Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MUSLIMANSKI ĆUTOLOZI U SRAMNOJ ULOZI: Izetbegović je morao pozvati vođe islamskih zemalja da osude zločine u Ukrajini i da ne šalju Putinu vojnike

Jučer je objavljena vijest od koje je strijepio svijet da će se rat u Ukrajini rasplamsati. Nju je najavljivao ruski predsjednikVladimir Putin tvrdeći da treba dozvoliti „dobrovoljcima“ sa Bliskog istoka da se pridruže ruskoj armadi u invaziji na Ukrajini. Tu mogućnost je Putin i iskoristio jer agencije javljaju da je Rusija u Donbasu na istoku Ukrajine rasporedila do 20.000 plaćenika iz Sirije i Libije te drugih zemalja.

“Plaćenici su u borbu poslani bez teške opreme i oklopnih vozila. Koristi ih se kao pješaštvo protiv ukrajinskih snaga”, rekao je, prenosi Guardian. Plaćenike je regrutirala Wagner grupa, čiji je organizator navodno i sam u Donbasu.

KADIROV, ASAD, HAFTAR…

Kao što je poznato u Ukrajini ratuju Čečeni koje je osobno poslao njihov predsjednik Ramzaj Kadirov. Oni su udarna pesnica u borbama u Mariupolju. Nije poznato koliko tačno Čečena ratuje u Ukrajini. Ali je sasvim sigurno da su saučesnici u zločinima koje je počinila ruska vojska tokom opsade ukrainskih gradova, posebno Mariupolja.

Ranije su mediji izvještavali da je siromašna zemlja Dagestan Putinova „oaza“ za ragrutiranje boraca za Ukrajinu. Navodno ih je već poginulo stotinjak, a jednog od tih boraca je osobno Putin posmrtno odlikovao.

Nedavno je teroristička organizacija ISIL obećala da će “osvetiti” ubistvo svog bivšeg vođe, pozivajući pristaše da iskoriste oružani sukob u Ukrajini za organizovanje terorističkih napada u Evropi.

Glasnogovornik grupe Abu Omar al-Muhajir pozvao je pobornike da nastave napade u Evropi, iskoristivši “priliku” protiv “križara koji se bore jedni protiv drugih”.

Sve ovo ukazuje da je Putin u prednosti u odnosu na zapad kad je u pitanju odnos islamskog svijeta prema ratu u Ukrajini. Manje više islamski svijet ignorira koliko može ovaj rat. Čak šta više, mediji na bliskom istoku sa dosta cinizma prebacuju zapadnjacima što su bili indoletni prema zločinanima koji su često i sami činili na Bliskom istoku.

Posebno je tema geopolitičkih potresa koje će izazvati rat u Ukrajini. Taj potres će sigurno osjetiti mnoge zemlje na Bliskom istoku iako ih većina koristi priliku da se prestroje ili konsolidiraju svoju blokovsku poziciju u odnosu na Ameriku i Evropu, odnosno Rusiju i Kinu. Međutim ovo što se sad pokazuje jeste da je Putin „zadužio“ mnoge muslimanske zemlje koje mu sada moraju vraćati „danak u krvi“. To je slučaj sa čenskim vođom Ramzajem Kadirovim, sirijskim predsjednikom Beshirom Asadom, i libijskim generalom Khalifom Hafatarom.

BOŠNJAČKI ĆUTOLOZI U SRAMNOJ ULOZI

Možda sve druge islamske zemlje geografski mogu sebi priuštiti neutralnost jer su daleko od ratnog požara u Ukrajini, osim Bosne i Herecgovine i Kosova. Njih se najdirektnije tiče rat u Ukraini kao što svjetski mediji ispravno i naglašavaju tu činjenicu. Kada je „balkanski kasapin“ Slobodan Milošević činio balkanskim muslimanima ono što Putin sada čini Ukrajincima, zapadni svijet je to osudio i vojno intervenirao da bi ga zaustavio u činjenju zločina. Zapadnu alijasnu se predvodila dvojica hrabrih lidera Bill Clinton i Tony Balir. Priča o zločinima nad balkanskim muslimanima je manje više poznata i stoga veoma podsjeća na priču o zločinima u Ukrajini.

Zato niko nije pozvaniji od bosanskih vođa, kako Bakira Izetbegovića tako i reisa Huseina Kavazovića da sami osude ruske zločine u Ukrajini, da pozovu islamski svijet da osude te zločine kao što je kršaćanski svijet osudio zločine u Bosni, te da pozovu svakoga ko može doprinjeti da se zaustavi „sibirski kasapin“ u Ukrajini. Posebnu osudu zalužuje čečenski vođa Kadirov od koga se balkanski muslimani moraju distancirati i proglasiti ga „personom non grata“.

Pošto to do sada nisu učinili nije za očekivati da imaju takvih namjera. Ne budu li to učinili u vrlo skoro vrijeme, i budu li se ispostavile tačnim vijesti o prisustvu „islamskih ratnika“ u Donbasu, primarni zadatak sarajevskih medija je raskrinkavanje bošnjačke političke i vjerske elite koja, očito, „sjedi na dvije stolice“ pribojavajući se Putinove pobjede u Ukrajini! Sufleri koji takve procjene doturaju Izetbegoviću su također Putinovi dužnici. I to je problem trenutne politike u Sarajevu. Možda i veći od porpagande da su Milorad Dodik i Dragan Čović ruski igrači, na čemu posebno insistira Željko Komšić. Dodik je „značkom na reveru“ jasno deklarirao i opredjelio za stranu u ukrajinskom ratu, dok Čović slijedi politiku Viktora Orbana, koji mu je uzor, i zauzima stav prema Dodiku kao ovaj prema Putinu. Oni također iščekuju ishod rata u Ukrajini, pa su, kako izjavljuju, prolognirali realizaciju svojih secesionističkih političkih ciljeva. Vjerovatno bi Dodik već poslao svoje dobrovoljce u Ukrajinu da se ne boji da bi mu mogli zatrebati ovdje, kod kuće. I u tom kontekstu je sporost i indolentnost bošnjačkih vođa kao „ćutologa“ nedopustiva!

Izvor: TBT

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x