Kontaktirajte nas na:

Društvo

Najveći dužnici državi – državna (javna) poduzeća: Od pozitivne nule sve dalji, stečaju sve bliži

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Najveći porezni dužnici godinama su gomilali gubitke i duguju radnicima, ali i državi, po osnovi neuplaćenih poreza iznose u stotinama milijuna. Javna poduzeća godinama čekaju sanaciju i reorganizaciju na ekonomskim principima, te muku muče sa brojem produktivnih radnika u odnosu na neproduktivne.

Prema Poreznoj upravi FBiH, dug javnih i privatnih poduzeća za poreze i doprinose je 2,8 milijardi KM. Prema Upravi za neizravno oporezivanje BiH, za PDV i akcize, dug je veći od 450 milijuna KM. Iz godine u godinu, taj dug je sve veći. Po osnovu prinudne naplate, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH godišnje naplati više od 100 milijuna KM, analizira FEDERALNA TELEVIZIJA.

Deset najvećih PDV i akciznih dužnika u 2019. godini su GRAS, Bosmal, Monter&Co, Federalna direkcija robnih rezervi, BOB pro, RTVBiH, MB Kekerović, Đuša, MASS, K&Data doo.

“Uglavnom se radi o dužnicima čiji dug je konstantno kroz čitav niz godina takav da se oni nalaze na listi dužnika po osnovu neizravnih poreza i to u samom vrhu”, objašnjava glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević.

Najveći dužnik je sarajevsko poduzeće GRAS, koje duguje više od 21 milijun maraka PDV-a. Da prinudnom naplatom ne bi došlo do oduzimanja GRAS-ove imovine, Vlada KS-a se sa UNO-om BiH načelno dogovorila sporazuma za reprogram duga GRASA-a za PDV u sljedeće tri godine, objašnjava ministar KS-a prometa Adnan Šteta (SDP).

GRAS je jedan od većih dužnika i prema Poreznoj upravi FBiH, kojoj duguje više od 130 milijuna KM.

“U GRAS-u zatekli smo situaciju da je GRAS dužan državi, a državna jetvrtka, da je dužan svojim radnicima, da su radnici GRAS-a tužili GRAS za određene stvari i sva se priča faktički odvijala unutar države, a državno je poduzeće”, ističe Šteta.

Lista dužnika Porezne uprave FBiH radi se kvartalno. Osim GRAS-a, prvih deset poduzeća koja imaju najveće dugove po osnovu poreza i doprinosa svi su odreda državna, federalna i županijska poduzeća.

Deset najvećih dužnika prema Poreznoj upravi FBiH u prva tri kvartala 2019. godine su Željeznice FBiH, RMU Zenica, GRAS, Rudnici Kreka, RMU Breza, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, RMU Kakanj, Hidrogradnja, Autoceste FBiH, Željezara Zenica.

“Mi iz realnog sektora moramo poštovati slovo zakona – kad puštamo plaće našim radnicima, moramo platiti istovremeno i doprinose. Tu je zakon jasan. S druge strane je postavljeno pitanje zašto državna i javna poduzeća koja godinama isplaćuju plaće u punom iznosu ne plaćaju doprinose”, podsjeća Suad Ećo, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Blokada računa jedna je od mjera koja se primjenjuje u postupku prinudne naplate javnih prihoda, ali u državnim poduzećima ovakva mjera pretežito rezultira štrajkom i radničkim neposluhom.

Rudnicima Zenica i Breza računi su blokirani u rujnu prošle godine. Računi su rudnicima deblokirani, ali veliki dugovi su ostali. Prema Poreznoj upravi FBiH, rudnici Zenica i Breza dužni su više od 208 milijuna KM.

Činjenica da su dugovi stotine milijuna maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna. Da bi se ovi problemi riješili potrebne su odlučne i bolne političke odluke. A dok političari razmišljaju šta uraditi, situacija u javnim poduzećima iz dana u dan sve gora. Dužnici su od pozitivne nule sve dalje, a stečaju sve bliži.

Izvor: FTV

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Društvo

Rusija prva u svijetu napravila cjepivo protiv koronavirusa

Rusija će biti prva zemlja na svijetu s registriranim cjepivom protiv koronavirusa, priopćila je informativna služba Operativnog stožera grada Moskve.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“Cjepivo napravljeno u Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju ’N. F. Gamaleja’ bit će registrirano 12. kolovoza. Sada je u tijeku posljednja, treća faza. Testiranje cjepiva je izuzetno važno. Treba imati u vidu da cjepivo mora biti sigurno”, izjavio je zamjenik ministra zdravstva Rusije Oleg Gridnjev.

Gridnjev je također rekao da će cjepivo koje je napravio centar “Gamaleja” prvi primiti medicinski radnici i starije osobe. Učinkovitost preparata će se moći ocijeniti na temelju rezultata formiranja imuniteta populacije.

