Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MILANOVIĆ: Hrvati u BiH su spremni za treći entitet

”Hrvati u BiH spremni su za treći entitet”, izjavio je Milanović, rekavši kako je “ozbiljna stvar ono što Hrvatski narodni sabor najavljuje”.

“Kada bi naši ljudi, političari, Plenković čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne se bavili točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju. Ne bih htio da to ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo u tom pravcu, ja ću ih podržati. Ja bih radije da se riješi načinom i metodama koje ja predlažem, a to je ovaj slučaj širenja NATO-a, to je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se brate raziđemo, da priznamo da postoje ove u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Ili ćemo kroz pritički pritisak kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice koje vrapci jedu na podu, isposlovati to, istjerati pravdu, da se problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika. Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula, to je nemoguće. On je arogantan i radi što hoće. Za par dana dolazi u Sarajevo i Mostar predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, to je Plenković isposlovao. To je valjda pogrebna zabava, žena dolazi donijeti cvijeće na grob. Hoće li doći podržati Hrvate i njihova temeljna prava i ništa više od toga. Ovdje se govori i talijanski u Puli i to je lijepo, tamo pokušavaju zatući Hrvate. Zašto dolazi Ursula von der Leyen, da podrži juler raspisane izbore od strane uzurpatora ili da podrži HNS? Kasno je, trebala je biti tu prije mjesec dana, prije godinu dana. Sad se dolazi smijati ljudima u lice, to je Plenkovićev doprinos”, rekao je Milanović.

Kaže da se mora naći s premijerom i raspraviti koji je zajednički položaj i pozicija.

“Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali… Premijer očito ne razumije, nije mu ni stalo. Ja sam jasan, Plenković onda mora reći ‘ja ću učinit sve da Finska i Švedska ‘ladno uđu u NATO’. OK, to je tvoj stav, onda znamo gdje smo. Onda je i moj manevar tu ograničen. Ja ne mogu to u NATO-u blokirati sam. Ja mogu reći veleposlaniku u NATO-u da blokira, Plenković mu može reći ne. Onda on mora bit suzdržan, a sudržanim glasom odluka prolazi”, rekao je Milanović o potrebi sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost pa poručio: Tretiraju nas kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u”.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”20″]Ponovio je kako je Hrvatski narodni sabor spreman ići s rješenjem – posebna vrsta samouprave, koje je izvan državno-pravnog sustava BiH. ”Lukavo je sročeno i nije protuustavno, ali ćemo imati reakcije da komadamo BiH i da smo šovinisti. Mislim da mene ljudi nisu doživjeli kao šovinistu. Možda budalu. Radije ću biti budala za hrvatske interese”, rekao je[/perfectpullquote].

“Djelujem kao ucviljena šiparica, ali neću prestati upozoravati. Rado ću biti i budala za hrvatske interese”, rekao je.

“U BiH su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri! I sad će tamo doći predsjednica EK-a i smijati nam se u lice. To je Plenković sredio. Pa daj vijenac nek’ pošalje na groblje i tako je sve gotovo. Što se njega tiče”, rekao je Milanović.

“I Amerika je nastala na zločinu”

Osvrnuo se i na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“On je ukrao nešto i to drži u sefu i ne da. Jer on gubi sve u slučaju pravednog rješenja, ne može više biti član Predsjednišva. Bakir može, on igra drugu vrstu igre. To je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva. Hrvata nema dovoljno. Komšić već godinama krade. Ja sam nasjeo na to prije 12 godina, samo tada i samo jednom. Nakon toga govorim nije fer, nije fer”, rekao je Milanović.

“Milorad Dodik u ovom trenutku je za nas partner. On nije četnik. Putin ni ne zna da Dodik postoji. Dodik je vođa jedne male zajednice. Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su nam saveznici”, kazao je, a upitan za činjenice da je Republika Srpska nasatala na zločinu, uzvratio je: “Helou? Helou? I Amerika je nastala na zločinu, puno država je nastala na zločinu”.

Čović: Kreće proces

”Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora. Taj proces današnjim danom (4. travnja 2022.) otpočinje”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović Gostujući na RTL televiziji.
Na pitanje što to znači, Čović je rekao kako to znači ”provesti zaključke Hrvatskog narodnog sabora da bi pokazali svoju vjerodostojnost”.

To znači naći rješenja unutarnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda BiH”, rekao je čelnik HDZ-a BiH.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”20″]‘Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti”, rekao je Čović za RTL.[/perfectpullquote]

Čović kaže i kako se kreću ”pripremati za izbore kao da će biti sutra”.

‘Izbori su nažalost raspisani i mi smo smatrali da nemamo nikakvih tehničkih ni pranih preduvjeta. Međutim, mi moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo te izbore”, rekao je. Dodao je kako će se izborno zakonodavstvo mijenjati ako uspiju ”naći dovoljno kvalitetnu većinu unutar parlamenta Bosne i Hercegovine”.

”Vrijeme za to je isteklo. Imamo još neke opservacije u Domu naroda koji smo dali mi i u Zastupničkom domu koji su dali Bošnjaci zajedno sa nekim lijevim strankama. Uvjeren sam da za to više vremena nema. Pokušat ćemo još ova dva-tri mjeseca koliko još parlament radi, a pozivam sve institucije Republike Hrvatske da iskoriste svoje autoritet i utjecaj unutar asocijacija kojima pripadaju EU i NATO savezu, ali i svih drugih da otvore pitanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x