Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Ono što je Srpska pravoslavna crkva radila u BiH, danas radi Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski objavio je u petak da ukrajinska vlada namjerava zabraniti veliku sektu Ukrajinske pravoslavne crkve optuženu za veze s Patrijaršijom u Rusiji.

Zelenski tvrdi da je ta vjerska institucija potkopala podršku Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da je taj potez neophodan kako bi se spriječilo da Rusija “oslabi Ukrajinu iznutra”, izvijestio je Reuters.

Zabrana najpopularnije vjerske organizacije u zemlji dolazi nakon zabrane novinskih postaja i oporbenih političkih stranaka koje kritiziraju njegov režim, koji uživa u potpori Sjedinjenih Država i drugih država članica NATO-a usred ruske invazije koja je u tijeku.

“Danas je održan sastanak NSDC-a (Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu)”, rekao je Zelenski u izjavi za ukrajinsku televiziju. “Sastanak na kojem smo razmotrili brojne činjenice o vezama pojedinih vjerskih krugova u Ukrajini s državom agresorom.”

“Potrebno je stvoriti takve uvjete u kojima bilo koje figure ovisne o zemlji agresoru neće moći manipulirati Ukrajincima i slabiti Ukrajinu iznutra”, nastavio je, misleći na Rusiju, koja je napala Ukrajinu krajem veljače.

“NSDC je naložio vladi da podnese Verkhovna Radi (ukrajinski parlament) prijedlog zakona o nemogućnosti djelovanja vjerskih organizacija povezanih s centrima utjecaja u Ruskoj Federaciji u Ukrajini”, dodao je Zelensky.

“Osim toga, državnoj Službi za etnopolitiku i slobodu savjesti naloženo je da osigura vjeronaučnu provjeru Statuta o upravljanju Ukrajinskom pravoslavnom crkvom na postojanje crkveno-kanonske veze s Moskovskom patrijaršijom i po potrebi, primijeniti zakonom predviđene mjere.”

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x