Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

OPORBA U HRVATSKOM SABORU: Položaj Hrvata u BiH nikad lošiji…

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) govoreći o Hrvatima u BiH kazao je kako se sve svelo na humanitarnu pomoć, edukacije i protokole, a da položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikad nije bio lošiji.

Riječ je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštivanju Daytonskog sporazuma, Hrvata je sve manje, u kulturnoj, identitetskoj i ekonomskoj su krizi, a naše aktivnosti su se svele na jedno izvješće u godini dana, kazao je Zekanović.

„Jedino što je bitno ovoj vlasti je da HDZ ima opet tri zastupnika iz BiH u Hrvatskom saboru”, ustvrdio je Zekanović.

Miroslav Škoro (Klub Domovinskog pokreta) naglasio je da Hrvati u BiH očekuju ozbiljnu raspravu o svom položaju, a ne nabrajanje što su predsjednik Vlade i Ministarstvo vanjskih poslova radili u prošloj godini.

„Položaj Hrvata u BiH je vrlo loš, čak gori nego je bio za vrijeme Jugoslavije. Zadaća je Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima izvan Hrvatske, ali i da, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma, onda kada se duh tog sporazuma u jednakopravnosti narušava, intervenira”, kazao je Škoro.

Kritizirao je i model pomoći Hrvatima u BiH kroz kupnje knjiga, stipendije ili izdvajanje novaca za zvonik ocijenivši takvu pomoć “promašenom i jalovom”.

Nino Raspudić (Klub Mosta) izviješće o provedbi Deklaracije nazvao je “katalogom održanih sastanaka i upućenoj humanitarnoj pomoći” te upozorio na nedostatak konkretne vanjskopolitičke potpore.

„Hrvatska je trebala proglasiti Željka Komšića personom non grata i treba jasno staviti do znanja da ne samo da neće podržati europski put BiH, već i da će blokirati dobivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promjeni izborni zakon”, rekao je Raspudić.

Zdravka Bušić (HDZ) istaknula je kako je u prošloj godini napravljeno puno i ostvarena većina zahtjeva iz Deklaracije te ocijenila da je napravljen pomak na promicanju prava Hrvata u BiH .

No, dodala je, ne možemo biti do kraja zadovoljni dok se ne ostvari puna jednakopravnost odnosno dok postoji i najmanja mogućnost nametanja Hrvatima člana Predsjedništva. Bušić je posebno istaknula potporu BiH na njezinom europskom i atlantskom putu.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) drži da je izvješće puno fraza i parola o jednakopravnosti hrvatskog naroda, a da nigdje se ne spominje kvaliteta života Hrvata u BiH.

„Sliči na hvaljenje lika i dijela boga Sunca Plenkovića”, ocijenila je.

Arsen Bauk (Klub zastupnika SDP-a) najavio je da će SDP izvješće o provedbi Deklaracije primiti na znanje ocijenivši ga dobrom prilikom da se raspravlja o BiH.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x