Kontaktirajte nas na:

Preporuka

Na pomolu velika afera u Vladi F BiH zbog Aluminija Mostar

MALI DIONIČARI ALUMINIJA Pismom od 12.06.2020 upućenim na Upravu Financijske policije i Vladu F BiH U POTUNOSTI SU DOKAZALI DA JE IZVJEŠTAJ FINANCIJSKE POLICIJE NEISTINIT, NETOČAN TE OPASAN ZA JAVNOST U DJELU ZAKLJUČAKA IZVJEŠTAJA jer je uzbunjujući za javnost, te svi zaključci izvještaja su pogrešni, neistiniti, te vrlo opasni.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dioničari traže povlačenje izvještaja i ne postupanje po njemu jer je sramotno da Vlada F BiH stavi pečat na ovaj izvještaj koji je neistinit.

Ako je izvještaj neistinit i friziran možemo postaviti pitanje odgovornosti same Vlade i Financijske policije!

Da li se ovaj izvještaj može pripisati neznanju i nestručnosti Financijske policije ili je u pitanju namješteni politički proces koji ima neku drugu pozadinu?

Mali dioničari dokazuju i prikazuju, da su svi zaključci FP neistiniti, odraz nestručnog pristupa inspektora te da su pristupili kontroli bez ikakvog poznavanja svjetskih tržišta i burzovnih kretanja.

Izvještaj je odraz osobnih stavova inspektora a ne stvarno stanje uzroka i razloga nastanka gubitaka i gašenja tvornice kako su prikazali u izvještaju financijske policije. Inspektori Financijske policije zaključuju da je Aluminij d.d. tj Uprave prodavali proizvode ispod proizvodne cijene, te da su na taj način radili štetne ugovore. Inspektori zaključuju da su Uprave trebali povećane troškove uslijed troškova el energije i mrežarina prebaciti na prodajnu cijenu. Navedeni stavovi inspektora su čisto neznanje ili namjera da napišu ovakav izvještaj, jer zanemaruju činjenicu da su i ulazne i izlazne cijene za Aluminij bile definirane burzom. Ono što inspektori kažu jeste bez obzira kolika je burzovna cijena prodaje metala, Uprave su trebale prodavati metal i iznad burzovne cijene tj koliki god ulazni troškovi povećavali cijenu proizvodnje te troškove su u konačnici trebali platiti krajnji kupci kroz prodajnu cijenu. Navedeno je apsurd te novi patent koji Inspektori FP mogu implementirati za sve svjetske burze- pa tako niti jedna industrija ili trgovina koja je naslonjena na burzu neće nikada biti u gubitku. Ovo je nepoznavanje elementarnih postulata poznavanja kretanja burzovnih indeksa na kojima počiva ova industrija i slične industrije.

Mali dioničari dokazuju u svim stavkama koje pobijaju, da su u pravu te da je izvještaj neistinit.

Dokazi i primjeri su očiti i jasni te stručno prikazani. Mali dioničari pobijaju inspektore FP i dokazuju da je cijena el energije isključivi faktor i temelj na kojoj počiva ova industrija, te od cijene el energije ovisi financijsko poslovanje i u konačnici opstanak ove industrije.

Mali dioničari dokazuju da se u svijetu zadnjih 10 god ugasilo desetine elektroliza upravo zbog cijene el energije, a tamo gdje država ima viškove el energije te je definirala svojim ekonomskim politikama da ova industrija počiva i leži na tim viškovima, u timzemljama danas opstaje proizvodnja primarnog aluminija.

Mali dioničari dokazuju da BIH posjeduje viškove el energije, čija je proizvodna cijena dosta niska i da u BiH postoje pretpostavke za poslovanje Aluminija, ali???, te mali dioničari dokazuju tko je i zašto ugasio Aluminij.

