Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Međusobne optužbe Washingtona i Moskve nakon pada drona

Jedni krive druge

Washington optužuje Rusiju za pad američkog drona u Crnom moru, Moskva odbacuje optužbe i govori o „provokaciji“. Istovremeno obje strane naglašavaju kako ne žele sukob.

Informacije SAD-a o incidentu u Crnom moru značajno se razlikuju od ruskih. Moskva naglašava da američki dron nisu gađali ruski zrakoplovi niti je napadnut na bilo koji drugi način. Nije bilo kontakta, već je dron pao u more poslije oštrog vlastitog manevra.

U Washingtonu je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder naglasio: „Jedan od ruskih zrakoplova SU-27 dotakao je propeler drona MQ-9. Američke snage su tada morale srušiti dron iznad međunarodnih voda. Prije sudara ruski mlažnjaci su izbacivali gorivo više puta na dron i bezobzirno i neprofesionalno letjeli ispred drona.”

Dron “pun osjetljive izviđačke tehnologije”

Prema procjeni bivšeg vrhovnog zapovjendika NATO-snaga u Europi Wesleyja Clarka, SAD će pokušati izvući oboreni dron iz Crnog mora prije nego što to ruska strana učini: „Ovim dronovima rukujemo s najvećim oprezom”, rekao je Clark za CNN. “Ove dronove još nismo stavili na raspolaganje Ukrajincima jer su opremljeni s mnogo osjetljive izviđačke tehnologije. Možda smo u ovom slučaju uspjeli izbrisati sačuvane podatke daljinskim upravljačem. Nadam se da smo to učinili”, nastavio je Clark.

Američki dronovi MQ-9 su bespilotne letjelice duge oko 10 metara i raspona krila 20 metara. Oni se prvenstveno koriste za izviđanje, ali mogu biti opremljeni i raketama.

Ruski veleposlanik govori o „provokaciji”

Vlada SAD-a pozvala je ruskog veleposlanika Anatolija Antonova u američko ministarstvo vanjskih poslova. U pisanoj izjavi koju je objavilo rusko veleposlanstvo u Washingtonu, Antonov je optužio SAD da prikuplja obavještajne podatke koje bi onda Ukrajina koristila za napad na ruske snage i ruski teritorij. Antonov je incident s dronom nazvao „provokacijom” i pozvao SAD da obustavi operacije u blizini ruske granice. Istovremeno, veleposlanik je naglasio da ruska strana nije tražila konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odbacio je prošli izvještaj Rusije o padu drona i upozorio Moskvu na opasnost eskalacije. Sjedinjene Države imaju pravo obavljati izviđačke letove iznad međunarodnih voda, naglasio je Kirby. Po Kirbyjevim riječima, Washington razmatra objaviti snimku sudara američkog drona s jednim od ruskih zrakoplova kako bi potkrijepio američki izvještaj o incidentu.

Kirby: „Držite kanale za razgovor otvorenima”

Kirby je u intervjuu za CNN istovremeno naglasio da Washington i dalje traži dijalog s Moskvom: „Zato želimo kanale komunikacije držati otvorenim kako bismo mogli nastaviti vrlo direktno i otvoreno razmjenjivati ono što nas brine.”

Do sada su obje strane slijedile liniju: oštra retorika, ali bez interesa za stvarnu, a kamo li vojnu eskalaciju.

Izvor: dw.com

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x