Kontaktirajte nas na:

Politika

PERO BARBARIĆ – PEPI: Dosta više strategije izbora manjeg zla – nadopišimo i zaokružimo br. 3 na izbornom listiću

ČITLUK: Nakon što u prvom krugu predsjedničkih izbora u RH dobro nije prošlo, po svoj prilici zahvaljujući bleferskim izbornim podacima APIS-a i drugim metodama izbornog inženjeringa, u drugi krug prošla je Kolinda Grabar- Kitarović i Zoran Milanović-manje i veće zlo kako ih neki od milja zovu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Jeli duh istambulske konvencije ili Lex Perković manje ili veće zlo, zaista mi je teško prosuditi i odgovoriti na ovo pitanje, zato neka na njega svatko za sebe donese prosudbu.

Upravo oko ovog pojma većeg i manjeg zla vodi se najveći boj u drugom krugu za glasače koji su prvom krugu glasovali za dr. Škoru – njih oko 500 000.

Tim Kolinde Grabar Kitarović potpomognut tzv. intelektualcima koji su se stavili u službu branjenja neobranjivog, te određenim društvenim autoritetima i nekim novinarima koji su u nezavidnoj poziciji HDZ-a vidjeli i svoju priliku da unovče svoj utjecaj i autoritet, te obavještajnim i paraobavještajnim podzemljem, nastoje svim silama, raznim floskulama, apstrakcijama i domišljatostima na emotivnoj razini uvjeriti prvenstveno Škorine glasače da je Kolinda Grabar Kitarović manje zlo, a Zoran Milanović veće zlo.

U ovom suludom pothvatu uvjeravanja kršćana i domoljuba u nužnost glasovanja istih za manje zlo, oni potpuno ignoriraju i zanemaruju njezinei Plenkovićeve užasne antihrvatske i antikršćanske stavove i djelovanjau proteklih pet godina kao što je: zagovor pobačaja, istambulska konvencija, marakeški sporazum, krađe referenduma, umjetna oplodnja, joga, numerološka praznovjerja…

To isto radi i tim Zorana Milanovića, koji Zorana nastoji prikazati kao manje, a Kolindu kao veće zlo, opravdavajući i ignorirajući Zoranove lex Perkoviće, slanje policije na branitelje, enormna zaduženja, davanje obrazovanja u ruke Jovanovića, smanjenje plaće nastavnicima…

Drugi krug izbora protiče u ovom duhu dodvoravanja Škorinim glasačimaod strane MANJEG I VEĆEG ZLA, gdje tabor takozvanog manjeg zla usput nastoji Škoru prikazati i kao nekakvog izdajnika koji osvetoljubivo želi dovesti crvenog Milanovića na Pantovčak, izostavljajući također činjenice daKolinda, Plenković i njihova šarolika družina na temelju njihovih stavova i djelovanja nepobitnospadaju u ultraljevičare – i to je istina koja može otvoriti oči emotivnim i površnim slijepcima – samo ako žele.

Dodatni problem i bijes za takozvanog „desnog“ kandidata ili „manje“ zlo izazvala je i izjava Miroslava Škore koju je uputio svojim glasačima odgovorivši na njihove brojne upite koga da podrže u drugom krugu, kada je rekao da će on u 2. krugu izaći i zaokružiti br. 3 pored kojeg će nadopisati riječ NAROD.

Odmah nakon ove Škorine izjave u „desnom“ taboru je odmah bilo jasno da ova izjava ne ide u prilognjihovom kandidatu, te se odmah krenulo u kompromitaciju ovog Škorina stava i sugestije svojim glasačima,nastojeći ga prvenstveno kompromitirati u očima njegovih glasača preko raznih emotivnih domoljubnihporuka od tobože „njegovih“ glasača sa kojima žele srušiti njegov autoritet i povjerenje koje vlada između Škore i njegovih glasača.

Cilj ove harange na Škoru nije samo da se pridobiju njegovi glasači na stranu manjeg zla, nego i da se preko njegove kompromitacije u korijenu sasječe nada koju je probudio kod mnogih i njegov projekt vraćanja Hrvatske Hrvatima.