Mali dioničari otkrivaju i dokazuju pravu istinu o Aluminiju i pale su maske i zavjese koje su se nadvile nad Aluminijem zadnjih 20 godina. Otkrivena je istina koja se krila 20 godina te je stručnim prikazom koji je nepobitan dokazano gdje su novci, kako su nastali gubitci i zašto je Aluminij ugašen.

Međutim inspektori financijske policije navedenu problematiku nisu ni dotaknuli, nego su kreirali potpuno krivu, neistinitu, lažnu predodžbu na kojoj je poslovao Aluminij d.d.

Mali dioničari dokazuju da Aluminij nikada nakon obnove nije imao niti jednu pretpostavku za poslovanje : carine na ključne sirovine postoje 20 godina, a te sirovine koristi samo Aluminij, BiH i F BIH imaju 60% viškova el energije koja se kreiranom politikom obje Vlade BiH i F BiH nikada nije želila izravno dati Aluminiju.

Dioničari optužuju Vlade na pasivnost, nečinjenje, ne kreiranje politika u gospodarstvu i elektroenergetskom sektoru, te su svake godine nameti Države prema Aluminiju bili sve veći i veći te da mađarska burza je nametnuta priča i fikcija te da Aluminij nikada nije trebao kupovati struju sa tog tržišta. Dokazuju da se struja u BiH proizvodi po prosječnoj cijeni od 30tak EUR, a Aluminij je plaćao od 50-70 EUR/MW.

Šta je Mađarska burza, zašto je Aluminij morao kupovati el energiju sa te burze, te nitko više već samo Aluminij?

Zašto je prikazivano da struja dolazi iz inozemstva , a nikada fizički ta struja nije uvezena samo je prikazivano da ta struja za Aluminij dolazi sa EU mađarske burze?

Tko još u BIH kupuje struju po cijenama mađarske burze- nitko!

Tko je odgovoran da se 4mil do 6 mil MW/h električne energije izvozi i koristi se prijenosna elektroenergetska mreža besplatno, a Aluminij je za dopremu struje do svoga pogona plaćao cca 25 mil KM godišnje u državne kase.

Dokazuju da građani plaćaju duplo manju cijenu struje nego što je Aluminij plaćao tj građani plaćaju 39 EUR cijenu struje po MW.

Dokazuju da u F BIH ima dovolno el energije za Aluminij ali mu se ta el energija nije želila dati bar po cijeni koju građani plaćaju.

Dioničari dokazuju da je desetine elektroliza ugašeno koje su u vlasništvu najvećih svjetskih kompanija, dokazuju da struja nije jedini, ali je isključivi problem i inertnost Vlade tj nečinjenje Vlade što je dovelo do gašenja.

Dokazuju da je Aluminij 100% svih 20 godina bio naslonjen na burze inputi i output, te je svakome trebalo biti jasno da je to put u propast.

Mali dioničari dokazuju vrlo uvjerljivo gdje je nestalo preko 500 mil KM – kome je Aluminij plaćao , čiji je Aluminij rob bio.

Vlada F BiH i BiH kao izvršna vlast i vlasnik je ubila kravu zbog šnicle!

Mali dioničari pišu da su godinama dostavljali Vladi više puta prijedloge za spas Aluminija ali nije bilo odgovora.

Zašto je Vlada šutila, zašto sada šuti i ponovo laže sebe i javnost?

Je li ovo nova afera u Vladi , je li konačno otkrivena istina o Aluminiju, jesmo li zadnjih godina slušali neistine i laži o ovom poduzeću, pročitajte u opsežnom dokumentu kojeg su mali dioničari poslali na direktora Financijske policije i Vladu. Nakon ovoga javnost traži odgovore od Vlade, jer ovi dokazi upućuju da je Aluminij imao šansu a Vlada nije nikada dala odgovor ni pokazala reakciju, a to joj je osnovna zadaća djelovanja.

Zašto je Vlada šutila svih 20 godina i ove činjenice krila?

Zašto je žrtvovan Aluminij, u korist koga – koje politike?

