Kontaktirajte nas na:

Politika

NJEMAČKI SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: “Austrija je bacila Hrvatsku pod točkove, to će joj se osvetiti!”

Njemački list “Süddeutsche Zeitung” objavio je članak svog novinara iz Austrije Felixa Haselsteinera, koji se našao među onim turistima koji su se brže-bolje pokušavali s Jadrana vratiti u Austriju kako bi izbjegli novi, strožiji režim austrijskih vlasti. U članku pod naslovom “Virus u autu” postavlja se pitanje “hoće li se austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu osvetiti njegova politika stavljanja Austrije na prvo mjesto”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Kurz Plenković

“U nedjelju sam vozio automobilsku utrku s vremenom”, piše novinar SZ-a koji je iz Hrvatske do Austrije išao preko Italije. “Morao sam žuriti kako bih prešao granicu prije ponoći nakon što sam prijevremeno morao prekinuti svoj odmor u Hrvatskoj”, navodi novinar te dodaje kako bi se, ako bi granicu prešao u ponedjeljak u 0:01 , morao testirati na koronavirus i provesti neko vrijeme u samoizolaciji. Napominje da ipak nije išao u redakciju te da će ovu sedmicu raditi od kuće, prenosi zagrebački Index.

Žurba prema granici

Na graničnom prijelazu Plöckenpass, na koji je stigao u 23:48, dočekalo ga je ono što je i godinama prije bilo isto: “Posve nenadzirana granica, nikakva kontrola.” Na austrijskom radiju je, pak, čuo da se na drugim graničnim prijelazima u Austriju čeka i više od tri sata te da su velike gužve.

“To je primjer graničnog ludila koje se sada u Europi, a najviše u Austriji, odvija: na nekim graničnim prijelazima kilometarske kolone, na drugim slobodan prolaz, kako i treba biti”, konstatira novinar SZ-a.

“Antieuropski šou”

“Granična politika je u vremenu pandemije službeno zaštitna politika, no istina je da je ona, zapravo, jedan veliki, neefikasni, antieuropski šou”, navodi se.

Novinar SZ-a kritizira izjavu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je kazao da “virus autom dolazi u Austriju”. “Kurz tako poriče stvarnost po kojoj je virus u Austriji još od marta i nema namjeru otići”, piše SZ.

Hrvatska ovisi o turizmu

Ističe se da je problematično Hrvatsku opisivati kao “parti destinaciju, jer ona to uopće nije” te da u nju Austrijanci većinom odlaze na kampiranje. “Hrvati četvrtinu svog BDP-a dobivaju od turizma i nisu si mogli priuštiti otkazivanje ljetne sezone te su se, kao jedna od prvih zemalja Evrope, otvorili za turiste. S turistima se i virus vratio u Hrvatsku. Korona je, dakle, da nastavimo s Kurzovom metaforom, autom otputovala na ljetovanje pa se tako i vratila”, piše novinar SZ-a.

Dodaje kako je logično očekivati kako će među povratnicima iz Hrvatske biti i onih pozitivnih na koronavirus te je stoga smisleno provoditi njihovo testiranje.

Austrija je Hrvatsku bacila pod točkove

“No, je li zbog toga jednu članicu EU, koja historijski ima dobre odnose s Austrijom, trebalo baciti pod točkove?”, pita se novinar SZ-a.

Smatra da je trebalo uspostaviti bolje bilateralne kontakte s Hrvatskom u vezi s nadgledanjem kretanja austrijskih turista ili, pak, izdati upozorenje za samo neke dijelove Hrvatske, kao što je učinila Njemačka. “To bi bilo pravo evropsko rješenje”, ali je Kurz ponovno odlučio “igrati tvrdo” i insistirati na “strogoj Austria first politici”.

Kurzova politika će se osvetiti Austriji

“Možda je Kurz pritom zaboravio da je Austrija u istoj situaciji kao i Hrvatska. Alpska republika ne može sebi priuštiti nedolazak međunarodnih gostiju, bila riječ o ljetovanju ili zimovanju”, navodi se te napominje kako se i Austrija našla na crvenoj listi Velike Britanije i Norveške.

“Ako u zimu druge države stave Austriju na crvenu listu, tretirajući je kao parti destinaciju iako je u stvarnosti destinacija u kojoj ljudi žele mirno skijati, tada bi Kurzu mogla na naplatu doći njegova sadašnja kratkovidna politika”, zaključuje se u članku u “Süddeutsche Zeitungu”.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x