Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MOSTAR: Tri štrajka! Studenti i medicinari, pa onda zaposleni u HT-u i BH Telekomu traže svoja prava

Mostar će ovaj petak biti grad prosvjednika. Naime, od 10 sati do 10. 30 sati prosvjede su najavili zaposleni u zdravstvu HNŽ-a a u 12 sati nove prosvjede najavili su i studenti Sveučilišta u Mostaru. No, ni sljedeći tjedan neće biti miran kada prosvjede najavljuju zaposleni u dva javna telekom operatera, HT Mostar i Bh. Telekom.

Studenti traže manje školarine i veću transparentnost, ali i nastavu „uživo“

“Evoluiraj, nisi kamen”, ovim natpisom na svom Instagram profilu Marko Vračević, studen i jedan od inicijatora studentskih prosvjeda u Mostaru prije mjesec dana, najavljuje novi studentski bund ispred zgrade Rektorata. Ovaj put, u petak, 13. studenoga u 12 sati.

“EVOLUIRAJ NISI KAMEN ! Prosvjed u najavi. PETAK 13. Podijeli, pošalji i razgovaraj sa svojim kolegama/icama o tome šta možemo promijeniti na Sveučilištu. Zauzmimo aktivno učešće u našoj sredini. Recimo glasno šta nam smeta, dosta smo šutili, evoluirajmo nismo kamenja. Svi zajedno možemo napraviti ono sto drugi nisu, a trebali su. Podržite nas SMANJITE ŠKOLARINE! HOĆEMO NA FAKULTET!”, napisao je ovaj student u objavi na svom Insagram profilu.

Podsjetimo, mostarski studenti su mirno prosvjedovali ispred Rektorata i 14. listopada tražeći tražeći ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25%, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina. U prosvjedima nisu dobili podršku Studentskog zboga koj je stao na stranu Rektorata. Međutim jedini odgovor koji su dobili iz Rektorata je da se radi o “ispolitiziranim prosvjedima” te da se nastava odvija u kombiniranom modelu zbog epidemioloških mjera.

Zaposleni u zdravstvu prijete generalnim štrajkom

Prosvjed u petak i to od 10 sati do 10.30 najavili su zaposleni u zdravstvu HNŽ-a i to iz dva sindikata – Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Reprezentativnog sindikata SKB-a Mostar. Ova dva sindikata predstavljaju oko 2.600 djelatnika u zdravstvu HNŽ-a i ponovno će, ovaj put u petak, 13. studenog, ići u prosvjednu šetnju ulicama Mostara. Njihovi zahtjevi su potpisivanje novog kolektivnog ugovora, povećanje plaća, ispunjenje obveza poslodavaca prema zaposlenicima i, kako su naglasili, dostojanstven život.

Na “tapetu” sindikata je županijski ministar zdravstva dr. Goran Opsenica, Sektor rada pri Ministarstvu zdravstva i Vlada HNŽ-a koji se, kako ističu sindikati, bahato i neodgovorno odnose prema radnicima zaposlenim u zdravstvu.

“Nitko od predstavnika vlasti nije nam se obratio. To dovoljno govori o odnosu resornog ministra zdravstva, premijera i svih ministara o tome što misle o radnicima zdravstvu”, rekao je i na prošlotjednom prosvjedu predsjednik nezavisnog radnika zaposlenih u zdravstvu Dalibor Vuković, istaknuvši ignorantski odnos prema zaposlenima u zdravstvu.

“Poručujem im da je sljedeći korak generalni štrajk. Nećemo im dati mira dok ne potpišemo kolektivni ugovor”, rekao je Vuković. Tjedan dana nakon ovog prosvjeda, održanog, 5. studenog, sindikati ponovno obećavaju generalni štrajk ukoliko izostane reakcija odgovornih te ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Prosvjeduju i zaposleni u HT Eronetu i Bh Telekomu

U štrajku su i sindikati HT Mostar i BH Telecoma. Oni su 8. studenog u zajedničkom priopćenju za medije naveli kako od ponedjeljka, 9. studenog kreću u štrajk. Najavili su i štrajk ispred Uprave HT-a za sljedeći tjedan. I ovdje je razlog kolektivni ugovor kojeg, kako sindikati navode, Vlada Federacije BiH odbija zaključiti sa ovim zaposlenicima iz područja telekomunikacija.

