Kontaktirajte nas na:

Preporuka

MILANOVIĆ, državnik kakvog je Hrvatska čekala

Ni Karolina Vidović-Krišto, ni Miroslav Škoro, ni Suverenisti ni pravaši! Predsjednik Zoran Milanović posljednjih se dana profilirao u predvodnika hrvatske desnice, i to do te mjere da se mnogi na društvenim mrežama pitaju kada će zakazati gostovanje kod Bujanca i najaviti preuzimanje Škorina Domovinskog pokreta.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zoran Milanović

Ostavite li šalu po strani, evidentno je da se predsjednik s karakterom probudio iz nekoliko mjeseci sna te odlučio biti lider i državnik u pravom smislu te riječi. Tvrdoglav i pomalo arogantan, s jasnim stavom, Milanović je političar koji promišljeno i strateški uvijek govori ono što misli. Možete o njemu misliti što želite, no trenutno u političkoj areni samo on intelektom, gardom i retorikom može docirati premijeru Plenkoviću, postižući nevjerojatan efekt u društvu. S jedne ga strane ljevičari brane jer, eto, moraju s obzirom na to da su ga doveli na vlast, a s druge pak strane, s desnice se sve glasnije čuje povik da Hrvatska napokon ima predsjednika, a ne kakvog briselskog ćatu, vicmahera ili pak pijanista koji i po društvenim mrežama vidi ustaške guje. “Dobro, možda je malo lud, ali svakome kaže istinu u lice. Čak i onima koji su godinama bili zaštićeni kao lički medvjedi”, zadovoljno zaključuje desnica.

Milanović definitivno nije predsjednik koji će se poput Josipovića po Bosni ispričavati za hrvatske zločine, Milanović nije tip predsjednika koji će poput Mesića zbijati neslane šale narodu kojemu nije do smijeha niti je Milanović tip predsjednika koji će se šepiriti po ceremonijama kao što je to činila njegova prethodnica.

Politički idiot

Da, vjerovali ili ne, Račanov učenik stasao je u državnika, a odrastanje uz djeda ustašu i oca koji je bio naklonjen Tuđmanovu HDZ-u na njemu je očito ostavilo traga pa je shodno tome bez dlake na jeziku Daliji Orešković i Marijani Puljak dao do znanja da su dežurne narikače bez ozbiljnog političkog potencijala. Nakon što su ga optužili da je seksist, Milanović je nagazio i na Gong, čija se uloga i nepristranost ionako godinama problematiziraju u javnom prostoru jer je njihov najprepoznatljiviji predstavnik Dragan Zelić posljednjih godina zaposlen baš u Milanovićevu SDP-u. Nije se predsjednik na tome zaustavio, raspalio je i po Babama, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a u konačnici i po vječnom analitičaru Žarku Puhovskom.

I koliko god možda neki njegovi stavovi i poruke djelovali neprikladno i neprimjereno, licemjerno je da ga osuđuju upravo oni čija retorika nije puno drugačija od njegove. Baš je Dalija Orešković, svojedobno govoreći o bivšoj predsjednici Grabar-Kitarović, spominjala njezine umjetne trepavice, što je sasvim sigurno seksizam, dok je Puhovski na početku Milanovićeve predsjedničke kampanje ovog bivšeg premijera proglasio političkim idiotom.

Da doista, ne ulazi u ring ako ne možeš primiti udarac, poruka je to koju je Milanović poslao u javnost, ali i poruka koja je među građanima, ali i među desničarima, pala na plodno tlo bez obzira na to što ju je izgovorio on koji se godinama profilirao kao lider socijaldemokrata. Međutim, Milanović nikada nije krio da je on socijaldemokrat koji se ne stidi svojeg domoljublja, uostalom, to je prepoznao i general Gotovina koji se s predsjednikom češće sastaje negoli s bilo kojim drugim političarom u zemlji.

