Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PAMETNIJI BRŽE SHVAĆAJU: Danska ukinula gotovo sve covid mjere unatoč velikom broju zaraženih

Obvezno nošenje maske sada je stvar prošlosti, zajedno s pokazivanjem covid potvrda koje dokazuju da je osoba cijepljena, preboljela virus ili ima negativni rezultat na test.

Od sada se mogu održavati veliki događaji, a posjetitelji noćnih klubova ponovno se mogu zabavljati bez maske.

Sve to povezano je s činjenicom da covid-19 više nije klasificiran kao “kritičan za društvo” – oznaka koja je vladi omogućila da uvede dalekosežne mjere ograničavanja.

Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni.

Danska je sličan potez napravila u rujnu, no kad je broj zaraženih ubrzo nakon toga počeo naglo rasti mjere su postupno ponovno uvedene.

Prošli tjedan dnevni broj zaraženih u Danskoj kretao se između 33.000 i 47.000 – a to je bilo teško zamislivo prije pojave visokozarazne omikron varijante.

Visoki broj zaraženih nije međutim opteretio bolnice, unatoč strahovanjima. Visoka stopa procijepljenosti u zemlji smatra se glavnim razlogom zbog kojeg je zdravstveni sustav ostao u dobrom stanju.

“Prošli smo kritičnu fazu”, rekla je prošli tjedan danska premijerka Mette Frederiksen kad je najavljivala ukidanje mjera.

“Od 1. veljače Danska će biti otvorena – potpuno otvorena”, rekla je uz osmijeh. “Spremni smo iskoračiti iz sjene koronavirusa. Kažemo ‘zbogom’ ograničenjima i ‘dobrodošao’ život koji smo poznavali prije”, poručila je.

Osim pravila ulaska u zemlju s dokazom o cijepljenju, bolnice i starački domovi još uvijek od posjetitelja traže da nose zaštitne maske i pokažu covid potvrde kako bi se zaštitili ranjivi i stariji. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x