Zašto Vlada danas skida odgovornost sa sebe i svih prethodnih vlada i politizira problem?

Hoće li inspektori Financijske policije odgovarati za friziran i lažan izvještaj?

Mali dioničari dokazuju da prema logici financijske policije u današnje vrijeme npr. sve Uprave Korporacija koje proizvode i prodaju naftu, trebaju biti smjenjene i procesuirane jer prodaju naftu ispod proizvodne cijene.

Zato mali dioničari traže da se ovaj sramotan i nestručan izvještaj povuče, jer je lažan ili možda montiran proces.

Da li je Financijska policija dobila nalog i od koga da napravi ovakav financijski izvještaj krijući istinu o nastalim gubicima i propasti Aluminija, a stvarni razlog je na posve drugoj strani?

Mali dioničari u potpunosti demantiraju Nermina Nikšića i Nermina Džindića, koji su dana 10.06.2020 g govorili u prilogu N1 televizije. Mali dioničari dokazuju da oba gospodina ne govore istinu, obmanjuju javnost te u TV prilogu potpuno samouvjereno krijući se iza sadašnjih i bivših pozicija i stečenog autoriteta obmanjuju javnost.

Otkriveno je da politike u elektroenergetskom sektoru dobro „smrde“ te koristi od najvećeg bogatstva koje imamo u Državi a to je električna energija imaju samo povlaštene elite.

Da li je u BiH prisutan elektroenergetski „LOBY i povlaštene elite „ koji najveće bogatstvo koje postoji u BiH, a to su viškovi električne energije drži u svojim rukama i po cijenu propasti najvećih kompanija?

Zašto se u F BIH prave mini hidroelektrane, vjetroelektrane, solarne elektrane ako imamo ogromne viškove električne energije?

Zašto danas BiH posjeduje viškove el energije koju jeftino proizvodi, dostatne za čak 3 Aluminija u punom kapacitetu, a ta domaća struja nikada se nije želila dati Aluminiju po profitabilnim cijenama za elektroprivrede i Aluminij.?

Zašto su domaće elektroprivrede i Regulatori ostvarili extra prihode od preko 500 milijuna KM zadnjih 15 godina samo na Aluminiju?

Zašto ponovo fiktivna i nepostojeća mađarska burza je bila bitna elektroprivrede, Vladu, itd, na kojoj se ostvarivao extra profit, te se tom politikom ugušio, udavio i sahranio Aluminij.?

Da li su to projekti profitni centri samo za povlaštene elite koje upravljaju ovim sektorom?

Zašto nam gospodarstvo i ekonomija umire zbog visokih cijena struje, a tu struju proizvodimo po duplo manjim cijenama?

Dopis Udruge Dial portalu sirokibrijeg.info možete vidjeti na njihovom portalu na linku ispod.

Izvor: sirokibrijeg.info

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

KAMPANJA ZA IDIOTE: Dizanje tenzija bez ikakve vizije!

U Bosni i Hercegovini u tijeku je još jedna predizborna kampanja. Iako su ovoga puta radi o općinskim i gradskim izborima gdje bi trebale dominirati teme lokalnog karaktera, lideri nacionalnih stranaka ponovo ostavljaju dojma kao da se radi o nekakvom ‘sudbonosnom’ izlaskom na birališta koje će odlučivati o sudbonosnim državnim i nacionalnim temama.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Trenutno vladajuće stranke kao što su SNSD, SDA, HDZ I DF čitavu predizbornu kampanju pokušavaju svesti na dizanje nacionalnih tenzija na pričama o razdruživanju i spašavanju BiH (SNSD, SDA DF), te o fingiranom sukobu oko Izbornog zakona (SDA, DF i HDZ).
U njihovim kampanjama koju vode četvorica čelnih ljudi koje je netko nedavno nazvao ‘Braćom Dalton’ (Komšić, Izetbegović, Dodik i Čović) nema ni riječi o lokalnim problemima građana niti o rješavanju ključnih životnih problema u lokalnim sredinama. Sigurni smo čak da ni oni sami pojma nemaju tko su im zaista kandidati na lokalnim razinama niti kakve programe nude. Jer, evidentno…, takvi programi niti ne postoje.

