Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Nijemci tvrde da se Putin predomislio oko svog opakog plana

Hebestreit je u priopćenju rekao da je Putin u telefonskom razgovoru sa Scholzom “koji je održan na njegov (Putinov) zahtjev” naglasio da se “ništa neće promijeniti za europske ugovorne partnere” kada novi sustav stupi na snagu 1. travnja.

“Kancelar Scholz nije pristao na ovaj postupak, ali je tražio informacije u pisanom obliku kako bi bolje razumio ovaj postupak”, naglasio je Hebestreit.

“Ono što je G7 dogovorio stoji: isporuke energije plaćat će se isključivo u eurima ili dolarima kako je navedeno u ugovorima”, rekao je.

Kremlj je ranije objavio vlastito očitanje u kojem se navodi da je Putin rekao Scholzu da zahtjev Moskve da Europa prijeđe na plaćanje plina u rubljama ne bi trebao “dovesti do pogoršanja ugovornih uvjeta za europske tvrtke uvoznike”. Putin je prošlog tjedna rekao da će Moskva početi prihvaćati samo rublje kao plaćanje za isporuke prirodnog plina “neprijateljskim” zemljama, uključujući članice Europske unije. Rekao je da je način plaćanja potreban jer je EU zamrznula devizne rezerve ruske središnje banke.

Njemačka je u srijedu podigla razinu uzbune u okviru svog plana za hitne slučajeve plina zbog straha da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu ako zapadne zemlje odbiju izvršiti plaćanja u rubljama.

Govoreći u ime ministara energetike G7, njemački Robert Habeck rekao je u ponedjeljak da je zahtjev Rusije “jednostrano i jasno kršenje postojećih sporazuma”. Habeck je rekao da su plaćanja u rubljama “neprihvatljiva” i pozvao energetske tvrtke da se ne povinuju Putinovom zahtjevu. Kremlj je u srijedu rekao da Rusija neće odmah zahtijevati od svojih kupaca prirodnog plina da plaćaju u rubljama.

“Plaćanja i isporuke su dugotrajan proces”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. Očekuje se da će ruska vlada, njezina središnja banka i energetski div Gazprom u četvrtak Putinu predstaviti novi sustav plaćanja plina koji će se provoditi u rubljama.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x