Prepoznao je Milanovićeve sklonosti prema desnici svojedobno i notorni Željko Komšić, a nešto prije toga aktualni saborski zastupnik Nino Raspudić koji ga je u jednoj svojoj kolumni proglasio tuđmanistom i čovjekom koji je na startu svoje političke karijere promašio stranku. Prema tom Raspudićevu tekstu, ‘Zoki’ se na začecima karijere trebao učlaniti u HDZ. Gdje se trebao učlaniti, danas više nije ni bitno, očito je da Milanović u posljednjih nekoliko mjeseci drastično mijenja svoju politiku i retoriku, od predsjednika koji je smatrao da HOS-ovu ploču iz Jasenovca treba baciti došao je do toga da na obljetnicu Oluje diže na noge Bošnjake i dežurne hrvatske kritičare koji su se pobunili zbog odlikovanja Mije Jelića. Milanović doista nikada neće ni biti predsjednik koji će neumjesno koketirati s pozdravom “Za dom spremni”, i to je posve legitimno, dio je njegova političkog dijapazona, ali će zato s druge strane u glavu Srbima reći što ih ide, bez predrasuda će surađivati sa ženom koja je karijeru gradila uz Željku Markić. Ali ne treba se time narod previše zanositi, na svakog političara, pa tako i na Milanovića, ipak valja gledati s rezervom.

Namagarčeni ministri

Istina, Milanović je svima rekao što ih ide, ali zato nikome nije rekao što je on to točno radio u prostorijama Kovačevićeva kluba u zagrebačkoj Slovenskoj ulici. Prema jednoj verziji priče, Milanović je baš u tom klubu s nekolicinom svojih bivših ministara i PR stručnjakom Borisom Maleševićem kovao planove za svoju predsjedničku kampanju, iz tog je kluba navodno kampanja i krenula pa je u tom kontekstu shvatljiva njegova teza o tome da su Plenkovićevi ministri namagarčeni jer su hodočastili u taj danas kontroverzni prostor. Tu treba spomenuti i da se prostor Kluba Slavonaca, prije Kovačevićeva prostora u Slovenskoj, nalazio u Maleševićevu prostoru u Savskoj ulici. Druga je varijanta, koja također cirkulira kuloarima, da se Milanović uistinu u klubu u Slovenskoj zatekao nekoliko puta na poziv svojeg prijatelja Kotromanovića, koji je mjesecima dolazio u taj prostor u kojem je uživao simpatije brojnih uglednika i renomiranih gostiju. Kotromanović je zaposlen u Čermakovoj tvrtki Crodux pa je s Kovačevićem imao i puno poslovnih tema. Nije Kovačević ni Milanoviću nepoznanica, njih se dvojica godinama dobro poznaju, a dežurne svađalice koje su se uhvatile na njegovu udicu postigle su to da se u javnom prostoru sve manje govori o Janafu, a sve više o sukobima od kojih objektivno nitko nema koristi. A kada se već govori o Janafu i Milanoviću, ipak valja podsjetiti na neke intrigantne pojedinosti.

Da veza između Milanovića i Janafa itekako postoji, potvrđuju podaci u čiju je slučajnost na prvu teško povjerovati. Naime, Milanovićeva tvrtka EuroAlba Advisory smještena je u zagrebačkoj Miramarskoj ulici na broju 24, na istoj toj adresi nalazi se središnjica Janafa pa nije nemoguće da su se Kovačević i Milanović sretali u vrijeme dok se predsjednik bavio konzultantskim poslom. Riječ je o poslovoj zgradi u vlasništvu jedne od tvrtki Darka Ostoje koja poslovne prostore daje u najam. Treba podsjetiti kako Milanović na početku kampanje, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2”, voditelju Aleksandru Stankoviću nije želio otkriti tko su ljudi s kojima je surađivao, tvrdeći da je riječ o poslovnoj tajni. Spekuliralo se kako je surađivao s generalom Čermakom s kojim ga je spojio njegov prijatelj Ante Kotromanović koji je bio jedan od češćih, ali i omiljenijih gostiju Kovačevićeva kluba. Na Kotromanovićev poziv Milanović je prema vlastitom priznanju i došao u klub u Slovenskoj ulici, u koji su zalazili mnogi hrvatski uglednici.

