Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Njemački Bundestag: ‘Odbaciti legitimno predstavljanje, Dodik i Čović imaju za cilj uništiti BiH’

Osim toga, Saveznoj Vladi Njemačke se, prema nacrtu ovog dokumenta, predlaže da pozove čelnike Srbije i Hrvatske da se distanciraju od ‘etničko-separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini’. Istraga.ba naravno da je uspjela doći u posjed ovog dokumenta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i koji bi trebao biti usuglašavan tijekom idućeg tjedna.

Negativan utjecaj susjednih država

– Donošenje Ustava utemeljenog na demokratskim načelima, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, u okviru procesa koji uključuje civilno društvo i opoziciju, ključno je za daljnje približavanje zemlje EU. Neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju imati za cilj prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Relevantne presude Europskog suda za ljudska prava (prije svega u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav) moraju se provesti u cijelosti i sadržajno.

Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti “načelo legitimnog zastupanja”  Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU-a, dodatno bi produbilo podjelu Bosne i Hercegovine i implementaciju relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti s ciljem pluralističkog civilnog društva – navedeno je u internom dokumentu koji će biti osnov za rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini.

U dokumentu se dalje navodi da je važno spriječiti da se jednostavnom izmjenom Izbornog zakona bez promjene Ustava samo prikrije postojanost etničke podjele te ističe da “nadolazeći izbori ove jeseni zahtijevaju najveću međunarodnu pažnju i pomoć”.

Prijetnja miru

– Opstrukcija, bojkot ili manipulacija izbora od ovih političkih snaga imalo bi ozbiljne posljedice – navedeno je u nacrtu.

Kako bi održali povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, piše dalje u dokumentu, pojedini politički čelnici sve se više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje.

– Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva BiH, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Europske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – pišu predlagači dokumenta koji bi 16. i 17. svibnja trebao biti razmatran na Odboru zastupničkih grupa vladajućih stranaka .

Negiranje genocida također je jedna od tema obrađenih u ovom dokumentu.

‘Dejtonski sporazum sačuvao etničke podjele’

– Rat u Bosni i genocid u Srebrenici predstavljaju neuspjeh međunarodne zajednice da se odlučno suprotstavi ovoj politici. Poslijeratni poredak u Bosni i Hercegovini temeljio se na ideji da svi ljudi mogu živjeti zajedno u zajedničkoj državi i da postoji trajni mir. Mirovni sporazum, Ured visokog predstavnika, međunarodne mirovne snage i izgledi za članstvo u Europskoj uniji dali su značajan doprinos tome da u Bosni i Hercegovini nije bilo ozbiljne eskalacije nasilja od 1995. godine.

S druge strane, Daytonski sporazum ostavio je zemlju bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podjele koje su se produbile kao posljedica rata umjesto da ih prevlada. Rezultat je Ustav koji je djelomično nedemokratski, potiče klijentelizam i diskriminira mnoge građane Bosne i Hercegovine – piše u dokumentu.

Izvor: bild.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x