Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PLENKOVIĆ: Hrvatska radi na pitanju ratne odštete od Srbije

Andrej Plenković, premijer Hrvatske je odgovarajući na upit Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta (DP) o tome kada će zatražiti ratnu odštetu od Srbije, poručio u srijedu tokom saborskog aktuelnog prijepodneva da “Hrvatska radi na tome” i istakao da istina o Domovinskom ratu nigdje nije upitna.

Naime, Mlinarić je kazao Plenkoviću da ako mu pet godina nije bilo dovoljno da zatraži ratnu odštetu od Srbije, da ne propusti trenutak nakon presude u Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u kojoj se navodi da Hrvatska ima ima pravo na odštetu.

“Presude haaškog suda pratimo i analizirali smo ih. Što se tiče teme ratne štete i tužbe, to je tema koju smo podigli na bilateralni nivo. Ministarstvo vanjskih poslova i pravosuđa rade na toj temi i nismo je smetnuli s uma. Nastojat ćemo da pravda bude realizirana i da istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, ali i međunarodno, nigdje nije upitna”, odgovorio je Plenković.

Nakon toga je Mlinarić dodao da nema ništa lično protiv udruženja logoraša i nestalih, ali da je to preozbiljno pitanje da bi se prepustilo udruženjima. Smatra da Hrvatska treba formirati pravni tim te konstatuje da pojedinci gube tužbe pred srbijanskim sudovima.

“Ti ljudi se nisu borili za sebe ili svoju kuću, nego za svoju državu. Stoga bi se očekivalo da država ima advokatski tim”, naglasio je Mlinarić.

Podsjetio je da je Njemačka godinama isplaćivala ratnu odštetu.

“Nije stvar novca, ja ga se od svog logora odričem, no da za historiju ostane zapisano”, poručio je Mlinarić, navodi N1.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x