Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

NJEMAČKI KANCELAR ŠOKIRAO PUTINA: “Isporučit ćemo oružje Ukrajini!”

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u utorak Ukrajini da će Berlin finansirati direktne isporuke oružja iz njemačke industrije.

“Zatražili smo od njemačke industrije oružja da nam kaže koji materijal može isporučiti u bliskoj budućnosti”, rekao je Scholz, dodajući da Berlin koordinira s Kijevom o ukrajinskim potrebama te da će osigurati potrebna sredstva.

Među oružjem koje bi se moglo isporučiti naveo je protivtenkovsko oružje, opremu za protivzračnu odbranu, municiju, “ono što se može koristiti u artiljerijskom napadu”.

Osim toga, NATO partneri koji Ukrajini isporučuju oružje sovjetskog dizajna dobili bi zamjene. “Ovo je nešto što radimo zajedno s mnogima drugima koji slijede isti put.”

No Scholz navodi da će malo isporuka dolaziti iz zaliha Bundeswehra, s obzirom da mogućnosti dosežu svoje granice, rekao je.

Oštra kritika novoj ruskoj ofanzivi u Ukrajini

Njemački kancelar oštro je kritizirao rusku vojnu ofanzivu na istoku Ukrajine nakon videokonferencije s šefovima zemalja NATO-a i Europske unije.

Patnja u Ukrajini nikoga ne ostavlja ravnodušnim, rekao je Scholz i dodao da “osjećamo beskrajnu tugu za žrtvama i, to se mora reći, beskrajni bijes prema ruskom predsjedniku i ovom nerazumnom ratu”.

Scholz je istaknuo blisku saradnju Njemačke i njenih saveznika u pogledu podrške Ukrajini. “Bilo bi pogrešno da Njemačka ide sama u to”, rekao je.

Vladimir Putin nije očekivao tako koordiniranu, ujedinjenu reakciju, rekao je Scholz te ponovio da NATO neće ući u rat.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x