‘Braća Dalton’ furaju sve po starom

U njihovim izjavama nema ni traga pričama o ‘budućnosti’ na lokalnoj razini. Umjesto toga ponovno je na djelu samo prizivanje duhova prošlosti i eventualno ponegdje ‘krpljenje’ rupa na cestama. Potpuno je jasno da stranke vladajuće četvorke koju vode spomenuta ‘Braća Dalton’ nemaju ni vizije  ni ideje već su se po tko zna koji put opredijelili na dizanje tenzija.

Očigledno, smatraju da će još jednom ‘upaliti’ i oprobani i dosad uspješni recept koji ničemu ne služi osim da se aktualni neuspješni lideri pod svaku cijenu zadrže u vlasti i nastave krojiti sudbinu njihovim fingiranim svađama izmučene građane Bosne i Hercegovine.
Pri tome, smatraju da će pod svakodnevnom međusobnom kanonadom raznih optužbi, laži, izmišljanja i prijetnji građani lako zaboraviti da sve analize govore da je sadašnje Vijeće ministara BiH najneučinkovitije od kada postoji ovakva BiH.

Također, smatraju da će građani zaboraviti da nova Vlada Federacije BiH ni dvije godine nakon prošlih izbora nije niti formirana, te da joj nedostaje više ministara. Umjesto toga Federacijom vlada skupina ljudi koji nemaju čak ni podršku u federalnom Parlamentu ni na jednom ključnom pitanju.

Računaju, također i na to da će građani zaboraviti da u pojedinim županijama nove Vlade uopće nisu formirane zbog unutarstranačkih borbi za fotelje.

Bizarne situacije

Također, cijelu kampanju koja je ovih dana dolazi do svoje polovine trajanja obilježava niz bizarnih situacija povezanih s epidemijom koronavirusa.
Tako primjerice, imamo situaciju da Sebija Izetbegović svakodnevno poziva građane na poštivanje epidemioloških mjera, a da stranka kojoj je njezin suprug na čelu (SDA) svakim  novim danom održava po jedan ogroman predizborni skup kršeći sve mjere na koje se doktorica Izetbegović poziva.

Također, Milorad Dodik u kampanji se odlučio na pokazivanje mišića, pa je tako dan nakon što je DNS izašao iz koalicije na Nešićeva vrata pokucao MUP. Dodik je, uz to, faktički na svoju ruku zatvorio škole u Republici Srpskoj  unatoč svim preporukama od strane struke da za takvo nešto nema potrebe. Ali, u njegovom slučaju sve se svelo na jednu dobro poznatu bahatu krilaticu: ‘Mogu što hoću, jer ja sam vaš Bog’.

Da ne bi bili usamljeni u apsurdnim potezima u okviru ove kampanje prvoj dvojici se pridružio i Dragan Čović, koji kampanju svoje stranke svodi na hodanje po opustošenim općinama gdje je veći broj ljudi u Njemačkoj nego na svojim kućnim adresama, zaboravljajući ili ignorirajući činjenicu da su svi iselili upravo za vrijeme vladavine njegovog HDZ-a.
Da ne bi bio izuzetak od navedenih, i lider DF-a (Željko Komšić), kao da se stavio u ulogu predsjednika druge stranke, odnosno SDA, pa tako obilazi načelnike iz SDA dajući im podršku i djeluje kao zamjena Bakiru Izetbegoviću dok se on nalazi u samoizolaciji.

Fiktivni sukobi

Kada pogledamo sve zajedno, nitko nije bio naivan da bi od ovakvih vladajućih lidera očekivao konkretne vizije, programe, projekte, ali iskorištavanje lokalnih izbora u svrhu dizanja nacionalnih tenzija i priskrbljivanje osobnih političkih poena na prizemnoj retorici ovaj put prelazi svaku mjeru.

