Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ODŽAK: Dani sjećanja

Obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, odvija se vjerskim, znanstvenim, kulturnim i športskim sadržajima i nizom manifestacija. Središnja svečanost održana je danas, polaganjem vijenaca i molitvom za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću Odžaka i Podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održalo na Nujića groblju u istom odžačkom mjestu, a predvodio ga je pater Ike Mandurić, prenosi RTV HB.

Središnjoj svečanosti Dani sjećanja 2022. nazočio je veliki broj vjernika, gostiju i dužnosnika. Uz predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, nazočili su dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti županijske, entitetske i razine Bosne i Hercegovine.

„Ovo je posebno mjesto sjećanja svih nas Hrvata gdje god živimo, u odžačkom i Podvučjačkom kraju sa žrtvom od 3 411 ljudi, samo na ovom mjestu, traži od nas da redovito budemo ovdje, da podjelimo svoja promišljanja današnjeg života s onom žrtvom koju su oni dali. Bojim se da 77 godina nakon strahovitih zločina koji su načinjeni u ovome kraju, još uvijek ima onih koji razmišljaju na sličan način. Zbog toga mi je drago da je svoje promišljanje dao i pater Ike o vrijednostima života i smrti. Evo nama jedan poticaj da na mlade prenesmo jedan poticaj koliko je bitno biti svoj, biti ponosan, biti uspravan, bez obzira kakvo promišljanje može netko nametnuti, brojnošću, silom ili kvalitetom, tome se ne smijemo predati. Ovo je ogromna žrtva koja nam daje za pravo da mi baštinimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je danas u Odžaku prilikom obilježavanja „Dana sjećanja 2022, Dragan Čović.

Završni sadržaj manifestacije održat će se u nedjelju 29. svibnja, u znaku svete mise u Garevcu za stradalnike kod Burića štale.

Manifestaciju organiziraju Odjel za II. Svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabor, HKD Napredak Odžak, Župe Doborskog dekanata i mjesna zajednica posavska Mahala. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora a supokrovitelji su Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske i Nada Ćulap, načelnica općine Odžak.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x