Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PLENKOVIĆ: Hrvatska se založila za reformu izbornog zakonodavstva i postizanje konsenzusa u BiH

Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao “zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a” i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje “budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje”.

U usvojenoj deklaraciji navodi se da “EU potvrđuje nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana”, a u njoj se spominje i “predanost procesu proširenja”.

Plenković ističe da se “prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje” jer je to ranije “bio tabu” za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila “za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH”. “Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, dodao je hrvatski premijer.

Lideri EU-a i zemalja jugoistočne Europe razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za gospodarski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj suradnji, ali je u prvom planu bila “europska perspektiva” tih zemalja.

Dio članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU-a jugoistok Europe mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza, javila je Hina

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x