Politička priča oko Škore je nastala spontano kao odraz čežnji za slobodom hrvatskog naroda, zahvaljujući prvenstveno Škorinoj hrabrosti i odvažnosti da se usudi kandidirati za funkciju predsjednika RH bez prethodnogdogovora sa „velikim“ taborima i na temelju ključnog povjerenja između Škore i onih koji su glasali za njega.

Ovo međusobno zaduženje povjerenjem Škore i njegovih glasača je najveća vrijednost ovih izbora na kojoj se mora i treba u budućnostigraditi nada u mogućnost promjene i izlaska iz ovog začaranog dvopartijskog manjeg i većeg zla na predstojećim parlamentarnim izborima.

Zato da bi se srušio ovaj projekt nade i mogućnosti promjene na bolje kojeg nosi dr. Škoro treba jednostavno raznim medijskim i paraobavještajnim akrobacijama potkopati autoritet dr. Škore i srušiti ovo međusobno povjerenje i sve će se onda samo od sebe urušiti -nestat će nade i prilike za promjene u budućnosti.

Zato se svaki dan u medijima pojavi netko kao „Škorin“ glasač koji na jedan dobronamjeran i perfidan način ruši autoritet Škore i povjerenje između njega i njegovih glasača…

Ti takozvani „Škorini“ glasači možda i u dobroj nakani ili po zadatku (Bog zna…) obraćajuse Škorinim glasačima većinom kao generali nakon bitke. To su oni koji su u prvom krugu razborito šutjeli sa ohlađenim šampanjcem i gledali iz prikrajka u koji pobjednički tabor će ga odnijeti.

Oni se bez imalo poštovanja i obzira obraćaju u svoje ime Škorinim glasačima, kao oni koji imaju veće pravo i autoritet od samog Škoresugerirati njegovim glasačima što da čine u drugom krugu.

Oni u svojim „dobronamjernim“ sugestijama sugeriraju Škorinim glasačima da se ipak unatoč Škorinu stavu glasuje za Kolindu kao manjem zlu, jer će nam eto doći na Pantovčak crveni zmaj, a onda smo tobože gotovi.

Preko ovih emotivnih „dobronamjernih“ poruka želi se u podsvijestŠkorinih glasača utisnuti poruka izaključak da je Škoro neki osvetoljubivi čovjek,da nezna izgubiti i prihvatiti poraz i da pomaže crvenom Milanoviću da dođe na vlast, i da kao vođa ne daje dobre prosudbe i savjete za one koje sutra namjerava vodit, te kao takav u budućnosti ne zavrjeđuje nikakvo povjerenje i poštovanje.

Strašno je koliko su neki prosci glasova za manje zlo nisko pali…, i kakva su ovo došla vremena da i kum kuma napada, prokazuje i ponižava.

Što se tiče većeg ili manjeg zla, nemojte se uzbuđivati i baviti mišlju koje zlo bi bilo bolje, a koje gore zaHrvatsku.

Budite sigurni da će na zakonodavnoj razini njihovi stavovi i odluke biti potpuno isti kao i do sad – antikršćanski i antihrvatski…

Dragi prijatelji, koji ste kao i ja glasovali i podržavali dr.Škoru i njegovu ideju i viziju slobode u prvom krugu, ne dopustimo tako naivno da oni koji su nam do sad ukrali sve što su nam mogli ukrasti, ukradu i ovo naše povjerenje i nadu koja se neočekivano pojavila na političkom nebu u liku i djelu dr. Miroslava Škore.

Za nas koji smo birali isključivo dobro,puno je važnije da njegujemo i čuvamo ovo uzajamno povjerenje i nadu od toga hoće li pobijediti veće ili manje zlo.

Zato nemojmo dopustiti da nam stvarni izdajnici nabijaju komplekse izdaje i da ponovno trčimo za iluzijom manjeg zla za kojeg smo imali prilikuu proteklih 5 godinaprosuđivati i zaključiti kome pripada…

Imamo priliku ovaj put nakon što smo u posljednjih 20 godinaglasovali zamanje zlo (koje se uvijek u konačnici pokazalo kao veće…) reći „dosta više strategije izbora manjeg zla“ te primijeniti Gandijevu metodu pasivnog otpora i napraviti svi isto kao što će napraviti dr. Škoro i kao što bi vjerojatno i Gandhi napravio u ovoj situaciji.

