo to činiti.

STANIMIROVIĆ, PUPOVAC I JECKOV NISU SLUČAJNO BILI U NEGOSLAVCIMA…

Milorad Pupovac zna gdje kad i kako daje izjave te kakve poruke i s kavkim ciljem šalje – rekao je Kajkić, aludiravši da čelnik SDSS-a politički i medijski utječe na rad pravosuđa i da se to vidjelo i u slučaju Negoslavaca. Kajkić je potvrdio: – Izjava da se ne mogu provoditi privatne istrage, upućena je meni osobno.

“Nekoliko dana prije uhićenja u Negoslavcima dobio sam anonimno iz Osijeka, dvije pune kuverte dokumenata s imenima uhićenih,“ otkrio je Kajkić: “Preko SDSS-a je do mene došla informacija da će raditi pritisak kako bi se slučaj relativizirao i počinitelji izbjegli pravdu!“

Kajkić smattra da Vojislav Stanimirović, okupacijski gradonačelnik Vukovara i visoki dužnosnik danas vladajućeg SDSS-a, nije nimalo slučajno bio uz Milorada Pupovca i Draganu Jeckov na izvanrednoj press konferenciji u Negoslavcima: – Kada su se podnosile kaznene prijave protiv Stanimirovića, napraveljene su određene proceduralne pogreške, što ne znači da on nije počinio ratne zločine… Znam kako se ponašao prije i za vrijeme okupacije Vukovara i mogu vam samo reći da je on, po izjavama pojedinih Srba, jako loš čovjek. Bio je izuzetno okrutan preme Hrvatima u Tovarniku, a kasnije i Vukovaru pa i Borovu Selu. Srbi su mi svjedočili o tome kako je radio loše stvari ne samo prema Hrvatima, već i prema Srbima koji su im htjeli pomoći!

Nikola Kajkić je ispitivao i osobno poznaje uhićene Srbe iz Negoslavaca. Neke osobe nedostaju – ustvrdio je u emisiji.

Još u trećem mjesecu prošle godine, Bujica je objavila pismo s imenima uhićenih zločinaca iz Negoslavaca. Pismo je ponovljeno i u večerašnjoj emisiji: – Većinu uhićenih poznajem, ispitivao sam ih i znam njihovu stvarnu ulogu na Ovčari, kao i ulogu tzv. Negoslavačkog bataljuna u napadu na Vukovar.

KAJKIĆ: “NEMA KUĆE U NEGOSLAVCIMA KOJA NIJE SUDJELOVALA U POČINJENJU RATNIH ZLOČINA!“

“Svjedoci iz Negoslavaca mi kažu da nema kuće u Negoslavcima koja na ovaj ili onaj način nije sudjelovala u počinjenju ratnih zločina,“ izio je šokantne sumnje Nikola Kajkić u Bujici: “Jedan od najokrutnijih zatvora nalazio se u tamošnjoj zgradi općine, gdje je stolovala tzv. Negoslavačka milicija. Iz toga zatvora nitko nije izašao živ! Zločinci i danas mirno žive – sve od Australije, preko Kanade i Srbije do tzv. Republike Srpske. Nitko nije kažnjen za silovanja, mučenja i ubojstva Hrvata u Negoslavcima.“

U emisiji je ekskluzivno objavjena tajna snimka sa sjvedočenjem Drage Okanovića, Srbina pokajnika iz Negoslavaca. Okanović u razgovoru s Kajkićem otvoreno priznaje da je kao bagerist sudjelovao u zatrpavanju hrvatskih leševa, a jedna od masovnih grobnica nalazi se na bišvem zemljištu bračnog para Jeckov! SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov i njezin suprug, načelnik Općine Negoslavci, Duško Jeckov, do 2016. godine bili su vlasnici njive pored Negoslavaca na kojoj su zakopani pobijeni Hrvati!

Kakić je i to potvrdio te usput, prigovorio hrvatskim institucijama: – Prije nekoliko mjeseci u Vukovaru sam sreo Okanovića, koji me začuđeno pitao kako to da ga još uvijek nitko nije zvao kako bi dao izjavu nadležnim institucijama?! On je ’91. bagerom zakapao hrvatske leševe na njihovim njivama! Imao je radnu obvezu kao član zadruge. Iznenadilo me što ga nitko nije zvao, jer sam o svemu mailom obavijestio ministra Božinovića, još početkom svibnja 2019. godine! Riječ je o najmanje pet tijela likvidiranih Hrvata…

Svo zlo koje je došlo do Vukovara, najvećim je dijelom došlo iz Negoslavaca – rezolutno tvrdi Nikola Kajkić i upozorava: – Ako Pupovac i ovaj puta uspije opstrurati istragu, onda možemo staviti ključ u bravu, ugasit svjetlo i napustiti Domovinu.

