Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

NOVO RUSKO CJEPIVO “KOPIVAK”: Koje su njegove prednosti protiv koronavirusa?

“One su inaktivirane, mrtve, i nisu u stanju naškoditi ljudskom organizmu na bilo koji način. Međutim, mogu razviti imunitet na novi koronavirus”, rekao je stručnjak.

Černov je objasnio da su stručnjaci ovog instituta u “crvenim zonama” COVID bolnica izolirali uzorke virusa koji su pogodni za kultiviranje. Prikupljeno je ukupno više od 600 uzoraka, da bi “KopiVak” bio baziran na soju dobivenom od jednog pacijenta u bolnici u naselju Komunarka na periferiji Moskve.

Preparat na bazi cijelog virusa, po riječima stručnjaka, ima značajnu prednost, on “upoznaje” čitav organizam s virusom, dok peptidna, adenovirusna i mRNA cjepiva stvaraju imunitet samo na protein S, od kojeg je izgrađena bodlja koronavirusa.

“Ne treba odbaciti mogućnost da neki mehanizmi djelovanja virusa na organizam u ovom trenutku još uvijek mogu biti nepoznati. Osim proteina S, samo u vanjskim strukturama virusa nalaze se još četiri osnovna proteina. Ukupno virus sada ima preko 50 različitih proteina. Već postoje podaci da, osim molekula određenog tipa za koje se vezuje protein S u cilju ulaska virusa u naše stanice, izazivač korone uzajamno djeluje s još najmanje tri druga receptora u organizmu čovjeka”, napominje znanstvenik, dodajući da “KopiVak” zapravo imitira prirodni proces u svim njegovim aspektima.

Izvor: rbth.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x