Očigledno, igraju na samo jednu kartu, a to je: Da će svojim fiktivnim sukobima još jednom homogenizirati svoje birači, a prljavom kampanjom ogaditi ljude od masovnog izlaska na izbore, pogotovo u uvjetima korone.

Na građanima je odgovornost moći rasuđivanja… J. S.

Izvor: dnevni.ba

Nastavi čitati

Preporuka

GRAHOVAC: “Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu

– On je već problem mnogima. Građani Srbije uočavaju – dokle više Dodik. Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu. On uočava da je višak svuda. On neće postati američki igrač, ali on je potrošen”, dodao je Grahovac.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Grahovac o Dodiku

Blagoje Grahovac, penzionisani general i geopolitički analitičar, rekao je večeras u Pressingu da Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine komentarišući sve učestalije najave Milorada Dodika, lidera SNSD-a, o ”razdruživanju”.

Gost emisije je rekao da je to ”zavaravanje srpskog etnosa u BiH”.

”To je zavaravanje sebe i zavaranje srpskog etnosa u BiH. Ne vjerujte u tu priču, Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine. Bosni i Hercegovini je potrebna vladavina prava, nema razdruživanja. Dodik će uskoro postati sopstveni problem. On je već problem mnogima. Građani Srbije uočavaju – dokle više Dodik. Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu. On uočava da je višak svuda. On neće postati američki igrač, ali on je potrošen”, dodao je Grahovac.

Hoće li ishod izbora u Americi promijeniti politiku ove velesile prema BiH?

”Neće to naročito promijeniti, rekao sam – da je sreće da Bernie Sanders ostane kandidat. Ako ne on, onda će pobijediti Donald Trump. Zašto? Amerika je svjesna da je to učmao sistem i da postaje problem za sebe. Da li će promijeniti situaciju prema nama ako BIden pobijedi? Ne, naročito. Siguran sam da će Srbiji biti postavljeni strožiji zahtjevi za priznanje Kosova. To je završen posao samo što u Srbiji nema nijedan političar toliko snage da realnost saopšti sebi i drugima. To je gotovo. Šta će se desiti poslije izbora? Neće se promijeniti interes Amerike prema Balkanu, bit će pojačan interes”, rekao je gost Pressinga.

O Dejtonu i njegovim eventualnim promjenama…

”Da BiH nije zarobljena od svojih političara, Dejtona se niko ne bi sjećao. Profunkcionisaće jer će građani BiH, kada počnu da ih mijenjaju, političare će mijenjati svakih pola godina. Mijenjati vlast – to će biti poželjno pomodarstvo u Bosni i Hercegovini. Profunkcionisaće, ali sa zakašnjenjem jer će građani vrlo brzo shvatiti da se s ovakvim političarima više ne može”, procijenio je on.

Naglasio je da očekuje da će ”Aleksandar Vučić na vlasti ostati još godinu i po dana”. Zašto?

”Navijam da ostane godinu i po dana i kada profunkcioniše ovaj program američki za Srbiju i Kosovo, a to će se desiti u martu, a siguran sam da će u julu dobiti zahtjev da promijeni Ustav i da u preambuli izbriše da je Kosovo dio Srbije. Nakon toga će biti priznanje Kosova. Pošto on to neće imati snage da prevali, on je ograničio i sljedeći mandat. Na treći april 2022. godine. On tačno zna kako će to ići terminski i pošto neće biti u stanju da prihvati Kosovo, tražit će referendum i oni će ga odbiti”, najavio je Grahovac.

Grahovac je govorio i o ostalim aktuelnim temama, Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Za Milorada Dodika je rekao da je kabadahijski političar, a Dragana Čovića ocijenio je opasnim.

U nastavku su komentari ostalih regionalnih lidera.

