Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Milanović: Hrvati će proglasiti samoupravu. EUFOR i ALTHE-a će biti nahuškani na Hrvate. Želim to izbjeći

Milanović je govorio o uslovljavanju Švedskog i Finskog ulaska u NATO od turskih vlasti, rekavši da Zapad u potpunosti ignoriše interese Ankare.

“Ja ne znam šta će se iz toga izroditi. Da li je uopće moguće da Švedska, posebno Švedska zadovolji turske zahtjeve, Pristanele li Švedska na te zahtjeve više neće biti ista. Pristane li njihova vjerodostojnost se raspada. Turska sigurno neće ustati od stola dok nešto ne dobije”, rekao je Milanović.

Dodao da će Turska skupo prodati svoju poziciju u NATO-u, sve suprotno od Hrvatske.

“Dobro je da ljudi u Hrvatskoj vide kako se ozbiljne države ponašaju. Mi, odnosno ja, nismo protiv Švedske i Finske. Ja mogu reći da bi se svako u međunarodnim odnosima trebao držati svoje kategorije i udarat u granicama svoje težine. Jer kad se pustiš u tu igru pukne ti arkada. Tursku se tretira kao nas u BiH. Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, u zadnje vrijeme u tome aktivno učestvuju Plenković i njegovi suradnici”, kazao je Milanović.

Kazao je da se Hrvatska katastrofalno bori za interese Hrvata u BiH.

“O tome govori činjenica o kojoj sam jučer nešto rekao. Da nakon 25 godina od Dejtona, u EUFOR-u nema ni jednog hrvatskog oficira. Znate zašto? Zato što nam ne daju, možete vjerovat to. Možete vjerovat to da tamo ne može primirisati ni jedan hrvatski uniformisani čovjek, muškarac ili žena, jer mi smo problematični, presenzitivno je, to su objašnjenja. Postoje korespodencije. Šta je Vlada učinila? Ništa”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Istakao je da ga to vrijeđa kao hrvatskog državljanina.

“Ali znate ko tamo može biti i ko jeste? Austrija, Mađarska i Turska, to su države koje su historijski napravile sav nered u Bosni i Hercegovini, od stoljeća 7.og.Ona je danas takva i zahvaljući i podjelama koje su nastale u njihovo vrijeme, ali neka budu tamo. Šta je s nama? Ko je to dizajnirao?”, zapitao se Milanović.

U nastavku je rekao da Hrvatska mora biti jedinstvena u pristupu prema BiH i zato je predložio sastanak Vijeće za nacionalnu sigurnost Hrvatske, ali je kako tvrdi izignorisan.

“Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja (riječ) na hrvatskom Saboru koji može ili ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupa”, rekao je Milanović i dodao da to ne bi bio čin protiv Švedske i Finske te da bi se u tom trenutku rodio interes za hrvatske probleme.

“Nema druge. ratificiramo li to bez ispaljenog krika poklonili smo porodično srebro, jedinu polugu utjecaja koji u ovom trenutku imamo da bi smo eventualno riješili ozbiljanproblem koji nam se događa, ne na Dnjepru nego na Uni, tu 50-60 kilometara zračne linije od Zagreba. Šta će biti sutra. Hrvati će proglasiti samoupravu. Eufor i ALTE-a će biti nahuškani na Hrvate. Šta ćemo onda. Jel vidite da se te stvari dešavaju. Ja želim izbjeći da se to dogodi i da se hrvatski interesei akomodiraju u okviru Dejtona”, smatra Milenović.

Dodao je da Hrvatske doživljava stalne opstrukcije, nevidljive, iz Brisela i Washingtona.

“Vidjeli ste koje je stajalište lidera Hrvatskog narodnog sabora, svi su za, Dragan Čović u teškoj situaciji nije protiv. Čović i HDZ koji imaju jedan vrlo neprirodan odnos sa HDZ-om Hrvatske, ali ja u to ne ulazim u biti kaže ‘vi se dogovorite’. Gdje da se dogovorimo, u okviru Vijeća za nacionalnu sigurnost, dakle to je poruka Plenkoviću, ‘izvoli se dogovorit s predsjednikom’. Ja u ovom trenutku od Dragana Čovića ne mogu očekivati više i rekao bih hvala mu na ovome ali ja to radim za njega i njegove. To je njegov interes. On će morati objasniti svom narodu šta su radili”, kazao je Milanović.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x