Vjerujem da je za nas najvažnije sačuvati međusobno povjerenje i ne dopustiti da nas uvuku u svoje kombinacije zla, jer da je Gandhi pristao na ondašnje kombinacije većeg ili manjeg zla koje su nudili indijski kolonizatori,Gandhi nikad nebi uspio osloboditi Indiju od Britanske kolonije.

Sudbina hrvatskog naroda i države nije u rukama manjeg zla nego je ona čvrsto u rukama Božjim i zlo nema zadnju riječ unatoč tome što se sad zapjenilo i zajapurilo i neka nas više nitko ne plaši većim ili manjim zlom. Hrvati su mnogo toga preživjeli u povijesti i preživjet će i ovaj izbor ma kakav god bio.

Zato vjerujmo utješnim i autentičnim riječima naše nebeske Majke koje je uputila hrvatskom narodu preko don Gobija 1996.g. u zagrebačkoj katedrali kad je rekla da se na hrvatsku naciju njezin protivnik posebno razbjesnio i da su se udružile sve sotonske i masonske sile u POKUŠAJU da je unište, i da je ona sama odredila čas njihove propasti…

Zato dragi naši domoljubi,mi ne branimo onima koji će glasovati za manje ili veće zlo ali ne dopustimo da oni brane nama naše pravo da Mi više jednostavno ne želimo slijediti strategiju izbora manjeg zla…

Pustimo NJIHOVA veća i manja zla neka ovaj put oni i njihovi uhljebi sami odluče hoće li na Pantovčaku biti duh istambulske konvencije ili duh lex Perkovića.

Mi se opustimo uz kokice i čuvajmo snagu jer su tek sad pred nama važne bitke koje ćemos Božjom pomoći, budite uvjereni, dobiti!

NAŠ DRUGI KRUG SU PARLAMENTARNI IZBORI, NA KOJIMA SE VIDIMO!

Pero Barbarić – Pepi
Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast
Brigadir i ratni zapovjednik podstožerne postrojbe
GS HVO-a GAVRAN 2

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Koržinek Obuljen: Plenković je ljut na Milanovića zbog “majke lekarke”

Predsjednik Milanović je predložio premijeru Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Je li Milanović piroman prerušen u vatrogasca kako tvrdi premijer? Je li Plenković herojski zec kako tvrdi predsjednik?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Je li premijer aludirao da je predsjednik ovisnik o kokainu kada je govorio o šmrkavcu? Kako zaustaviti govor mržnje? Kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Prijeti li nam nasilni ekstremizam? Koliko je ozbiljna radikalizacija društva?

– To je dio normalne komunikacije političkih dionika koji zastupaju različite stavove i to ne treba miješati sa temom zbog koje smo se okupili, a to je pitanje radikalizacije i govora mržnje, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Dodala je da je vladi velika odgovornost zbog zdravstvene i ekonomske situacije, i nemilog događaja koji se dogodio na Trgu svetog Marka, javlja HRT.

– Imamo ozbiljne probleme u društvu i ozbiljno im pristupamo, rekla je ministrica.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore rekao je kako je Domovinski pokret zadnji koji bi opravdavao događaj na Markovom trgu.

– Osuđujem taj čin, to se nije smjelo dogoditi, rekao je te naglasio da dio odgovornosti snose premijer i ministar Božinović.

– Nakon performansa Živog zida premijer je javno rekao da treba pojačati mjere sigurnosti i što je ministar Božinović napravio – apsolutno ništa. Kako je mladić mogao s kalašnjikovim doći do vlade da ga nitko nije vidio, upitao je, te mladima poručio da je njihovo oružje kemijska olovka i da izlaskom na izbore trebaju mijenjati političare, a ne oružje.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a rekao je da se ne slaže da je predsjednik relativizirao.

– Tu vidim odgovornost premijera koji je licemjeran. Ne možete sijati mržnju i netrpeljivost i očekivati da ćete požnjeti ljubav i harmoniju. Gdje je bio premijer kad su plinske boce i šatori bili na ulicama? Ne možete imati dvostruka mjerila.

Dodao je da si premijer i predsjednik daju epitete koje on ne bi koristio u javnom prostoru, ali da za svađu i prepirku treba dvoje i da se ne može odgovornost stavljati samo na jednoga.