Treća (završna) faza testiranja cjepiva protiv koronavirusa na odraslima trajat će oko pet mjeseci. U njoj će sudjelovati oko 2000 pacijenata.

Izvor: rbth.com

Nastavi čitati

Društvo

Nijemci masovno prosvjeduju protiv maski i socijane distance!

Protest u Njemačkoj je prekinut nakon što je policija podigla prijavu protiv organizatora zbog nepridržavanja epidemioloških mjera

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

U Berlinu je u subotu pod sloganom “Dan slobode” blizu 20.000 ljudi sudjelovalo na protestima protiv mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Transparentima s porukama poput “Najveća teorija zavjere je korona-pandemija” ili “Kraj pandemije je dan slobode” hiljade demonstranata je tražilo ukidanje mjera borbe protiv širenja zaraze poput poštivanja razmaka ili nošenja maski.

Pritom se demonstranti, usprkos porastu broja novih slučajeva zaraze u Njemačkoj posljednjih dana, nisu pridržavali mjera borbe protiv širenja zaraze.

Protest je prekinut nakon što je policija podigla prijavu protiv organizatora zbog nepridržavanja epidemioloških mjera.

Nekoliko političara je iskazalo nerazumijevanje za održavanje protesta i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

“Hiljade Covid-idiota slave u Berlinu kao drugi val: bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspjehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje ekonomije, obrazovanja i društva uopće. Potpuno neodgovorno”, poručila je preko Twittera Saskia Esken, predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Demokršćanski političar iz savezne pokrajine Brandenburg Jan Redmann je ukazao na neodgovorno ponašanje demonstranata u trenutku kada državni epidemiološki institut Robert Koch upozorava na porast broja zaraženih u Njemačkoj i opasnost od drugog vala pandemije.

“Ponovno imamo preko 1.000 novih zaraza u Berlinu dnevno a oni demonstriraaju protiv mjera? Moramo stati na kraj toj opasnoj gluposti”, poručio je Redmann preko Twittera.

Proteste u Berlinu su popratili i antiproteestii antidesničarskih aktivista koji ukazuju na povezanost protivnika mjera protiv pandemije i ekstremne desnice u Njemačkoj.

Prema navodima policije, nije došlo do sukoba dviju grupa.

“Dan slobode” je i jedan od najpoznatijih filmova nacističke propagandistice i omiljene redateljice Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl.

Nastavi čitati

Društvo

PROF. IVAN ĐIKIĆ O VELIKOM ZNANSTVENOM OTKRIĆU: “Sad možemo pomoći da se virus prekine širiti”

U rekordnom vremenu napravili smo otkriće, napisali rad, recenzirali ga. To mi se nikad nije dogodilo u karijeri, rekao je

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić može se pohvaliti još jednim revolucionarnim otkrićem. On je govorio je o najnovijem znanstvenom radu koji je objavljen u časopisu Nature.

Naučnici, među kojima i Đikić, u njemu su objasnili razliku između SARS-a i COVID-19.

– Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod COVID-a, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku – rekao je Đikić.

– Značajno je zbog toga što smo pokazali gdje je slaba točka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sad možemo preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma – objašnjava Đikić.

Dodaje kako je otkriće vrlo važno ne samo za ovu pandemiju, nego i za eventualne nove.

– Ovo je jako važno zbog toga što ne samo da možemo stvoriti lijekove relativno brzo na temelju supstanci koje momentalno imamo, nego možemo za budućnost osigurati da ćemo imati specifične lijekove za druge koronaviruse koji imaju vrlo slične enzime. Koronavirus 1 SARS ima 89 posto sličnosti s koronavirusom 2, a nadamo se i vjerujemo da će koronavirus 3 i 4 kad se pojave imati identičan virus, pa ćemo se stvaranjem tih lijekova zaštititi u budućnosti kod pandemija novih koronavirusa – rekao je.

Dodao je kako su naučnici do otkrića došli u rekordnom vremenu.

– Mi smo u rekordnom vremenu, unutar pet mjeseci napravili otkriće, napisali rad, recenzirali rad i objavljen je u vrhunskom svjetskom časopisu unutar pet mjeseci. To se nikad nije dogodilo u mojoj karijeri, vrlo rijetko se događa u bilo čijoj – ističe Đikić.

Dodaje da ovakav uspjeh duguju otvorenoj znanosti.

– Sve je zaslužno tome da smo bili vrlo otvoreni, da imamo otvorenu znanost, dijelili smo rezultate preko društvenih mreža, stvarali kolaboracije širom Europe. Mnogi znanstvenici iz Njemačke i Nizozemske doprinijeli su reagensima, eksperimentima, tako da je jedinica koju smo imali u Frankfurtu bila potpomognuta sa šest drugih laboratorija iz Nizozemske i Njemačke i samo zajedničkim radom smo postigli ovaj uspjeh – zaključio je ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno