Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

OHR: Ne postoji zapreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava

Na sjednici nije bilo suglasnosti za uvrštavanje na dnevni red rasprave o osiguravanju malo manje od 6,5 milijuna eura iz akumuliranog viška proračunskih prihoda.

Takvo rješenje prije je predložilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP), no Ministarstvo financija na čijem je čelu HDZ-ov Vjekoslav Bevanda smatra da je riječ o protuzakonitom prijedlogu te da je potrebno pričekati donošenje proračuna, što je postupak koji može potrajati mjesecima, a na to sve oštrije upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Bevanda je na sjednici Vijeća ministara u četvrtak najavio kako će u idućim danima u raspravu uputiti nacrt proračuna pa bi njegovo donošenje po hitnom postupku moglo riješiti i problem financiranja izbora.

Veleposlanici pet najutjecajnijih zapadnih država u BiH u srijedu su zajednički uručili notu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima, izrijekom tražeći da vlada bez ikakvih daljih odgoda osigura novac za izbore iz sredstava koja su sada na raspolaganju, odnosno da se ne čeka donošenje proračuna.

Ured visokog predstavnika (OHR) u četvrtak je objavio svoje pravno tumačenje cijele situacije navodeći kako, protivno Bevandinim tvrdnjama, nema razloga da se bez ikakve odgode ne riješi ovaj problem.

– Ne postoji zapreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava, stoji u očitovanju OHR-a objavljenom na Twitteru.

Vijeće ministara BiH imalo je zakonsku obvezu osigurati novac do 19. svibnja, no taj je rok prošao, a rasprave o tome kako osigurati novac traju bez rezultata.

Bevanda se suočio s optužbama iz bošnjačkih i građanskih političkih stranaka te dijela medija u BiH da po nalogu iz HDZ-a namjerno opstruira financiranje izbora s nakanom da se njihova provedba odgodi, a u međuvremenu pokuša ishoditi izmjena postojećih izbornih pravila koje pak u vladajućoj hrvatskoj stranci smatraju diskriminirajućima za Hrvate, prenosi HRT.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x