Milorad Dodik: Kabadahijski političar koji mora ići.

Dragan Čović: Neiskren, opasan.

Izvor: N1

Nastavi čitati

Preporuka

Dr. Anto Ivić: Bosna nije oslobođena, već oružjem porobljena

Osvrt Mustafe Cerića, bivšeg reis-ul-uleme u BiH, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, na devetnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i sedamnaesto vojno hodočašće na Bobovac 24. listopada ove godine (uoči spomendana smrti bosanske kraljice Katarine), na prvi pogled mogao bi izgledati kao dobronamjeran poziv na molitveno i duhovno zajedništvo pripadnika svih konfesionalnosti u Bosni i Hercegovini, da detaljnijim čitanjem ne otkriva niz proturječnosti i nelogičnih konstrukcija s političkim ciljevima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Za Bosansko kraljevstvo koje je postojalo 86 godina (1377.-1463.), Cerić u kolumni za portal Pressmedia.ba piše: „Dolaskom Osmanlija u Bosnu, bosanska kraljevina je ukinuta tako što je Bosna postala dio univerzalne osmanske carevine.“

Pogled na prošlost ocjenjuje: „Nema apsolutne suglasnosti ni oko jedne, pa tako ni oko bosanske historije o tome tko oslobađa a tko porobljava jednu zemlju, kraljevinu ili državu. Uvijek je bilo i uvijek će biti da je neko za jedne osloboditelj, dok je za druge porobljivač.“

Ovim se ne samo promiče teza da je Bosna oslobođena osmanlijskom invazijom, već se relativizira ono što je opće poznato. Osmanlije su u svojoj ekspanzionističkoj politici usmjerenoj prema Europi, vojno osvojile ove krajeve, a njihov vođa sultan Mehmed II. s ponosom nosio je ime „El-Fatih“ – Osvajač, a ne Osloboditelj. Bosanska Kraljevina nije ukinuta, nego silom i oružjem osvojena i porobljena. Bosanski kralj je ubijen i pored obećanja da će mu biti pošteđen život ako preostale utvrde mirno preda, što je učinio, ali time život nije sačuvao.

U „univerzalnoj osmanskoj carevini“ kako je Cerić naziva, možemo reći da nije provodila veliki pritisak u cilju islamizacije, niti je ona bila izrazita, dok im je god „za vratom puhao“ ugarsko-hrvatski kralj Matija Korvin, a središnja Bosna bila pogranično područje prema još neosvojenom hrvatsko-ugarskom teritoriju. Tek 60 godina nakon pada Bosanskog Kraljevstva, tj. padom Srebreničke, a zatimi Jajačke banovine, islamizacije je potaknuta terorom i rigoroznim zakonima. Posljedica takvog „univerzalizma“ je bila da od gotovo 500 poznatih katoličkih crkava koje su postojale na području koje danas zauzima Bosna i Hercegovina, do kraja 17. stoljeća nisu porušene ili pretvorene u džamije samo 5 crkava!

Među predosmanskim crkvama bile su i tri na Bobovcu. Nalazile su se unutar bobovačke fortifikacije kao i jedan od ukupno sedam kraljevskih dvorova bosanskih vladara. Crkve, kao i dvor, uništeni su u turskom razdoblju.

Nadalje, Cerić veli: „Bobovac ima i svoj duhovni značaj u smislu sjećanja na vjeru i tradiciju drevnih Dobrih Bošnjana ‘Bono Homini’, koji su imali svoju Bosansku crkvu – ni istočnu ni zapadnu, ni hrišćansku ni kršćansku, već svoju ‘krstjansku’.“

Nije jasno kako to Bobovac, a napose ostatci njegovih crkava, od kojih je jedna i restaurirana, podsjećaju i na što drugo osim na ono što jesu. Upravo na tom mjestu prilikom hodočašća i danas se slavi sv. misa.