Mlinarić je rekao kako njega njihovo prepucavanje podsjeća na svađu djece u srednjoj školi, na pubertetlije koji pune javni prostor.

Obuljen je istaknula kako se Hrvatska, ako i cijeli svijet nalazi u teškoj situaciji koja zahtjeva odgovornost i bavljenje ozbiljnim problemima,i da ovo nije trenutak za prepucavanja.

– Moramo osuditi i pridonijeti da se suzbije bilo kakav govor mržnje, rekla je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napokon je otkrila zašto je  Plenković ljutit na Milanovića te zašto je optužio predsjednika države da potiče ekstremizam.  Riječ je  o  sastanku tadašnjeg premijera Milanovića sa skupinom branitelja kada je rekao da je Plenkoviću “majka lekarka”.

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je da odgovor na prijetnju ne može dati samo vijeće za nacionalnu sigurnost ni sigurnosni preventivno represivni sustav već  to mora dati društvo u cjelini.

– Postoji radikalizam koji vodi u nasilje, ekstremizam i terorizam. Kad se saznaju pravi motivi onda možemo reći je li riječ o terorizmu ili ekstremizmu. Ja bi rekao da je to čin politički motiviranog nasilja, a cilj je bio premijer i ministar Tomo Medved.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a rekao je da se slaže da se moram napraviti rest društva.

– Ne slažem s Hajdukovićem da je to u jednom smjeru. Meni nije jasan predsjednik Milanović. Dobivam dojam da želi postati lider oporbe, što je njegovo legitimno pravo, ali sada  nije vrijeme za to. Hrvatska je pred dvije krize – zdravstvenom i gospodarskom, a građanima nedostaje riječ perspektiva. Oni ne vide kako ćemo izaći iz problema i ja očekujem da se počnemo baviti problemima i izazovima koji su pred nama, rekao je.

Nastavi čitati

Politika

Američki veleposlanik poručio bh. građanima: Vi morate donijeti promijene

Vlada Sjedinjenih Država već dugo daje podršku građanima BiH u nastojanjima izgradnje bolje budućnosti. Mi smo i dalje istinski prijatelj posvećen da naša podrška bude plodonosna i fokusirana na rezultate – ali ostvarenje krajnjeg cilja ovisi od građana BiH, napisao je veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson na svom Blogu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Američki veleposlanik u BiH

“Krajnji cilj inozemne pomoći je prestajanje potrebe za istom. Jedva čekamo dan kada će BiH prijeći iz faze u kojoj joj je pomoć potrebna u fazu oslanjanja na vlastite snage. Prvog listopada, Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) objavila je na svom otvorenom portalu Selfreliance.usaid.gov treće izdanje Mapa puta za ostvarenje samoodrživosti za razne zemlje. USAID definira samoodrživost kao sposobnost planiranja, financiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredjeljenost da se ta rješenja provedu učinkovito, inkluzivno i odgovorno. Jednostavno rečeno, samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili financijske pomoći međunarodne zajednice. Kada radimo procjenu situacije u raznim zemljama, promatramo i sposobnost djelovanja i opredjeljenost za isto. Mjere za BiH pokazuju da u njoj postoji visoka razina sposobnosti za upravljanje vlastitim razvojem. Institucije u kojima radi osoblje koje je adekvatno obučeno, postoje. Nažalost, podaci također pokazuju nizak stupanj opredjeljenosti. To nije iznenađenje za većinu građana koji tome svakodnevno svjedoče. Ali, pošto se SAD oslanjaju na podatke, istaknut ću nekoliko stvari koje smo utvrdili”, navodi Nelson u blogu.

Ističe kako se “opredjeljenost iskazuje na različite načine – upoznavanjem građana s informacijama, osnaživanjem ljudi sredstvima pomoću kojih mogu tražiti odgovornost od vlasti, te poticanjem građana na sudjelovanje u rješavanju problema od opće važnosti”.

