Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

NIŠTA BEZ COVID POTVRDE: U Hrvatskoj od utorka javni i državni zaposlenici na posao s covid potvrdama

Od utorka, 16. studenoga, prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morat će predočiti EU digitalnu potvrdu. Za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare hrvatskoga Nacionalnog stožera, prenosi Hina.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a  to se odnosi i na stranke koji dolaze u njihove prostore, objasnio je potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović. Kontrola će se provoditi pomoću covid go aplikacije i traje vrlo kratko, dodao je.

Oni koji odbiju testiranje ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor, istaknuo je.

Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići EU digitalne potvrde kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljednice.

Ova odluka nema ograničen rok primjene. Ujedno je izdana i preporuka drugim (privatnim) poslodavcima da provode slično.

Putnici u javnom prijevozu ne moraju imati potvrde i biti testirani, ali moraju se pridržavati epidemioloških mjera, objašenjeno je.

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni, morat će se testirati dva puta tjedno, te je u tu svrhu otvoreno više od 6.500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda o testiranju vrijediti samo za dolazak na posao.

Istaknuto je i da je krivotvorenje covid potvrda nemoguće jer je QR kod digitalno potpisan, a prilikom kontrole potvrda važno je kontrolirati i identifikacijski dokument. Manipulacije potvrdama su kažnjivo djelo.

Do sada je EU digitalnih potvrda izdano 2.799.799, a zatražilo ih je 2.297.445 građana.

Aplikacija Covid go služi za pohranjivanje potvrde u digitalnom obliku, a prilikom svake promjene statusa vezano uz cijepljenje dobiva se nova potvrda koja vrijedi 12 mjeseci.

Pogledajte što o Covid potvrdama misli Gordan Lauc

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x