Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MIRO LAZOVIĆ: “Ono što Dodik radi na kraju će mu se obiti o glavu, ne samo njemu, nego i Vučiću…”

Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Miro Lazović analizirao je aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini rekavši kako su politike koje su kreirale agresiju na našu zemlju i danas prisutne.

“Politički ciljevi su isti kao i devedesetih. Od politika koje su kreirale rat se ne može očekivati da rade na očuvanju mira. Politika koju danas vodi Milorad Dodik je ista politika koja je u Jugoslaviji napravila haos. Tu postoje i skriveni politički ciljevi HDZ-a. Čović i Dodik, ali i njihove politike su poput one Tuđmana i Miloševića, te Bobana i Karadžića. Stvari se zasigurno moraju popraviti ili kazniti one koji su doveli do ovoga”, smatra Lazović.

Kazao je kako je memorandum ‘SANU 2’ u punom jeku na čelu sa Miloradom Dodikom.

“U memorandumu ‘SANU 2’ 2012. godine se jasno govori kako Bosnu i Hercegovinu treba destabilizirati, što upravo Dodik i radi. Ono što Dodik radi će mu se na kraju obiti o glavu, ne samo njemu, nego i Vučiću. Albin Kurti mu je jasno dao do znanja kako neće dozvoliti formiranje srpskih zajednica na Kosovu, tačnije neće dozvoliti bosnizaciju Kosova. Ono što se može zapaziti jeste da je posljednja dva mjeseca pojačana aktivnost međunarodne zajednice, posebno Velike Britanije. Zatim imamo pozitivne poruke iz Evropske unije koje nas ohrabruju. Trenutno se biju bitke između građanskog koncepta i etničkih politika”, naveo je Lazović.

Lazović je istakao kako je suludo poistovječivati građansku državu sa muslimanskom.

“To su stvari koje treba odbaciti. Potrebno je izaći sa principima na kojima počiva Evropska unija. Ne možemo biti zadovoljni aktivnošću međunarodne zajednice kada su u pitanju krize. Od pada Aprilskog paketa 2006. godine, Amerika je na neki način prepustila ovaj dio Evropskoj uniji, koja se pokazala izrazito nesposobna i razjedinjena. Od njih ne treba očekivati da konsenzusom donesu neke stvari bitne za napredak Bosne i Hercegovine. Sve dok se Amerika aktivno ne uključi, ovdje neće biti rješenja”, mišljenja je Lazović.

Kako kaže, ohrabruje to što je Bidenova administracija odlučila da konačno kreira svoju politiku na ovim prostorima skupa sa Evropskom unijom.

“Treba pohvaliti odnos Velike Britanije posljednjih mjesec dana, čiji glas je veoma glasan i bitan. Mislim da će politika Milorada Dodika izgubiti, te da će se iz krize izaći na način da će Bosna i Hercegovina brzim koracima krenuti ka EU i NATO-u”,  istakao je Lazović.

Kada je u pitanju podrška destabilizirajućim faktorima iz Evropske unije, Lazović je spomenuo lidere Mađarske i Slovenije, na čijem čelu su desničari.

“Orban i Janša su posljednjih mjeseci primili Dodika i dogovarali neke stvari sa njim. Ohrabrujuće su poruke niza evropskih parlamentaraca koji su bili u Sarajevu sa stavom da su Milorad Dodik i njegova politika problem, ne samo za našu zemlju, nego i za Evropsku uniju. Evropa u Bosni i Hercegovini brani svoje stavove, principi po kojima žive građani Evrope treba da se ugrade u Ustav Bosne i Hercegovine”, naveo je Miro Lazović za Hayat.

Dodao je kako se ne može kompromis tražiti sa politikama koje ruše koncept stabilne i demokratske države.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x