POSEBNO IZVJEŠĆE DORH-u TEŠKO OPTUŽUJE SDSS-ovog DOŽUPANA ĆURČIĆA, ŠTITI LI PLENKOVIĆ ZLOČINCE?!

“U periodu od 2017. do suspenzije, radio sa na na slučaju Ovčara i prikupio sam preko 30.000 stranica te više od 100 sati video materijala. Sve to predao sam DORH-u i akcija u Negoslavdcima rezultat je i moga istraživačkog rada,“ napominje Kajkić, koji je u međuvremenu dobio otkaz u MUP-u.

Kajkić je smijenjen zbog Đorđa Ćurčića, vukovarsko-srijemskog dožupana i istaknutog člana SDSS-a, kojeg je pozvao na ispitivanje radi sumnje u sudjelovanje i prikrivanje ratnog zločina na Ovčari. U emisiju je donio dokument, posebno izvješće DORH-u, koje potvrđuje kako je Ćurčić na Ovčaru došao s pratnjom, u dva crna vozila, radi premještanja leševa iz masovne grobnice.

Ćurčićevu obranu da je na Ovčari “brao kukuruz“ Kajkić je prokomentirao sa smješkom: – Ni jedan lopov neće reći da je lopov!

Prema Kajkićevim tvrdnjama, DORH još od rujna 2017. godine ima dokumente s izjavama svjedoka, koji potvrđuju sudjelovanje Pupovčevog dožupana u zločinu na Ovčari.

Za svoju smjenu u MUP-u, Kajkić proziva izravno premijera: – Andrej Plenković ima tijesnu većinu i bez tri glasa SDSS-a pada Vlada. Kaže da sam suspendiran i da nisam ništa radio. Protiv mene su podigli optužnicu radi krivotvorenja bilješke, a to nije službena zabilješka. Ako je bilješka ispravka, molim da se iz spisa odmah izuzmu četiri bilješke Ivice Zabornija, Dragutina Birhofera, Žarka Kojića i Blagoja Planinca, s kojima ćemo već sutra u Negoslavcima uhiti 35 osoba! Ja pristajem da me osude na zatvor, ali onda neka bilješke kao službene isprave koriste i protiv zločinaca u Negoslavcima!

ČETNIK TRAŽI HRVATSKU MIROVINU JER JE I ON “BRANIO“ VUKOVAR – NA SVOJ NAČIN!

Kajkić je teško optužio i nadležne u Ministarstvu hvratskih branitelja koji, prema njegovim riječima, nisu htjeli tražiti pobijene Hrvate na Veleporometu u Vukovaru: – Kažu da tamo nema ništa, a pronašli su jedno tijelo, zašto nisu dalje kopali?!

Nikolu Kajkića, osim hrvatskih vlasi, progone i srpske: – BIA me uhapsila, dobio sam dvije optužnice u Srbiji, oni tvrde da sam špijun i agent SOA-a, a vrh MUP-a mi daje otkaz!

Pojedini srpski pobunjenici koji i danas žive u Vukovaru, imaju bolji status od Kajkićevog: – Nedavno mi je prišao pripadnik četničkih postrojbi koji je također bio na Ovčari, Mirko Ljubišić. Usred Vukovara mi se narugao i rekao da će tražiti hrvatsku mirovinu, jer jer i on branio Vukovar, ali na svoj način!

Zemlju u Slavoniji danas kupuju velikosrbi i tajkuni iz Beograda koji su financirali obranu ratnih zločinaca sa Ovčare, otkriveno je u Bujici: – Zemlju kupuje Petar Matijević! Kupio je veliki dio zemlje, nudio mi je čak i mito, al’ me ne može podmititi! Milovanović Željko iz Somobora , po dokumentu Višeg suda veća za ratne zločine u Beogradu, tvrdi da je Matijević podmitio srpskog tužitelja i suca kako bi zločinac sa Ovčare Boro Latinović dobio status svjedoka pokojnika. Tvrdi i da je u Hrvatskoj dao velike pare kako mu naše tužiteljstvo ne bi stvaralo probleme!

BUJICA

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x