Ruske veze

Da je Milanovićeva tvrtka solidno poslovala, potvrđuje podatak o tome kako je najveći dio zarade crpio iz poslova s inozemstvom. U 2018. neto dobit premašila je pola milijuna kuna, a aktualni predsjednik u svojoj tvrtki nije bio sklon zapošljavanjima. Za to vrijeme predsjednik je primao plaću od tri tisuće kuna. Milanovićeve konzultantske usluge nerijetko su povezivane s albanskim premijerom Edijem Ramom, kojega je posjetio i kao predsjednik, ulazeći u skandal zbog toga što ga je posjetio službenim avionom, a taj je posjet u dokumentima naznačio kao privatni, zbog čega se predsjednikom bavi Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Milanović je kao konzultant nerijetko posjećivao Rusiju, a njegovo ime spominjalo se i u periodu kada se učestalo progovaralo o Rosnjeftovu interesu za kupnju MOL-ovih dionica Ine.

Nagađalo se da bi ruski naftni div mogao iskoristiti Milanovićev dolazak na Pantovčak za realizaciju svog plana da umjesto hrvatske Vlade otkupi paket dionica Ine koje trenutačno posjeduje MOL. Upućeni svjedoče kako su predstavnici ruskih naftaša kontaktirali Milanovića već u prvim tjednima mandata te mu prezentirali svoje planove. Rosnjeftovi predstavnici drže kako MOL-ov udio u Ini stoji oko 800 milijuna eura, a njihov interes za Inu zapravo traje godinama, odnosno od 2017., kada je glavni direktor te korporacije Igor Sečina jasno dao do znanja kako žele ući u Inu te kako točno znaju što učiniti sa sisačkom i riječkom rafinerijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin među prvima je Milanoviću čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima, a da nije bilo pandemije koronavirusa, upravo bi hrvatski predsjednik bio poseban gost na vojnoj paradi u Moskvi, na koju ga je Putin pozvao kako bi s njime slavio 75. godišnjicu pobjede u Drugome svjetskom ratu. I donedavni ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za naš tjednik otkrio je kako je bio u korektnim odnosima s Milanovićem, a to je potvrdio i kada mu je osobno uručio Putinovu čestitku nakon pobjede na izborima za Pantovčak.

O Milanovićevim vezama s Rusima svojedobno je pisao pokojni hrvatski novinar Denis Kuljiš, čiji su se tekstovi nerijetko i posthumno pokazali kao vizionarski. “Zoka je prijemčiv i otvoren prema Rusima. To se zna, uvijek je dobivao Čermakovu podršku – kad je trebalo, on je, recimo, zaposlio njegova ključnog čovjeka, generala Antu Kotromanovića. Čermakova tvrtka gradi plinovod iz Slavonskog Broda preko Save do ruske rafinerije Zarubežnjefta koja sad strašno zagađuje jer gori mazut, a ovaj će Čermakov plinovod omogućiti da se problem slavonskog mini-Černobila trajno riješi. Ta ruska rafinerija postaja je na zamišljenom putu Turskog toka, koji je kao i Sjeverni tok 2, strategijski pravac Gazpromova nastupanja u Europi. Čermak bi, ako se to sve ostvari, ondje sagradio jednu manju termoelektranicu od 500 megavata, malo manju od nuklearke Krško. Svi su interesi tu povezani i kompatibilni. Ruski lobi imao je uporište u HDZ-u, gdje potpomaže desnicu, ali sad je vrijeme da se nešto pripremi za slučaj da na idućim izborima na vlast dođu lijevi. Rusi su, uostalom, uvijek smatrali da hrvatskoga predsjednika treba držati u džepu jer im je bilo jasno da se vlada mora pokoriti Bruxellesu”, pisao je uz ostalo Kuljiš.

