U najjačoj nacionalnoj stranci bh Hrvata, HDZ-u BiH, nastavlja se niz ostavki istaknutih članova u posljednjih nekoliko tjedana. Sada je ostavke podnijelo 14 članova Županijskog odbora Zeničko-dobojske županije (ŽO ZDŽ), među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Podsjetimo da je serija ostavki počela Ivom Tadićem, izaslanikom u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnikom u Skupštini ZDK koji je krajem kolovoza napustio HDZ BiH, i to, kako je kazao, zbog “nelegalnih i krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora”. Nakon Tadića, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Vareš i načelnik općine Zdravko Marošević, s nekolicinom svojih kolega, napustio je stranku. Potom dolazi i ostavka zastupnice u Skupštini HBŽ Marije Bagarić, koja je kazala kako je u “HDZ BiH ušla kako bi napravila pozitivne promjene”, ali da u to više nije uvjerena.

Sada su stranku napustili i mladi članovi i o tome su izvijestili priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem vas želimo obavijestiti da kao istaknuti članovi HDZ BiH dajemo neopozive ostavke na stranačke dužnosti i članstvo unutar HDZ BiH. Ostavku na dužnosti i članstvo podnose:

‐Robert Bošnjak član Središnjeg odbora HDZ BiH, dopredsjednik MIadeži HDZ BiH, član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ, član Općinskog odbora HDZ BiH Žepče, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

‐Ante Kelavić Međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Maglaj),

‐Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

‐Antonio Šimunović predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Županijskog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Razlozi ovakve odluke su mnogobrojni i gomilaju se već godinama. Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štoviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani.

Ono što treba naglasiti je i nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od strane vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ BiH Mate Zovke ali i bivšeg predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Žepče Josipa Martića koji traju već godinama.

Naime, manipulativno ponašanje gore navedenog dvojca udruženo sa namještaljkama i ucjenama u zadnjih nekoliko godina sustavno onemogućuju suradnju Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Žepče sa Županijskim odborom Mladeži HDZ BiH Zeničko-dobojske županije te nas u potpunosti pokušavaju politički eliminirati.

Bitno je istaknuti da mi gore potpisani iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnoj razini a i šire, nemamo priliku sudjelovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca.

Ističemo kako se za ovu niti malo laganu odluku nismo odlučili preko noći, ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja.

Ovom prilikom želimo najiskrenije zahvaliti Predsjedništvu Mladeži HDZ BiH na čelu sa predsjednikom Matom Lončarom na izuzetno korektnoj i sveprisutnoj suradnji svih ovih godina.

Nažalost, prisiljeni smo svoje znanje, vizije te političke ideje realizirati na neki drugi način. Ne možemo biti dio politike u općini i županiji u kojoj nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZ BiH te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru.

Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u istoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojske županije, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriju kojeg su naši roditelji velikom žrtvom obranili”, navodi se u priopćenju sada već bivših članova HDZ-a BiH.

Izvor: republikainfo.com