Dobri Bošnjani – „bonoHomini“ nisu nikakva etnička ili vjerska skupina, odnosno pripadnici Bosanske crkve, nego oznaka za društveni status kojeg treba promatrati u europskom kulturološkom krugu. Budući da autor teksta nije povjesničar, shvatljivo je nerazumijevanje tih termina, ali nikako i opravdano pogrešno tumačenje.

Jezičnim promjenama i palatalizacijom, katolici od kraja 19. stoljeća sebe nazivaju „kršćani“, dok su se ranije nazivali „krstjani“. Dakle, ovdje je riječ ili o temeljnom neznanju ili o manipulaciji koja ima za cilj dokazati neku jezičnu posebnost, ali bez argumenta.

Pišući o „crkvi bosanskoj“ i osvrtu na pojavu katara, albigenza, paterana, babuna i bogumila u Europi, Cerić previđa da je Bosna bila dio kršćanskog duhovnog prostora Europe i da je dijelila duhovna kretanja i pojave na tom prostoru, sa specifičnostima kao i u drugim područjima. Dakle, Bosna nije bila na Mjesecu, na kojeg je sletio „osloboditelj“ El-Fatih.

S konstatacijom da Bobovac „nije izgubio svoj povijesni i simbolički značaj u smislu drevne tradicije bosanskog kraljevstva i bosanske državnosti“, možemo se uvjetno složiti, ali s napomenom da je od tradicije srednjovjekovne Bosne jedini kontinuitet do danas zadržan jedino u postojanju Franjevačke provincije Bosne Srebrene kroz sva ta stoljeća. (Jedan od franjevačkih samostana povezan je upravo s Bobovcem). Osmanlijske provincije nisu imale nikakvu državnost, pa tako niti one koje su nosile ime Bosne ili Hercegovine.

Indikativno je da Cerić našu zajedničku domovinu naziva Bosna. Mi živimo u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, nastaloj spajanjem dviju povijesnih pokrajina, Bosne i Hercegovine – ranije Huma. Hrvati katolici imaju potpuno pravo moliti se za svoju domovinu upravo na mjestu gdje su molili i njihovi pretci prije nego što su Osmanlije svojom osvajačkom politikom ne samo porušile njihove bogomolje, već i izmijenile etničku i konfesionalnu strukturu ovog područja.

Cerićev stav da: “nema nitko pravo Bobovac prisvajati samo sebi ni nacionalno, ni državno, ni duhovno zato što simbol Bobovca pripada jednom vlasniku, a to je Bosna i njeni autohtoni Bošnjaci/Bosanci različitih vjera, Bosna koja nikad nije bila ni hrvatska ni srpska, ni turska, ni austrougarska, ni jugoslovenska, već isključivo i samo bosanska“, upravo negira temelje na kojima Bosna i Hercegovina jedino može i postojati, a to je da bude država i Hrvata, i Srba i Bošnjaka (ranije Muslimana).

Ne ulazeći u elaboraciju nastanka suvremenih nacija, činjenica je da Hrvati kao narod nemaju potrebu svoj identitet graditi u 21. stoljeću, jer je on ovdje nastajao i razvijan još od vremena nastanka islama na Bliskom istoku. Gotovo 1.100 godina je od uspostave Hrvatskog Kraljevstva i to upravo na području koje je danas dio Bosne i Hercegovine. Unatoč stavovima poput Cerićevih, uvažavajući BiH i kao domovinu drugih, Hrvati su uvijek smatrali i smatrat će bosanske kraljeve i kraljice svojim, napose se sjećajući spomendana smrti kraljice Katarine, koja je upravo spašavajući glavu pred El-Fatihom svoje konačno utočište našla u Rimu, gdje je i umrla 25. listopada 1478. godine. | HMS

NAPOMENA: Autor teksta je doktor povijesnih znanosti. Doktorirao je na Sveučilištu u Zadru. Autor je i koautor 13 knjiga o migracijama stanovništva u vrijeme Osmanlijske okupacije Bosne i Huma.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x