“Nažalost, postoje pokazatelji da su svi ovi ključni prioriteti u padu u BiH od 2013. godine. Vlasti podržavaju demokraciju prihvaćanjem slobode izražavanja, slobode udruživanja, vladavinom prava, i slično. U ovim oblastima BiH takođe trpi. Dok se približavaju općinski izbori, možda je najveći razlog za zabrinutost to što istraživanja ukazuju na postojanje prijevara pri registraciji birača, sustavnih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja. Ovi značajni napadi na sposobnost građana i osiguranje da njihove vlasti rade za njih, sprječavaju očajnički potrebne reforme s ciljem ograničavanja lidera u radu u osobnu korist. Bez veće opredjeljenosti vladinih dužnosnika za promjenom situacije, status quo, spirala pada će se nastaviti. Što je najhitnije, Vlada SAD će nastaviti vršiti pritisak na lidere kako bi djelovali snažno na reformi javnog sektora i razvoju ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje bjesni. Ovakvo djelovanje treba uključivati depolitizaciju državnih poduzeća. Državna poduzeća su neučinkovita, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koja pripadaju vama, građanima BiH“, poručio je američki veleposlanik u BiH.

Istaknuo je da “bh. lideri mogu postići napredak kada to žele”.

“Promjena Izbornog zakona, kako bi se građanima Mostara vratilo osnovno demokratsko pravo glasanja i dugo odlagano usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina znaci su nade. Oni pokazuju što se može postići kada postoji opredjeljenje da se nešto uradi. Međutim, malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete plaćati mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost.  Bolje su vijesti podaci iz Mape puta za zemlju koji također ukazuju na visoku razinu sposobnosti građana i civilnog društva. Putovanje BiH ka samoodrživosti može biti puno kraće ako vi preuzmete odgovornost i  zahtijevate učinkovite lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira ovo putovanje je neizlazak građana na izbore ili prodaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 KM, iznos koji ispari za nekoliko dana.

Mladi ljudi ove zemlje ne žele ostati zarobljeni u prošlosti. BiH u 2030. godini puno im je važnija i zanimljivija nego BiH u 1995. godini. Zajedno, građani imaju moć odrediti tu budućnost, osigurati da BiH zauzme svoje mjesto kao stabilna i naprednija članica euroatlantske zajednice. Uspjeh Bosne i Hercegovine ne ovisi od toga što će uraditi međunarodna zajednica. On će ovisiti – kako je govorio predsjednik Kennedy – od “onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”. Uspješna građanska supervizija će na kraju zauzeti mjesto međunarodne supervizije. Mi vjerujemo u vašu želju da dočekate, i potencijal građana da ostvare naprednu Bosnu i Hercegovinu. Ako ste voljni krenuti putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država podržat će vas u tome”, obećanje je američkov veleposlanika u BiH Erica Nelsona žiteljima u BiH.

Nastavi čitati

Politika

NIKŠIĆ: Svi smo mi savremenici Alije Izetbegovića, žao mi je što prednost nije dao građanima

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nermin Nikšić o Aliji

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

S obzirom da se svi možemo nazvati savremenicima Alije Izetbegovića, teško je dati objektivan sud, kaže za Klix.ba predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

“Nesporna je činjenica da se radi o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Žao mi je da je, u periodu kada je mogao presudno utjecati, prednost dao zastupanju naroda umjesto građana. Kada gledam s ove vremenske distance, potpuno svjestan turbulentnog vremena i agresije kroz koju je prošla naša zemlja, ne mogu se oteti utisku da su bila dva lica, rekao bih dva pogleda Alije Izetbegovića na odnose u Bosni i Hercegovini”, kaže Nikšić.

Jedno je ono što je, potpuno ispravno, dodaje on, govorio o multietničkoj Bosni i Hercegovini, a drugo je ono što (ni)je bio spreman uraditi da tako bude. Zato je najbolje ostaviti da historija donese konačan sud o njegovom liku i djelu u vremenu koje je pred nama.“Želim vjerovati kako ni sam Izetbegović ne bi bio saglasan sa novovremenim kreiranjem kulta ličnosti, a pogotovo aktuelnog takmičenja u tome ko je veći poltron porodice Izetbegović.

U svakom slučaju je nesporno da ima svoj dio zasluga za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine i zaustavljanje rata. Za Bosnu i Hercegovinu je bitno da bez ostrašćenosti i iracionalizma od lidera iz prošlosti preuzme najpozitivnije prakse koje možemo primijeniti kako bi život naših ljudi danas učinili boljim, a ne kako bismo ostali zarobljeni u raspravama o prošlosti”, zaključio je lider SDP-a. | TBT

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x