Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

NEVENKA TROMP: “Vojska RS pokazala da nije sposobna za pobjedu. Rat ne vodi oružje nego ljudi…”

Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto, 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno – naglašava prof. Nevenka Tromp u razgovoru za CD.

Profesorica Nevenka Tromp, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i bivša saradnica haškog tužioca Geoffreya Nicea, te dobara poznavalac političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu, gostovala je večeras u Centralnom dnevniku na Face TV, gdje je govorila o trenutnoj situaciji u BiH i mogućim scenarijama razvijanja trenutne situacije.

Iznijela sam četiri scenarija, jedan je budućnost BiH sa promjenom granica i budućnost BiH bez promjena granica! Imamo scenarij jednostranog proglašenja samostalne RS i taj scenarij bi mogao dovesti do oružanih sukoba”, smatra Tromp.

“Oružane snage svake države imaju dužnost štititi granice! Neko može početi izazvati sukob, ali Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi! Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto, 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno”, dodaje.

Također navodi i da “nema pomaka niti rješenja u BiH bez uključena međunarodne zajednice!” Ističe da međunarodna zajednica prije rata, za vrijeme rata i sada je potpuno drugačija!

“Treba lobirati u pravim centrima moći! Velika Britanija ima svoju logiku zašto i kako se uključiti u nešto! Postoje tri prioriteta u vanjskoj politici bilo koje zemlje: prosperitet, sigurnost i ljudska prava”, pojašnjava Nevenka Tromp te navodi:

“Velika Britanija se neće aktivirati oko pomoći BiH samo zbog genocida! Postoji mogućnost novog izbijanja sukoba! Ali taj sukob neće se ticati samo BiH i Balkana, to će biti jedno veliko EU pitanje”, zaključuje ona.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x