Državni monopol

Ruski interes za energetske projekte u našoj zemlji je sveprisutan pa su tako oko bacili i na gradnju LNG terminala, osim toga, ne treba zanemarivati ni istraživanja ugljikovodika, između ostaloga i zato što se Milanović kao premijer gorljivo zalagao za Zakon o istraživanju ugljikovodika, najavljujući raspisivanje referenduma na tu temu. Istraživanja ugljikovida ostala su visjeti u zraku, a Milanović se nakon premijerskog staža nakratko povukao iz javnosti, sastajući se među ostalima i sa Željkom Runjom koji je u dijelu javnosti spominjan kao tajni financijer njegove kampanje. Premda teze o tajnom financiranju kampanje nikada nisu potvrđene, indikativno je to što se Runje smatra jednim od najprisnijih suradnika Igora Sečina.

Kada se govori o ruskim interesima u Hrvatskoj, u tom kontekstu nemoguće je ne spomenuti i Janaf koji s Rusima surađuje i preko PPD-a. Da je afera Janaf sukob moćnog ruskog i američkog lobija, naš je tjednik iscrpno izvještavao u prvim danima Kovačevićeva uhićenja. Podsjetimo, američki lobisti pritisnuli su Plenkovića zbog prevelikog utjecaja Rusa na hrvatsku energetiku pa je u sklopu toga kao kolateralna žrtva pao i Kovačević.

Intrigantna je i suradnja Janafa s misterioznim off shore tvrtkama koje su nastojale preoteti Ini koncesiju za istraživanje nafte i plina, što je također posao u koji su upleteni Rusi. Kockice se same po sebi slažu kada se zna da je i Kovačević kao prvi čovjek Janafa surađivao s Rusima, u dobro upućenim krugovima on se spominjao kao njihov lobist za terminal u Omišlju. Valja pritom podsjetiti na to da Janaf posjeduje državni monopol u prijevozu nafte u ovom dijelu Europe, dok su u Omišlju smještena velika skladišta zbog kojih se Rusi i jesu zbližili s Kovačevićem koji je za njih lobirao i kod zagovaranja Južnog toga s naftovodnom trasom preko Hrvatske. Zbog tih poslića Kovačević je, baš poput Milanovića, nerijetko posjećivao Moskvu, Soči pa i Beograd, gdje ga je snimila srpska tajna služba. Jesu li baš ti detalji uzrok predsjednikove nervoze ili se u njemu doista probudio državnik kakvog je Hrvatska godinama čekala?

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Prof. dr. Valerije Vrček: Krizni stožeri postaju ćelije kriptomarksizma

Gost u Podcastu Velebit bio je prof. dr. Valerije Vrček, redoviti profesor kemije na Farmaceutsko biološkom fakultetu i predstojnik Zavoda za organsku kemiju.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

prof. dr. Valerije Vrček

Tema podcasta je Covid-19. Prof. dr. Valerije Vrček odgovara na postavljena pitanja (ispod). Uistinu zanimljiv razgovor i opservacije na temu koronavirusa koje preporučamo da svakako pogledate.

► Postaju li krizni stožeri ćelije kriptomarksizma a Svjetska zdravstvena organizacija njihov centralni komitet.
► Ima li testiranje nositelja virusa opravdanje u mogućnosti da može zaraziti nekog bližnjeg?
► Korištenje sterilizatora koristi ili šteti u borbi s virusom?
► Nošenje maske štiti od virusa nositelja, drugoga ili od dodira po licu?
► Je li sukladno kršćanskom moralu čuvanja od ugroze svakog života bez obzira na cijenu?
► Kako pandemija utječe na porast drugih bolesti?
► Kako djeluju dezinficijensi i kakve su posljedice čestog korištenja?
► Stvaraju li se na taj način superbakterije?
► O čemu govori pismo skupine od 38 znanstvenika ‘Great Barrington Declaration’ koje domaći mediji nisu objavili?
► Zašto mediji nisu objavili tekst te deklaracije?
► Je li povećan broj zaraženih rezultat povećanoga broja testiranja?
► Koja je razlika između zaraženog i oboljelog?
► Koliko koštaju testovi i tko na njima ostvaruje profit?
► Stvara li svakodnevna informacija o sve većem broju pozitivnih rezultata psihozu u društvu?
► Koje su sličnosti ove situacije i one sa Svinjskom gripom?
► Kakav će se presedan dogoditi ako cjepivo bude uskoro gotovo?
► Kakve će biti posljedice za farmaceutsku industriju ako dođe do kršenja protokola?
► Što je to nula posto rizika?
► Kakve će biti posljedice za svjetsku ekonomiju?
► Ima li ova ‘pandemija’ PCR testiranja uporište u financijskim motivima?
► Kako će izgledati svijet nakon pandemije?
► Zašto teologija šuti, a znanst ima glavnu riječ?
► Je li Svjetska zdravstvena organizacija podložna utjecajima profita?
► Zašto znanost treba biti izvan političke vlasti?
► Koja je cijena dobrovoljnoga odricanja od dosadašnjeg ‘normalnog’ načina života?
► Kako će izbori u SAD-u utjecati na ovu pandemiju?
► Događa li nam se potpuna promjena svijeta i kakva je proročka razmišljanja imao papa Ratzinger?
► Ima li što bolje od vitamina C, limuna, meda i kiselog kupusa?

