Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

NJEMAČKI SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: “Austrija je bacila Hrvatsku pod točkove, to će joj se osvetiti!”

“U nedjelju sam vozio automobilsku utrku s vremenom”, piše novinar SZ-a koji je iz Hrvatske do Austrije išao preko Italije. “Morao sam žuriti kako bih prešao granicu prije ponoći nakon što sam prijevremeno morao prekinuti svoj odmor u Hrvatskoj”, navodi novinar te dodaje kako bi se, ako bi granicu prešao u ponedjeljak u 0:01 , morao testirati na koronavirus i provesti neko vrijeme u samoizolaciji. Napominje da ipak nije išao u redakciju te da će ovu sedmicu raditi od kuće, prenosi zagrebački Index.

Žurba prema granici

Na graničnom prijelazu Plöckenpass, na koji je stigao u 23:48, dočekalo ga je ono što je i godinama prije bilo isto: “Posve nenadzirana granica, nikakva kontrola.” Na austrijskom radiju je, pak, čuo da se na drugim graničnim prijelazima u Austriju čeka i više od tri sata te da su velike gužve.

“To je primjer graničnog ludila koje se sada u Europi, a najviše u Austriji, odvija: na nekim graničnim prijelazima kilometarske kolone, na drugim slobodan prolaz, kako i treba biti”, konstatira novinar SZ-a.

“Antieuropski šou”

“Granična politika je u vremenu pandemije službeno zaštitna politika, no istina je da je ona, zapravo, jedan veliki, neefikasni, antieuropski šou”, navodi se.

Novinar SZ-a kritizira izjavu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je kazao da “virus autom dolazi u Austriju”. “Kurz tako poriče stvarnost po kojoj je virus u Austriji još od marta i nema namjeru otići”, piše SZ.

Hrvatska ovisi o turizmu

Ističe se da je problematično Hrvatsku opisivati kao “parti destinaciju, jer ona to uopće nije” te da u nju Austrijanci većinom odlaze na kampiranje. “Hrvati četvrtinu svog BDP-a dobivaju od turizma i nisu si mogli priuštiti otkazivanje ljetne sezone te su se, kao jedna od prvih zemalja Evrope, otvorili za turiste. S turistima se i virus vratio u Hrvatsku. Korona je, dakle, da nastavimo s Kurzovom metaforom, autom otputovala na ljetovanje pa se tako i vratila”, piše novinar SZ-a.

Dodaje kako je logično očekivati kako će među povratnicima iz Hrvatske biti i onih pozitivnih na koronavirus te je stoga smisleno provoditi njihovo testiranje.

Austrija je Hrvatsku bacila pod točkove

“No, je li zbog toga jednu članicu EU, koja historijski ima dobre odnose s Austrijom, trebalo baciti pod točkove?”, pita se novinar SZ-a.

Smatra da je trebalo uspostaviti bolje bilateralne kontakte s Hrvatskom u vezi s nadgledanjem kretanja austrijskih turista ili, pak, izdati upozorenje za samo neke dijelove Hrvatske, kao što je učinila Njemačka. “To bi bilo pravo evropsko rješenje”, ali je Kurz ponovno odlučio “igrati tvrdo” i insistirati na “strogoj Austria first politici”.

Kurzova politika će se osvetiti Austriji

“Možda je Kurz pritom zaboravio da je Austrija u istoj situaciji kao i Hrvatska. Alpska republika ne može sebi priuštiti nedolazak međunarodnih gostiju, bila riječ o ljetovanju ili zimovanju”, navodi se te napominje kako se i Austrija našla na crvenoj listi Velike Britanije i Norveške.

“Ako u zimu druge države stave Austriju na crvenu listu, tretirajući je kao parti destinaciju iako je u stvarnosti destinacija u kojoj ljudi žele mirno skijati, tada bi Kurzu mogla na naplatu doći njegova sadašnja kratkovidna politika”, zaključuje se u članku u “Süddeutsche Zeitungu”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x