“Kako Vlada Federacije BiH i dalje odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija, ovim putem izvješćuju javnost da će u BH Telecomu d.d. Sarajevo i HT-u d.d. Mostar 9. studenoga 2020. godine započeti štrajk. Odbijanjem Vlade FBiH da zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi se u neizvjesnost cca. 5.000 radnika u ovim tvrtkama, kao i članovi njihovih obitelji.

Ovim postupkom Vlada FBiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterija i za razliku od ostalih javnih tvrtki, samo na području telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora. Zbog trenutne epidemiološke situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni prosvjedi svedu na minimum”, istaknuli su oni u svom priopćenju.

Već prije sindikati su istaknuli, zasigurno opravdanu bojazan.

“Takav odnos Vlade FBiH prema radnicima u telekom poduzećima, bez ikakvog valjanog razloga, stvara opravdani strah kod radnika da su ponovo dio obećanja u tajnim razgovorima sa MMF-om, da će poslužiti kao zalog za uzimanje kredita, a da je smanjenje radničkih prava uvod u privatizaciju koja je u isključivom interesu stranih lobija, a na štetu građana u FBiH”, smatraju sindikati ova javna telekom poduzeća iz FBiH.

Inače, HT Mostar ove godine je prvi put zabilježio negativan rezultat u prvih pola godine s iznosom većim od 1,7 milijuna eura kao posljedica pada aktivnosti izazvanih epidemijom koronavirusa. HT Mostar je u većinskom vlasništvu entiteta Federacije BiH s 50,10% udjela, T-Hrvatski Telecom Zagreb je drugi najveći dioničar koji drži 39,10% dionica, treći je Hrvatska Pošta Zagreb koji je vlasnik 5,23%, dok mali dioničari imaju 5,57% dionica.

U svakom slučaju, čeka nas nemirni petak, 13. studenog – nezadovoljni su studenti i zaposleni u zdravstvu. Ali, nema mira ni sljedeći tjedan kada su prosvjed najavili i zaposleni u HT Eronetu i BH Telekomu.  Studenti traže da daju Sveučilištu manje novca, manje školarine, a zaposleni u zdravstvu traže više novca i više zaštite od institucija – potpisivanje kolektivnog ugovora. No, zaposlene u telekomima strah je otkaza koje nosi neminovna privatizacija na koju se obvezala Vlada FBiH i traže Granski ugovor kao jamstvo ostanka na radnim mjestima.

OPSENICA: SINDIKAT SE JOŠ NIJE OČITOVAO NA PRIJEDLOG VLADE

Vlada i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ uputili su odgovore na dopise Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar još koncem mjeseca rujna, ali nismo dobili povratnu informaciju odnosno njihovo očitovanje na prijedlog Vlade HNŽ, kazao je ministar dr. sc. Goran Opsenica u izjavi za medije nakon prosvjeda medicinskih djelatnika održanih ispred zgrade županijske vlade.

Ministar Opsenica naglasio je kako Vlada HNŽ nikad nije odbila pregovore i kako je Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar predložila povećanje koeficijenta u istom postotku kao i Strukovnom sindikatu liječnika medicine i stomatologije u HNŽ.

-Nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li prijedlog Vlade HNŽ. U slučaju da ga prihvate, potpisali bismo kolektivni ugovor, a u slučaju da ga ne prihvate, predložit ću Vladi HNŽ imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma početka pregovora, sve sukladno zakonskim odredbama i predviđenim procedurama, rekao je Opsenica.

Istaknuo je i to kako je problem što Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar komunicira službeno, pisanim putem preko pošte, a Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ putem medija, odnosno Vlada HNŽ i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ nisu nikad dobili zahtjev za organiziranjem sastanka.

-Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar tražio je pojašnjenje onoga što piše u Zaključku Vlade HNŽ pa smo i na to traženje uredno odgovorili. Međutim, ponavljam, očitovanje je izostalo, a bez njega nema temelja za daljnje korake. Sindikati su uputili pismo, ističući da nisu dobili to pojašnjenje pa smo im ga ponovno poslali. U Zaključku je jasno napisano što nudimo, a to je, u razmjernom odnosu, isto ono što je dobio Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ, zaključio je ministar Opsenica.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x