Izvor: projektvelebit.com

Nastavi čitati

Preporuka

COVID-19: Koliko dugo smo nakon infekcije koronavirusom imuni?

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji pokazuje da imunost nakon oboljenja od COVID-a 19 brže nestaje nego što se mislilo, osobito kod starijih osoba. Što je dosad poznato?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

covid-19 maske

„Ja sam imun“, rekao je Donald Trump prilikom povratka u predizbornu kampanju nakon što je prebolio COVID-19. Te da bi najradije svoju publiku izljubio. Najprominentniji slučaj COVID-a 19 to ipak nije učinio, i to je vjerojatno je bilo dobro. Jer, je li američki predsjednik stvarno imun to, prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama, nije sigurno. Pitanje imunosti prati korona-pandemiju od početka. S obzirom na brz rast broja infekcija u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, pitanje imunosti je važnije nego ranije. Nova studija je sad umanjila nade u prirodnu imunost bez cijepljenja. Znanstvenici Imperial Collegea iz Londona istražili su uzorke 365.000 ljudi u Engleskoj i pronašli indicije da imunost s vremenom opada.

Koliko dugo traje imunost nakon oboljenja od COVID-a 19?

To ovisi o više čimbenika. Primjerice o starosti, kako pokazuje studija londonskog Imperial Collegea. Kod osoba starijih od 75 godina puno brže je nestajalo stvorenih antitijela nego kod mladih ljudi. Osim toga je stvaranje antitijela variralo s obzirom na težinu preboljene bolesti. Zanimljivo je da se broj antitijela sporije smanjivao kod osoba zaposlenih u zdravstvu, što bi moglo ukazivati na ponovno ili jače izlaganje koronavirusu, kažu znanstvenici. Traje li imunost tjednima ili mjesecima ovisi dakle o inficiranoj osobi.

U drugoj studiji koju su proveli Harvard Medical School i Sveučilište u Torontu znanstvenici su utvrdili da je najviše antitijela bilo nakon dva do četiri tjedna od infekcije, ali da se nakon toga broj smanjivao. Razina antitijela je oko četiri mjeseca bila povećana pa se polazi od toga da u tom vremenu postoji imunost, kaže voditeljica studije Richelle Charles. Ali stvarni dokaz za postojanje imunosti nije ni ova studija. Tako nema još odgovora na pitanje trajnosti imunosti protiv novog koronavirusa.

Zašto postoje različite tvrdnje o imunosti?

To ovisi o mjestu istraživanja, razdoblju i veličini studije. Znanstvenici u New Yorku su kod 20 posto istraživanih osoba pronašli antitijela, u njemačkom Heinsbergu kod 15 posto osoba, a u austrijskom skijalištu Ischglu kod 40 posto osoba. Sva tri mjesta su u određenom trenutku bila žarišta širenja zaraze.  U Kini, gdje je postojanje virusa najprije utvrđeno, znanstvenici su u jednoj maloj studiji utvrdili da ljudi koji su prošli infekciju bez simptoma prosječno već nakon dva mjeseca nisu imali antitijela u krvi. U SAD-u su znanstvenici Sveučilišta Arizona u studiji koja je obuhvatila 6.000 osoba utvrdili indicije „da je imunost stabilna najmanje pet mjeseci”, kako je utvrdio imunolog Deepta Bhattacharya.

