Kontaktirajte nas na:

Politika

MESIĆ KRITIZIRA MILANOVIĆA: “Nikada ne bih rekao da Hrvati u BiH trpe zulum. Niti tako mislim…”

– Svi moji saradnici iz doba kada sam bio predsjednik Hrvatske su dijelili moja stanovišta i poglede. Mislim da sam time sve rekao. I, da, tačno je, uvijek sam ponavljao da je i Hrvatima i Srbima u BiH, domovina Bosna i Hercegovina, da je njihov glavni grad Sarajevo i da u toj zemlje moraju tražiti rješenja za svoje problem. To isto kažem i danas. Više od toga, na žalost, ne mogu – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Mesić.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović Mesić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić je u ekskluzivnom razgovoru za Hayat.ba kazao da je njegovo mišljenje i čvrsto uvjerenje uvijek bilo, da Hrvatska može i mora graditi odnose samo s državom BiH, a ne sa uspostavljanjem para-državnih veza sa pojedinim dijelovima BiH.

– To, naravno, ne isključuje brigu za Hrvate koji žive u BiH, ali uspostavljanje para-državnih veza između Hrvatske i pojedinih dijelova BiH smatram neprihvatljivim. A što se tiče Predsjedništva BiH, odnosno njegovih članova, zna se dobro da ono djeluje i nastupa kolektivno, da ima tri člana i da ti članovi, bez obzira na to ko ih birao i bez obzira iz kojeg se etničkog korpusa birali, predstavljaju samo i jedino Bosnu i Hercegovinu – izričit je na početku razgovora Mesić.

Osvrnuo se i na pomalo “čudne” i nejasne izjave aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Istaknuo je da izbjegava, koliko može i kada god može, da komentira izjave ili postupke onih koji su na funkciji, koju je sam obnašao puno jedno desetljeće.

– Svaki Predsjednik ima svoj stil, ali svakome bi prioritetni zadatak trebao biti predstavljanje, zastupanje i odbrana nacionalnih interesa hrvatske države. Sigurno da Hrvati u BiH imaju razloga biti nezadovoljni svojim položajem, ali ja nikada ne bih rekao da oni trpe zulum. Niti tako mislim – naglašava Mesić.

Napominje da je Dayton trebalo početi mijenjati, odnosno nadograđivati dan nakon što je sporazum potpisan.

– Sporazumu je bila jedina svrha prekinuti rat i postaviti osnovu za kreiranje za život sposobne i funkcionalne države Bosne i Hercegovine. Sva su njegova rješenja privremena i zamišljenja kao tek prva stepenica. No, umjesto toga, na toj se stepenici stalo, Dayton je pretvoren u nedodirljivu dogmu, a rezultat toga je sve veća podijeljenost unutar Bosne i Hercegovine, podijeljenost koja nikada nije karakterizirala ovu zemlju. Govoriti danas o promjenama Daytona u smislu jačanja, reći ću: betoniranja te podijeljenosti ne samo da je protiv interesa sva tri konstitutivna naroda, ne samo da je kontraproduktivno, nego je i opasno kako za BiH, tako i za cijelu regiju, ali i za Evropu – pojašnjava naš sagovornik.

Svima je poznato da dok je bio predsjednik Hrvatske, Mesić je uvijek zagovarao ideju da Hrvati u BiH svoje probleme rješavaju u Sarajevu, a ne Zagrebu. Tako misli i danas.

– Svi moji saradnici iz doba kada sam bio predsjednik Hrvatske su dijelili moja stanovišta i poglede. Mislim da sam time sve rekao. I, da, tačno je, uvijek sam ponavljao da je i Hrvatima i Srbima u BiH, domovina Bosna i Hercegovina, da je njihov glavni grad Sarajevo i da u toj zemlje moraju tražiti rješenja za svoje problem. To isto kažem i danas. Više od toga, na žalost, ne mogu – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Mesić.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x