Sad su znanstvenici Imperial Collegea u Engleskoj da je od kraja lipnja do kraja rujna udio stanovništva kod kojeg se moglo utvrditi antitijela pao sa 6 na 4,4 posto. To sugerira kraće trajanje imunosti. Osim toga postupak dokazivanja antitijela u krvi je težak. Rezultati studija su i zato različiti što su neke studije još u tzv. pre-print stanju, dakle još su u fazi znanstvenog preispitivanja (to vrijedi i za studiju londonskog Imperial Collegea. Brojni znanstvenici se slažu da pitanje imunosti još nije dovoljno istraženo.

Moraju li se ljudi nakon preboljenog COVID-a 19 pridržavati mjera zaštite?

Moraju. S pravnoga gledišta nema razlike između onih koji su preboljeli COVID- 19 i onih koji nisu ni bili inficirani. Mjere zaštite su različite od zemlje do zemlje, u Njemačkoj i od pokrajine do pokrajine, ali one vrijede za sve i kršenje je često povezano s teškim kaznama. S medicinskog gledišta i ljudi nakon preboljenog COVID-a 19 moraju se pridržavati mjera zaštite jer pitanje imunosti nije jasno (vidi gore), a osim toga u međuvremenu je poznato više slučajeva ponovne infekcije. „I ako testom bude dokazano postojanje antitijela osoba se mora pridržavati nacionalnih mjera zaštite, primjerice nositi masku, držati rastojanje ili kod pojave simptoma testirati se”, kaže Paul Elliot, direktor londonskog Imperial Collegea.

Ima li ljudi koji nakon oboljenja od COVID-a 19 ne stvaraju imunost?

I za to postoje indicije. U jednoj američkoj studiji među marincima 41 posto vojnika nije imalo neutralizirajuća antitijela u krvi. Kod jedne kineske studije Sveučilišta Fudan u Šangaju antitijela nije bilo kod šest posto pacijenata. To znači da nije sigurno ni stvara li svaki čovjek imunost nakon infekcije koronavirusom. Njemački institut Robert Koch iz toga zaključuje da prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama nije jasno ni stvara li se imunost redovito ni koliko je ona čvrsta ni koliko traje.

Izvor: dw.com

Nastavi čitati

Preporuka

KAMPANJA ZA IDIOTE: Dizanje tenzija bez ikakve vizije!

U Bosni i Hercegovini u tijeku je još jedna predizborna kampanja. Iako su ovoga puta radi o općinskim i gradskim izborima gdje bi trebale dominirati teme lokalnog karaktera, lideri nacionalnih stranaka ponovo ostavljaju dojma kao da se radi o nekakvom ‘sudbonosnom’ izlaskom na birališta koje će odlučivati o sudbonosnim državnim i nacionalnim temama.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Trenutno vladajuće stranke kao što su SNSD, SDA, HDZ I DF čitavu predizbornu kampanju pokušavaju svesti na dizanje nacionalnih tenzija na pričama o razdruživanju i spašavanju BiH (SNSD, SDA DF), te o fingiranom sukobu oko Izbornog zakona (SDA, DF i HDZ).
U njihovim kampanjama koju vode četvorica čelnih ljudi koje je netko nedavno nazvao ‘Braćom Dalton’ (Komšić, Izetbegović, Dodik i Čović) nema ni riječi o lokalnim problemima građana niti o rješavanju ključnih životnih problema u lokalnim sredinama. Sigurni smo čak da ni oni sami pojma nemaju tko su im zaista kandidati na lokalnim razinama niti kakve programe nude. Jer, evidentno…, takvi programi niti ne postoje.

‘Braća Dalton’ furaju sve po starom

U njihovim izjavama nema ni traga pričama o ‘budućnosti’ na lokalnoj razini. Umjesto toga ponovno je na djelu samo prizivanje duhova prošlosti i eventualno ponegdje ‘krpljenje’ rupa na cestama. Potpuno je jasno da stranke vladajuće četvorke koju vode spomenuta ‘Braća Dalton’ nemaju ni vizije  ni ideje već su se po tko zna koji put opredijelili na dizanje tenzija.

Očigledno, smatraju da će još jednom ‘upaliti’ i oprobani i dosad uspješni recept koji ničemu ne služi osim da se aktualni neuspješni lideri pod svaku cijenu zadrže u vlasti i nastave krojiti sudbinu njihovim fingiranim svađama izmučene građane Bosne i Hercegovine.
Pri tome, smatraju da će pod svakodnevnom međusobnom kanonadom raznih optužbi, laži, izmišljanja i prijetnji građani lako zaboraviti da sve analize govore da je sadašnje Vijeće ministara BiH najneučinkovitije od kada postoji ovakva BiH.

Također, smatraju da će građani zaboraviti da nova Vlada Federacije BiH ni dvije godine nakon prošlih izbora nije niti formirana, te da joj nedostaje više ministara. Umjesto toga Federacijom vlada skupina ljudi koji nemaju čak ni podršku u federalnom Parlamentu ni na jednom ključnom pitanju.

Računaju, također i na to da će građani zaboraviti da u pojedinim županijama nove Vlade uopće nisu formirane zbog unutarstranačkih borbi za fotelje.

Bizarne situacije

Također, cijelu kampanju koja je ovih dana dolazi do svoje polovine trajanja obilježava niz bizarnih situacija povezanih s epidemijom koronavirusa.
Tako primjerice, imamo situaciju da Sebija Izetbegović svakodnevno poziva građane na poštivanje epidemioloških mjera, a da stranka kojoj je njezin suprug na čelu (SDA) svakim  novim danom održava po jedan ogroman predizborni skup kršeći sve mjere na koje se doktorica Izetbegović poziva.

Također, Milorad Dodik u kampanji se odlučio na pokazivanje mišića, pa je tako dan nakon što je DNS izašao iz koalicije na Nešićeva vrata pokucao MUP. Dodik je, uz to, faktički na svoju ruku zatvorio škole u Republici Srpskoj  unatoč svim preporukama od strane struke da za takvo nešto nema potrebe. Ali, u njegovom slučaju sve se svelo na jednu dobro poznatu bahatu krilaticu: ‘Mogu što hoću, jer ja sam vaš Bog’.

Da ne bi bili usamljeni u apsurdnim potezima u okviru ove kampanje prvoj dvojici se pridružio i Dragan Čović, koji kampanju svoje stranke svodi na hodanje po opustošenim općinama gdje je veći broj ljudi u Njemačkoj nego na svojim kućnim adresama, zaboravljajući ili ignorirajući činjenicu da su svi iselili upravo za vrijeme vladavine njegovog HDZ-a.
Da ne bi bio izuzetak od navedenih, i lider DF-a (Željko Komšić), kao da se stavio u ulogu predsjednika druge stranke, odnosno SDA, pa tako obilazi načelnike iz SDA dajući im podršku i djeluje kao zamjena Bakiru Izetbegoviću dok se on nalazi u samoizolaciji.

Fiktivni sukobi

Kada pogledamo sve zajedno, nitko nije bio naivan da bi od ovakvih vladajućih lidera očekivao konkretne vizije, programe, projekte, ali iskorištavanje lokalnih izbora u svrhu dizanja nacionalnih tenzija i priskrbljivanje osobnih političkih poena na prizemnoj retorici ovaj put prelazi svaku mjeru.

Očigledno, igraju na samo jednu kartu, a to je: Da će svojim fiktivnim sukobima još jednom homogenizirati svoje birači, a prljavom kampanjom ogaditi ljude od masovnog izlaska na izbore, pogotovo u uvjetima korone.

Na građanima je odgovornost moći rasuđivanja… J. S.

Izvor: dnevni.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x